Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:47   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SONUÇ

İlk defa I. Dünya savaşı sonlarında Kuzey Avrupa'da görülmüş olan ve hızla Dünyaya yayılarak karaağaçlara bü­yük zararlar veren hatta karaağaçları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getiren karaağaç ölümü hastalığı ülkemizde de önlenebilmiş değildir. Hastalık sebebiyle ülkemiz orman­larında genelde münferit olarak bulunan karaağaçların sayı­sı artık yok denecek kadar azdır. Avrupa ve Amerika'da has­talığa karşı ciddi uygulamalar yapılırken ülkemiz bu soruna henüz el atmamıştır.
Karaağaç Ölümü Hastalığı ile en kısa sürede mücadele etmeye başlanılmalıdır. Ormanlarımızda ziynet ağaç olarak bilinen kalın çaplı karaağaçlara artık rastlayamıyoruz. Eğer yetişmekte olan genç fertlerin de kurumasını istemiyor­sak hastalıkla etkin bir mücadele yapmalıyız.
6. ÖNERİLER

Bu çalışmada ele alınıp incelenen karaağaç ölümü has­talığı ile mücadele imkanları derhal uygulanmaya konulmalı­dır.
Ormanlarımızda hastalık sebebiyle kurumuş bütün ağaç­ları kesip çıkarmalıyız. Tuzak ağaçları kullanarak kabuk bö­ceklerine karşı savaş yapılmalıdır.
Hastalık nedeniyle ölmüş veya hasta olan karaağaçların ****unun kalitesi büyük ölçüde zarar gördüğü için bu mater­yalin en iyi şekilde değerlendirilmesine yarayacak yollar aranmalıdır. Örneğin ormanlarımızda kuru karaağaçlar üze­rinde doğal olarak gelişebilen ve yenilebilen, değerli man­tarlar yetiştirilebilir (Resim 11-12). Karaağaç kabuk böcek­lerinin kolonizasyonuna uygun olan bu materyal böceklere kar­şı korunup, kontrollü bir şekilde doğada yenilebilen değerli mantarlar yetiştirilebilir. Ayrıca bu tür hastalıklı ve ta­mamen kurumuş karaağaçlar toprak yüzeyine yalın bir yerden kesilerek bu yetiştiricilik uygun koşulların sağlandığı bir ortamda veya yine ormanın içinde ancak böceklerle mücadeleyi daha etkili ve ekonomik kılmak için topluca bir yerde de ya­pılabilir.
  Alıntı ile Cevapla