Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 12:10   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İşletmelerde Üretim İşlevleri

İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVLERİ
Üretim konusunda genel kabul gören iki tanım vardır.
Bunlardan birisi mühendislere, diğeri ekonomistlere aittir.
Mühendislere göre üretim, hammadde malzeme, işgücü kullanarak fiziksel bir ürün yaratma işleminin adidir.
Ekonomistler ise daha kapsayıcı bir tanımı yapmaktadırlar. Onlara göre üretim, her çeşit fayda yaratmaktır.
Ortada kalan işletmeciler için bu tanımlardan birini tercih etmekten başka bir seçenek yoktur. Öyleyse işletmeciler olarak biz de hısımlık bağımızın bulunduğu ekonomistlerin tanımını benimsemeliyiz.
Üretimi tarif ederken üretim ve yönetim kavramlarından yararlanabiliriz. Bu durumda üretim yönetiminin tarifi şudur:
İnsanların ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin en ekstrem (uç) kalitede, en düşük maliyette üretimini sağlamaya yönelik faaliyetlerin planlanması, organize edilmesi, kadrolanması, yönlendirilmesi ve denetlenmesidir.
Üretim Yönetiminin Konuları
. İşimiz nedir?
. Tüketicilerimiz kimlerden oluşmaktadır ?
. Tüketicilerimiz ne tüketmeyi istemektedirler ?
. Tüketicilerimiz ne kadar miktarda ürün ya da hizmet satın alacaklardır ve hangi fiyat düzeyinde satın almayı düşünmektedirler ?
Ürün lideri olmayı arzulamakta mıyız ?
. İşletmemiz orijimli yeni ürünler üretmeyi ve geliştirmeyi arzulamakta mıyız ?
. Tüketici gereksinimlerini karşılama konusunda üstünlüklerimiz var mıdır ?
. Mevcut ve potansiyel rekabete nasıl karşılık vermemiz gereklidir ?
. Tüketici gereksinimlerini karşılamak için ne kadarlık coğrafyaya ulaşabiliriz ?
. Ne kadarlık bir kâr düzeyi bekleyebiliriz ?
. İzleyeceğimiz temel strateji nasıl olmalıdır ?
Üretim ve Üretim Yönetimi Kronolojisi
Üretimin insanlıkla aynı kronolojiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. İlk insanın da fiziksel gereksinimlerini karşılamak için üretime gereksinimi vardır.
Zira üretim yönetimi, bilimsel alanda üretim yönetimi Adam Smith ile başlar. Adam Smith uzmanlaşma üzerine durarak, bunun sağlayacağı avantajları şu şekilde açıklamıştır. Belirli bir iş sürekli yapılırsa , işi yapanın yeteneği artar, bir üretimin çeşitli aşamalarını aynı kişiler yaparsa zaman kaybı oluşur, Belirli bir işin belirli kısmını yaparak uzmanlık kazanan işçiler, makine ve donanımdan daha iyi yararlanırlar ve makine donanım geliştirebilirler.
Sistem Yaklaşımı ve Üretim Sistemi
Üretimde de hakim konular olduğu için üretimi de sistem olarak tasnifleyebiliriz.
Sistemleri çeşitli şekillerde tasnif edebiliriz. Doğal sistemler ve yapay sistemler bir ayırımdır Açık sistenler _kapalı sistemler şeklindedir.
Sistemleri duyarlı sistemler, duyarsız sistemler olarak da sınıflandırabileceğimiz gibi, genel sistemler, alt sistemler olarak da açıklayabiliriz. Üretim sistemini çeşitli giderlerin, çeşitli süreçlerden geçilerek insanların gereksinim duyduğu mal ve hizmetlerin yaratıldığı yapılar olarak tarif edebiliriz.
Üretim faaliyetleri temel iki üretim sistemiyle yürütülür. Bunlardan birincisi sürekli üretim sistemi diğeri süreksiz üretim sistemidir. Sürekli üretim sisteminde mamüller kitle halinde önceden bilinmeyen müşteriler için sürekli olarak üretilir. Süreksiz üretimde ise bir mamülün çeşitli versiyonları yada seri halde veya siparişe göre üretilir.
Üretim Yönetiminin diğer İşlevlerle Bağlantısı
Özellikle üretim dokusunu oluşturan hammadde, insan kaynakları, teknoloji ve yönetimin nicelik ve niteliğinin belirlenmesinde üretim yönetimi talebe göre hareket etmek durumundadır. Bu nedenle pazarlamaya hareket etme zorunluluğu vardır. Üretim eylemlerinin finansmanında finansal yönetim ile bağlantı gerekir. İnsan kaynakları bölümüyle bağlantı gerekir. İşletme ürünlerinin tanıtımı için halkla ilişkilerle , teknolojik yenilikler içinde Ar-Ge ile teknolojik değişime işgücü direnmesini önlemek amacıyla örgüt geliştirmeye verimliliği sürekli artırmak için verimlilik yönetimi birimiyle sürekli bağlantı gerekir.
Karar Teorisi
Üretim yönetiminin tüm aşamaları karar çerçevesinde gerçekleşir. Karar belirli amaçlarla başlar. Belirli alternatiflerden birini seçerek devam eder. Bu tanıma göre amaçlar belirlenir., alternatif belirlenir, alternatif seçilir ve uygulanır. Üretim yönetiminde kararlar çeşitli ortamlarda alınır. Bu karar ortamları belirlilik, risk, belirsizlik , istikrarsızlık ortamı olarak ele alınır.
Üretim Planlaması
Gelecekteki üretim düzenlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bir eylemdir. Talep tahminiyle yıllık talep belirlendikten sonra kısa ayrıntılı üretim planlarının hazırlanmasının eş değişiyle üretim planlarının hazırlanmasına gelir. Üretim planları haftalık ve aylık olarak hazırlanır. Aylık üretim planları sabit ve değişken haftalık üretim planlarına bağlı olarak hazırlanır.
  Alıntı ile Cevapla