Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:32   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kontakt kurutma sistemi ile çalışan diğer bir tip makine tamburlu kurutma makinasıdır. Bu makinalar içi boş ve ön tarafa doğru hafif meyilli ve kandi ekseni etrafında dönebilen bir silindirden ibarettir. Silindirin çapı 08 – 1,8 m. arasında değiştiği gibi boyu çapının 4 – 6 misli kadar olabilir.
Silindir birkaç kasnak tarafından taşınmakta olup, tam ortada bir tane dişli çember bulunmaktadır. Bu başka bir dişli tarafından tahrik edilmekte ve böylece tamburun dönüşü sağlanmaktadır. Devir sayısı 1 – 15 d/ dakikadır.
Silindirin ve yongaların ısıtılmasında kullanılan sıcak gaz yanma odasından sağlanarak silindirin bir ucundan verilir. Aynı uçtan yongalarda verilmektedir. Dönme hareketi ve meyil sayesinde yongalar öbür uca doğru ilerlerler. Yongaların karıştırılması silindir içne yerleştirilmiş metal parçalarla sağlanır.
Tüm yonga kurutma makişnelerinde olduğu gibi yongalarla gaz akımının yönü aynıdır. Bunun nedeni yüksek rutubetli yongaların başlangıçta yüksek sıcaklıkla karşılaşmalarıdır. Makinanın sonuna doğru hem gazın sıcaklığı, hemde yonga rutuberi azalır. Yonga sıcaklığı ise tutuşma noktasına kadar yükselmemiş ve böylece yüksek kurutma sıcaklığı uygulama olanağı sağlanmış olur.
d. Türbünlü Kurutucular;
Bu tip kurutucular silindirik biçimde olup, ıstıcılar, akışı sağlayan türbünler, meyilli levhadan ibaret döner tablalar ile dakikada 0,1 –1,0 defa dönüş yapmayı sağlayan döner tablaları çalıştıran motorlardan ibarettir. Her bir dönüşten sonra yongalar tablanın eğilmesi ve alttaki tablaya düşmektedir. Böylece yongalar en alt tablaya kadar ulaşır ve sonra makinadan boşaltılır. Bu işlemle yongalar karıştırıldığı gibi aynı zamanda sıcak havayla temasaa geçirilmekte ve kurutulmaktadır.
Buharla ısıtma halinde kurutucu içinde ortalama sıcaklık yaklaşık olarak 1000C olup, dışarı atılma esnasında 900C ‘dir. Sıcak su ile ıstma sisteminde ise girişte 1800C, çıkışta 1600C sıcaklık gereklidir. Sıcak su sisteminde yongalardan 1 kg. suyun buharlaştırılması için 900 Kcal.’ye ihtiyaç vardır. Tablalar üzerinde yonga kalınlığı 40 – 50 mm. olup, kurutma süresi; kullanılan sıcaklık derecesi, rutubet miktarı yongaların tipi ve ağaç türüne bağlı olarak 15- 45 dakika arasında değişmektedir.
e) Atık Gaz Akımlı Kurutucular;
Kaide olarak bu tip kurutucular için ön kurutma olarak kullanılırlar.Yüksek rutubetli (M=%60) yongaların %9 rutubete kadar kurutulması için bu tip kurutuculardan yaralanılmakta ve diğer bir tip kurutucu ile kombine edilmektedir. Kurutma süresi 20 – 25 sn. (M=%9 için )olup yüksek üretim hızına sahiptir. 1 kg. suyun buharlaşması için 900 Kcal’ye ihtiyaç vardır. Ve çalışma gücü 60 KW ve fuel oil tüketimi saatte 180 kg. dır. Az yer kaplar, otomatik olarak kontrol ekipmanı mevcuttur.
  Alıntı ile Cevapla