Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:31   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

b. Çok Bantlı Kurutucukar;
Yonga levha endüstrisinin kuruluşunun ilk yıllarında 3 veya 5 bantlı kurutucular çok kullanılmıştır. Bu tip kurutucukar esasen küçük kapasiteli fabrikalar için uygundur. Gerekli güç 10 – 34 KW (13,6 – 6 – 46,2 HP) olup, 1 kg. suyun buharlaştırılması için 820 – 960 Kcal’a ihtiyac vardır. Kanala benzer bir gövde içerisine tel örgüden yapılmış hava geçirebilen sonsuz transport bantları üst üste biraz ileri veya geri olmak üzere yerleştirilmiştir. Bantlar zıt yönde harelet ederler.
En üstteki bandın üzerine dökülen yongalar bant üzerinde makineyi boydan boya katettikten sonra bir alttaki bandın üzerine dökülürler. Böylece yongalar en alttaki banda kadar ulaşırlar ve makinanın dışındakji bir sonraki transportöre veya depoya verilirler. Makinenin tabanında dökülen yongaları toplayıp uzaklaştırmaya yarayan bir kazıyıcı bant vardır. Genellikle üstteki bantların hızı alttakilerden daha fazladır. Böylece üsttekilere dökülen yıngaların yüksekliği daha az, alttakilere dökülen, kurumakta olan yongaların yüksekliği ise daha fazladır. Hava sıcak su boruları ile ısıtılır. Hava sirkülasyonu vantilatörlerle sağlanır. Kapasiteleri saatte yaklaşık 1600 kg. kuru yongadır. %65 rutubetteki yongaların %5’e kadar kurutuldukları kabül edilirse 1 saatte 960 kg. su buharlaştırılır. Kurutma süresi bantlar üzerindeki yonganın yüksekliğine, yonganın makineye giriş ve çıkışındaki rutubetine bağlı olarak 3 – 6 dakikadır.
Bu kurutcuların üç sakıncası mevcuttur.
1. Delikli bantlı taşıyıcılar (konveyörler) yırtılma ve elek ağının bozulması sonucu güçlükler çıkarmaktadır.
2. Bantlı kurutucular nisbeten fazla miktarda yonga ihtiva ederler. Bundan dolatı yangın esnasında kontrol imkanları ortadan kalkmaktadır.
3. Çok bantlı kurutucuların kapasiteleri sabittir. Kullanılan bantların uzunluğu 1000 mm., genişliği 2760 mm., yükseklikleri 3300 mm. ve kurutma sıcaklığı 1200C olup, arttırılmamaktadır.
c. Kontakt Kurutucular;
Bu tip kurutucularda kurutukacak yongalar makinenin üst tarafında mevcut huni şeklinde bir kısımdan içeri alınır ve bir vibrasyonlu levha üzerinde ileri doğru hareket ederler. Vibrasyon hızını ayarlamak mümkündür. İlk vibrasyon levhası sonuna gelen yongalar buradan alttaki vibrasyon üzerine düşerler. Ancak, bu taktirde aksi yönde hareket ederler. Böylece devam ederek yongalar üzerinde boyuna ve dikine yönde sıcak hava akışının etkisinde bırakılarak kurutulurlar.





















Şekil 16. Yongaların kontakt kurutucularda kurutulma şeması.

Bu sistemin faydaları şunlardır.
a) Sistem basit olup, ısı izolasyonu iyidir.
b) 1 kg. suyun buharlaşması için 950 Kcal gereklidir.
c) Gerekli güç düşük nisbettedir. (Vibrasyon ve vantilatör için)
d) Tam ve yeknesak kuruma sağlanmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla