Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:31   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a. Kurutma odası h. Radyal kanatlar
b. Boru demetleri ı. Kanat taşıyıcı
c. Boru demeti levhası k. Yonga girişi
d. Başlık l. Yonga çıkısı
e. Mil m. Kapak
f. Yatak n. Baca
g. Isı değiştirici


a. Gövde, b. Boru demeti, c. Boru demeti levhası, d. Başlık, e.Mil, f. Yatak, g. Dağıtma tertibatı, h. Kürek, i. Kürek taşıyıcı, k. Yonga girişi, ı. Yonga çıkışı, m. Makinanın üst kısmı, n. Baca’dır.
ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR;
1. Kurutucu madde çağunlukla sıcak sudur. Ancak su buharı veya atık gazlarda kullanılar.
2. Isı, borulara eşit bir şekilde gönderilir. Yongaların 1kg. suyun buharlaştırılması için maksimum 750 kcal. sarfedilir. Bunun sonucu olarak ısı tüketimi azdır.
3. Ortada dönen kısmın çevresine belli aralıklarla tesbit edilmiş levhalar hafif meyillidir. Böylece sadece yongaların karıştırılması değil aynı zamanda da ileri doğru taşınması sağlanmış olur. Esasen yongalar pnöymatik bir şekilde hareket ettiği için dönen silindire tesbit edilmiş meyilli levhalar kurutucu içine soğuk havanın girmesini önlemektedir.
4. Kapakların arkasında kontrolü ve yonga akışını ayarlamak üzere pencere vardır. Çıkan yongalar çok ıslak ise taze hava 80 – 900C çıkış sıcaklığı ise 1700C ‘dir. 7m. Uzunluktaki bit kurutucuda gerekli elektrik gücü 5,5 KW/saattir. Özellikle yangını önlemek için başlık kısmına otomatik çalışan ve termostatlı yağmurlamna tertibatı monte edilmiştir.
Çalışma sistemi şöyledir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı borulardan yapılmış olan demet (Serpantin), makinanın alt kısmında dönmektedir. Bu boru demeti, demet levhası (c), başlık (d), mil(e), radyal kanatlar(kürekler)(h) ve kanat taşıyıcılar (ı) ile bir bütün oluşturmaktadır. Isıtıcı olarak kulalnılan sıcak su buhar veya yanıok gaz mil boşluğundan girerek dağıtma tertibatı tarafından tüm borulara eşit ölçüde dağıtılır ve arka milin ortasından çıkar.
Bir silonun altında bulunan kepçeli çarık tarafından makineye verilen yongalar kür kürekler tarafından devamlı aktarılır ve çıkışa doğru taşınmaktadır. Toz ve su buharından oluşan karışım ise bacadan dışarıya atılır. Boru denetiminin devir sayısı kademesiz olarak ayrılabilir. Böylece yonganın başlangıç rutubetine uyma olanağı sağlanmış olur. Devir sayısının ayar olanağı = %50’dir. 1kg suyun buharlaştırılması için 750 Kcal gereklidir. 1 saat içerisinde yaklaşık 600 kg su buharı buharlaştırılır.
Rotasyon kurutucu olarak isimlendirilen diğer bir boru demeti kurutma fırını B. SCHILDE firması tarafından yapılmış olup, yonga levha fabrikalarında yaygın şekilde kullanılmaktadır.







Şekil 15. Yongalevhaları Endüstrisinde alt ve üst tabakada kullanılan yongaların kurutulduğu SCHILDE marka kurutma makinesinin şeması (MITLIN’den)
Şekil 15’te kurutma fırının şeması görülmektedir. Ufalama makinesinden gelen ufalanmış yongalar (A) ile ( C-C1) ile gösterilen bir ana mile bağlı çok sayıda kollar bulunmaktadır. Başkaca, bu kolların uç kısımlarında yongaların karıştırılma işlemini gerçekleştirilen ve pabuç tabir edilen yassı metaller yer almaktadır. Anabilmin ekseni etrafında 3 kw/ saat’lik bir elektirik motoru ile dakikada 25 devir dönmesi sonucu nemli yongalar pabuçlar vasıtası ile kurutucunun girişinden çıkışına doğru sprial bir şekilde yol almaktadır. Bu esnada fırında ısıtılan sıcak ( fırının sıcak hava karışım odasında en fazla ısı 3800 C bulunmaktadır). (D) noktasından hareket ederek silindir şeklindeki kurutucu gövdenin ön düzeyinden veya gövdenin yan tarafından giderek yonda ile temas sağlamakta ve onu kurutmaktadır.
Kurutucu gövde ana milin devir sayısı sabittir. Çeşitli rutubetteki yongayı belirli bir rutubet derecesine indirmek için kurutucu gövdeye sıcak havanın giriş yerlerine kapaklar konmuştur. Kapakların ödevi ise sıcak havanın kurutucu içindeki yönünü belirli programlara göre tesbit ederek kurutucu içindeki yongaların yeknesak bir şekilde kurutulmasını sağlamaktadır. Kurutma esnasında yongaların içerdiği sudan oluşan buharlar ( E ) bacasından dışarı atılamaktadır. Yongalar fırının (A) ile gösrerilen yaş yonga girişinden (B) ile gösterilen kuru yonga çıkışına ulaşıncaya kadar içerdiği rutubet miktarı %3 – 5’e kadar indirilmiş bulunmakta ve fırın devamlı bir şekilde kurutma işlemini gerçekleştirmektedir.
Kuruyan yongalar kurutucu gövde çıkış ağzından bir aspiratör ile emilerek seperatör’e gönderilir. Seperatörde yonga ile ayrışan sıcak hava tekrar emilmek suretiyle kurutucunun ısıtılması için dışarıdan alınan taze hava ile birleştirilmek suretiyle hava karışım odasında sevk edilmekte ve burada ısı tekrar geri alınarak kurutma fonsiyonunu gerçekleştirmek üzere tekrar kurutma fırınına gönderilmektedir. Böylece taze hava emişi ve ısıtılması en düşük seviyeye indirilmiş olur. Fırın günde 22 saat çalışmak suretiyle 150 m3 yongayı kurutabilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla