Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 11:57   #21
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1 Ücret kavramı ve çeşitleri

Ücret, bedeni veya fikri emeğin üretime karşılığında ödenen bedel, emeğin fiyatıdır. Diğer bir ifadeyle, teşebbüsün kar ve zararına bağlı olmayan ve müteşebbis tarafından emek sahibine üretilen malın satışı beklenmeden ödenen miktarı önceden belirlenmiş gelirdir.
Ücret haddi, emeğin belirli bir zaman veya üretim birimi başına elde ettiği para miktarıdır. Saat başına veya üretim birimi başına elde ettiği para miktarıdır. Saat başına veya üretim birimi başına alınır.
Ücret geliri, iş müddeti ile ücret haddinin çarpımına eşittir. İş seçme esnasında işin net cazibesini değerlendirme ve pazarlık yönünden önem arz eden ücret haddidir. Ücret haddi ile ücret geliri farklıdır. İşçi, için satın alma gücü bakımından yıllık ücret geliri önemlidir. Ancak yıllık ücret geliri ücret haddini bilmekle tam olarak belirlenemez, ücret gelirine etki eden başka unsurlarda vardır. Bunlar;
  • Fazla mesai ücreti,
  • Çalışılmayan zamanlar için ücret ödenmesi,
  • Yıllık çalışma günleri toplamının ücrete etkisi,
  • İkramiyeler,
  • Primler,
  • Sosyal yardımlar,
  • Yüzde ve bahşiş gibi miktarı önceden bilinmeyen ücret gelirleri.

Bir işçinin yıllık ücret geliri, ücret haddi ile iş süresinin çarpımına yukarıdaki eklerin eklenmesiyle hesaplanır.
İşverenin işçiye ödediği ücret brüt ücrettir. İşletme tarafından belirli bir devre için ödenen ücret brüt ücrettir. İşletme tarafından belirli bir devre için ödenen ücret gelirlerinden vergi, sendika aidatı, SSK primleri vs. kesintiler yapıldıktan sonra işçinin üzerinde tasarruf edebileceği ücret geliri miktarı net ücrettir. Kısaca brüt ücret, işletmenin kasasından çıkan para miktarıdır. Net ücret ise işçinin cebine giren para tutarıdır.
Bu para tutarı devler ve sendikaların sözleşmeleriyle belirlenmiştir. Buna asgari ücret denir ve bu düzeyin altına inilemez. Asgari ücret, kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin asgari düzeyde ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeydeki ücrete denir.

2.1.1 Psikolojik açıdan ücret

Yapılan araştırmalar sonucu ücretin motivasyon aracı ve iş memnuniyetsizliğine yol açan bir faktör olarak görülmesinin nedenleri araştırılmış ve ortaya şu tablolar çıkmıştır.
  Alıntı ile Cevapla