Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-05-2009, 14:40   #1
Gokhan
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üniversite kontenjanları arttı

YÖK Genel Kurulu, devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarını yüzde 15, vakıf üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarını da yüzde 20 oranında artırdı.

YÖK Genel Kurulu, devlet üniversitelerinin kontenjanlarını yüzde 15 artırarak 534 bine, vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını yüzde 20 artırarak 84 bine çıkardı.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında YÖK'te gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantıya ilişkin YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, Eğitim, Vakıf ve Tıp-Sağlık komisyonlarının raporlarının görüşüldüğü belirtildi.

Toplantıda, 2009 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ele alınarak karara bağlandığı bildirilen açıklamada, devlet üniversitelerinde ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarındaki artışın yüzde 15 olduğu, buna göre 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık 465 bin olan öğrenci kontenjanının 2009-2010 öğretim yılında 534 bine çıkarıldığı kaydedildi.

Vakıf üniversitelerindeki ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarının ise yüzde 20 artırıldığı ifade edilen açıklamada, buna göre 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık 67 bin olan kontenjanın 2009-2010 öğretim yılı için 84 bine yükseltildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Marmara Üniversitesi Senatosu'nun 25 Mayıs 2009 tarihli kararı doğrultusunda üniversitenin yeniden yapılandırılması için gerekli yasal düzenlemeye dair Milli Eğitim Bakanlığı'na görüş bildirilmesine karar verildiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, toplantıda, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı'na Prof. Dr. Halil Güneş, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'na da Prof. Dr. Süleyman Tanyolaç atandı.

YÖK Genel Kurulunun bundan sonraki toplantısının 13 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Kuzey Irak açıklaması

Bu arada Mardin Üniversitesi'nin Kuzey Irak'taki Duhok ve Kerkük üniversiteleri ile işbirliği kararı YÖK'ü memnun etti. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Duhok Üniversitesi rektörünün Türkiye'deki üniversiteler ile işbirliği için YÖK ile temas kurduğunu açıkladı, "Biz Kuzey Irak'tan öğrenci gelsin istiyoruz" dedi

Özcan, YÖK Genel Kurulu toplantısına verilen öğlen arasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Yeni üniversiteleri ziyaret edecek misiniz?" sorusuna Özcan, "YÖK Genel Kurulu'nda karar aldık. Bundan sonraki toplantıyı Muş'ta yapacağız. Ben onlardan ayrı Mardin'e gidiyorum" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "Mardin Üniversitesi Kuzey Irak'taki Duhok Üniversitesi ile anlaştı. Bu üniversite Barzani ile ilişkilendirilen bir üniversite. Karşılıklı Kürtçe ve Türkçe öğretimine ilişkin anlaşma imzaladı. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir?" sorusu üzerine Özcan, "Duhok Üniversitesinin rektörü YÖK'e geldi. Bizimle işbirliğini konuştu. Ankara'daki üniversitelerle işbirliği yapmak istiyordu. Mardin Üniversitesi'ne ben yönlendirmedim" dedi.

YÖK Başkanı, "ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinden onun için randevu aldık, gidip oralarla görüştü. Mardin ile işbirliği yaptıklarını da sizden öğreniyorum. Harran Üniversitesine de gidecekti, onu da söylemişti. Duhok Üniversitesi'nin rektörü herkes ile işbirliği yapmaya razıydı" diye konuştu.

Özcan, "Biz, Kuzey Irak'tan talebe gelsin istiyoruz. Ortadoğu'nun bütün üniversitelerinden Suriye, Irak, İran, Ürdün'den öğrenci çekmek istiyoruz. Bunu, Yabancı Öğrenci Sınavı sisteminden kurtarmak istiyoruz. Uluslararası testlerle almak istiyoruz. Biraz rekabet etmemiz lazım dünyayla. Avrupa tarafından da öğrenci çekmemiz lazım" dedi.

Hemşirelere İngilizce eğitim

"Hemşirelerin lisans tamamlama eğitimine" ilişkin bir soru üzerine ise Özcan, bu kapsamda 38 bin hemşirenin olduğunu belirtti. Özcan, "Bir kısmı ebelikten gelme. Onların hepsine uzaktan eğitim yoluyla, 2 2 lisans tamamlama eğitimi vereceğiz. Bu uygulama başladı. Anadolu Üniversitesi onların lisans tamamlama eğitimi ile uğraşıyordu. Şimdi onun yanında 19 Mayıs, İnönü ve Atatürk üniversitelerine de rica ettik, bu işlemin hızlanması için. Onlar da 'olur' dediler" diye konuştu.

Hemşirelere çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özcan, bu lisans tamamlama olayında hemşirelere İngilizce eğitim verileceğini, en azından okuduklarını anlamalarını istediklerini söyledi.

Üniversitelerinde doktoralarını tamamlayan, yeterliliği geçen ve tezine
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla