Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-06-2009, 15:50   #16
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İsa’nın doğumu

Click the image to open in full size.

Hazreti İsa'nın doğduğu yer olduğuna inanılan toprakların üzerine inşa edilen kilisede bir ziyaretçi merdivenleri tırmanıyor. Reuters fotoğrafçısı Nir Elias, kullandığı objektifle yarattığı zenginlikle gerideki keskin aydınlığın içinden çıkıp gelen bir silüeti görüntülüyor. 'O' an, İsa Mesih'in yeniden dünyaya döneceği yolundaki inanışı hatırlatıyor.

***



***

Günbatımında kriket

Click the image to open in full size.

Reuters tarafından ‘Yılın en iyi fotoğrafları’ arasına alınan bir ‘o’ an. Yağmur bulutları herşeyi karartmaya başlamış ama spor tutkusu onları vazgeçirememiş. Güneş, bulutlar arasından ışınlarına bir geçit bulmaya çabalarken İngiliz kriket oyuncusu James Anderson da topu daha hızlı atmaya çabalıyor.

Sürüklenmiş yaşamlar

Click the image to open in full size.

Son 40 yılın en büyük depreminin ardından oluşan tsunami, Tayland'ın Puket Bölgesi’ni bu hale getirdi. Sadece bu yörede yüzlerce insan öldü, yüzlerce de kayıp var. Fotoğrafın çekildiği yer, tsunami öncesi günlük yaşamın turizm odaklı sürdüğü işlek caddelerden biriydi. Tsunami, bu işlekliği sürükleyip getirip caddenin bir yerine yığmış. Manzara asıl, insanların nasıl sürüklendiğini ve can verdiğini anlatıyor.

***

Toplu mezarların başında

Click the image to open in full size.

Depremin merkezine Tayland'dan daha uzak bir bölgede, hem depremin hem de tsunaminin yarattığı bir ‘o’ an. Güneydoğu Hindistan’da can kaybı çok daha fazla. Cuddalora kentinde toplu mezarın başında kadınlar 'o' anda acılarıyla adeta gelişmişlik farkı gerçeğini haykırıyor.

***

Dev dalgaların ardından

Click the image to open in full size.

Dev dalgaların yıktığı evinin yıkıntılarının üstünde başı iki elinin arasında ''Ne olacak şimdi?'' der gibi düşünen bir Hintli. Belki yakınlarını da kaybetti. Bu ‘o’ anı hayatı boyunca unutması mümkün değil. Aslında yaşanan felaketin sonrasında yaşanacak felaketlerin bir fotoğrafı diyebiliriz buna.

Kabusa dönüşen tatil planı

Click the image to open in full size.

İsveçli bu kadın da yeni yıla, eşi ve çocuklarıyla birlikte Puket'te girecekti. Ama tatil planı kabusa dönüştü. Dev dalgalar, kaldıkları oteli yerle bir etti. O kurtuldu ama eşini ve çocuklarından haber yoktu. Arama çalışmaları devam ediyordu ancak saatler geçtikçe ümidi azalmaya başladı. Yere çoktü... Yılbaşı tatili, ailesinin katili olmuştu belki de. Eğer yaşıyorlarsa bu haber, en büyük yeni yıl hediyesi olacaktı onun için...

***

Dalgaların arasında

Click the image to open in full size.

Bu insanlar da dalgalarla mücadele etti. Ama onlarınki hem küçük dalgalardı hem de güya mücadele, eğlence içindi. Fotoğraf Avustralya'dan. Sydney'deki Bondi Plajı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel için denize koşan yüzlerce insana evsahipliği yaptı.

***

Sandıkta tsunami

Click the image to open in full size.

Ukrayna'da da bir felaket yaşandı aslında. Ama bu felaket yinelenen seçimler sonucunda iktidar partisini vurdu bu kez. Seçimlere hile karıştığı iddiasıyla karışan Ukrayna'da muhalefet, sandıktan zaferle çıktı. Muhalefet yanlılılarının sandıkta yarattığı tsunami iktidarı sildi süpürdü. Kiev'deki ışıklı Noel Baba panosu,Ukrayna'da gelip geçen bu dönemin dinamiğini simgeliyor.

Doğanın yasaları

Click the image to open in full size.

''Doğanın Anayasası'' çelişkilerle dolu. Yaşamak için tüm canlıların suya ihtiyacı var ama ''su'' Güney Asya’da onbinlerce insanın ölümüne de yol açtı. Hayatta kalanlar, bu kez ölmemek ve hastalanmamak için temiz su içmek zorunda. Fotoğraf, felaketin vurduğu ülkelerden Hindistan'da, yiyecek kuyruğunda çekildi. Yardım görevlileri sırada bekleyenleri küçük torbalarda sağlıklı içme suyu dağıttı. Associated Press Muhabiri Saurabh Das da iki kadına odaklanarak kana kana su içmenin fotoğrafını elde etti

***

Yıkıntılar arasındaki arayış

Click the image to open in full size.

Hindistan'da ölü sayısı 15 bini aştı. Kayıplardansa umut kesildi. Onbinlerce insan evsiz kaldı. Bir yanda salgın hastalık tehlikesi bir yanda açlık endişesi kol geziyor felaket bölgesinde. Felaketten sağ çıkmayı başaran bu evsiz Hintli de evinde; geride kalan, kullanılabilecek eşyasını arıyor.

***

Felaketin içinden bir gülüş

Click the image to open in full size.

Endonezya'dan bir 'o' an. Aceh'teki evsiz çocuklar kampında kalan bir kız çocuğu evsiz, anne babasından haber yok. Buna rağmen bir kaç saniye önce yapılan bir şaka, felaket bölgesinde bir istisna 'o' an oluşmasına yolaçıyor.

Pelikan ve Venüs’ün birlikte geçişi

Click the image to open in full size.

Buna benzer bir ‘o’ an, bundan tam 122 yıl önce yaşanmıştı. Aslında olayın önemi, fotoğrafın yanında ayrıntı gibi kalıyor. Güneş Daytona sahillerinde yeni doğuyor. Balıkçılar, her günkü gibi oltalarıyla **rastgele** demiş. Bir pelikan da bu muhteşem renklerin arasında, güneşin önünden geçiyor. ‘O’ anda güneşin önünden geçen ve pelikanın sağ kanadının üstünde nokta gibi görünen birşey daha var bu ‘o’ anda: Venüs gezegeni...


***

Moskova’da kar

Click the image to open in full size.

Yer, Kızıl Meydan... St.Basil Katedrali'nin önü kar yağışına rağmen kalabalık. Hava puslu ama görkemli, soğuk ama renkli bir ‘o’ an...

Sudan’da bir melek

Click the image to open in full size.

Işık olanı biteni çok keskin hatlarla göstermek istedi ve Associated Press Ajansı fotoğrafçısı Jose Cendon ışığın da yardımıyla öyle bir an yakaladı ki, 'o' anda çocuk, naylon çadırdan dışarı bakarken oraya kesilip de yapıştırılmış gibi göründü. Bir anlamda da öyle zaten. Burası Sudan'daki Zem Zem Mülteci Kampı... Bu kampta evinden sürülen 16 bin kişi yaşıyor. Doğduğu ve büyümekte olduğu evinden ve köyünden olmuş bu çocuk da onlardan biri. Hem ayrıca bu 'o' an, **Melekler siyah da olur** dedirtiyor.


***

Kaçak silah

Click the image to open in full size.

Asker ve silah… Arkadaki fon ve önündeki portre birbirini bütünlüyor. Aslında bu fotoğraf, içinde çelişki barındırıyor çünkü asker arkasındaki silahlar kendisine ait olduğu için bu kadar gururlanmıyor. Onları ele geçirmiş olmanın gururunu yaşıyor. Burası, Çin Halk Ordusu Müzesi... Fotoğraf da, Çin'in kaçakçılıkla mücadelede ne kadar başarılı olduğunu göstermek için düzenlenmiş serginin bir bölümünde çekilmiş. Arkada görülen tabancalar, geçen yıllarda Çin'de yakalanan kaçak silahlardan sadece birkaçı. Sergide lüks otomobiller, sigaralar, sürat motorları da yer alıyor.
__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla