Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-06-2009, 15:40   #29
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 



Click the image to open in full size.


Kültürel çeşitlilik

Amerika'nın Michigan Eyaleti'nin Lansing kenti. Kentte hafta sonu neo naziler bir gösteri yaptı. Bu gösteri sırasında bir başka grup da farklılıklara, kültürel çeşitliliği kutlama gösterisi yaptı. Bir Meksika dans topluluğu üyesinin silüetini gösteren O anda bu gösteri sırasında elde edildi.


Click the image to open in full size.

Saklı sanat

Çin'de Hangzhou Gölü üzerinde bir hareketli sanat çalışması. İki tekneye bağlanmış çiçek desenli balonlar gölde gezdiriliyor. Foto muhabiri meslektaşımız, ışığın ve rüzgarın bu etkinlikten esinlenerek oluşturduğu alternatif ama saklı sanat çalışmasını yakalayıp kayda geçiriyor.


Click the image to open in full size.


Yalnızlığın fotoğrafı: Mısır'da Nil nehri deltasındaki balık çiftliğinin bekçisi kulübesinde namazını kıldıktan sonra kontrole çıkıyor. Modeliyle, dokusuyla ve renkleriyle anlık yalnızlığın fotoğrafı... Adam yalnız, yalnızlığın derin mavisine bürünen Nil de orada 'o' an'da yalnız.


Click the image to open in full size.


Üvez ağacı ve mitoloji: İsviçre Alpleri'nde fotoğrafçılıkta makro diye bilinen çok güzel bir yakın plan çalışması. Bir Üvez ağacının yaprakları... Üvez ağacı Roma ve Kelt mitolojisinde zanaatkarların ve bilgeliğin tanrıçası Minerva'nın veya Brigit'in kutsal ağacı olarak bilinirdi. Sabah çiğini yapraklarının ucuna böylesine maharetle dizilmesi, o mitolojik yakıştırmaların masalını fısıldıyor. Hem ayrıca bir efsaneden ötürü bu ağacın işitebilenlere fısıldayacağı sırları olduğuna inanılıyor.


Click the image to open in full size.

Yaralanmaya devam: Çocuğun adı Nesrin... Filistinli... El Halil’deki Fawar Mülteci Kampı’nda İsrail Ordusu’nun yaptığı bir operasyon sırasında evinin damındaymış. İsrail askerlerinin açtığı ateş sırasında plastik mermilerden biri yüzüne isabet etmiş. O sırada İsrail Ordusu sıhhiyesi çocuğa ilk müdaheleyi yapıyor. Mermi bir kere gidip vurmuş. Ama ‘o’ an, Nesrin’in hala yaralanmaya devam ettiğini göstermiş.


Click the image to open in full size.

İspanya’nın Valencia kentinde her yıl Ateş Festivali yapılır. Zaman zaman patırtı gürültü altında zaman zaman da İsa Peygamber’in annesi Meryem’in eşi Aziz Joseph adına ayinlerle geçen bir haftanın sonunda sıkıştırılmış kağıttan yapılan dev heykeller yakılır. ‘O’ anda bu heykellerden biri yakılıyor. Ama foto muhabiri Fernando Bustamante öyle bir açı ve an yakalıyor ki, heykel son bir gayretle yanmasın diye elindeki kuşu salıyormuş gibi görünüyor.


Click the image to open in full size.


Elbette yüzündeki çizgiler dikkat çekiyordu. Ama Keşmirli 70 yaşındaki Muhammed Azam Abbasi, uzak geçmişin anılarını kırışıkların içinde saklıyordu. Çünkü o sırada yakın geçmişi, depremi anlatıyordu. Deprem sırasında geniş ailesinden kimsenin ölmediğini söylüyordu. Zaten yüzünün kırışıklıklar dışında kalan bütünü, ışığı şükran duygularıyla karşılıyordu. Gözleri hariç... Denedik, elimizle kapatıp sadece gözlere baktık. Yaşlı adam, köyünde 22 kız çocuğunun öldüğünü, 250 evin neredeyse yerle bir olduğunu anlatmayı gözlerine bırakıyordu.

Click the image to open in full size.

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’ndan Tenerif’te limanda bir köşede dinlenen ve kendilerine verilen battaniyelerle ısınan Afrikalı kaçak göçmenler. Tekneyle adaya çıkmak isterken yakalanmışlar. Yorgun ve yakalandıkları için üzgün oldukları belli oluyor. Bu yüzden, 'o’ anda duygularını gölgeleri anlatıyor.


Click the image to open in full size.


Ukrayna’nın Başkenti Kiev’deki Çocuk Hastanesi’nde kanser tedavisi gören Vika Chervinska annesiyle sıra bekliyor. Uluslararası Yeşilbarış Örgütü, Çernobil Nükleer Felaketi nedeniyle 90 bin kişinin kanserden öldüğünü iddia ediyor. Birleşmiş Milletler’se bu sayının 4 bin olduğunu öne sürüyor. Fotoğraf, ajans tarafından abonelerine geçirilirken bu bilgiye yer verilmiş. Çernobil felaketi 8 yaşındaki Vika’ya sinmiş işte. ‘O’ ana bakınca “Sayının bir önemi var mı?” sorusu akla geliyor.

Click the image to open in full size.


''Gerçeklerin en az bilindiği ülke''... Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, bu çocukların yaşadığı memleketi böyle tanımlıyor. Yani Uganda'daki insanlık krizinin boyutları bilinenin çok üstünde. Uganda'da 19 yıldır hüküm süren bir iç savaş var. Bilindiği kadarıyla bu savaş yüzünden 1 buçuk milyon insan yerinden oldu. Yine bilindiği kadarıyla binlerce çocuk, gerilla olarak devşirilmek üzere kaçırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Gulu kentindeki hastanenin pediatri servisinde sağlık işlemlerini seyreden bu çocukların bakışları, 'o' anlık da olsa, Uganda'daki insanlık krizinin bilinemeyen boyutlarını da taşıyor.

Click the image to open in full size.


Amerika'nın Oregon Eyaleti’nde bir boynuzlu baykuş, türünün ortak özelliği vahşi ama hayret içeren bakışlarıyla fotoğrafını çeken kişiyi kolluyor. Bakışları ne kadar vahşi olsa da bu hayvan asla vahşi hayata dönemeyecek çünkü yaralı. Bir hayvanseverin evinde barınıyor. Elbette içgüdüsel olarak böyle bakıyor ama en azından içinde bulunduğu durum bu hayret dolu bakışlara uyuyor çünkü neden uçamadığını, vahşi hayata neden dönemediğini anlamadığı kesin.

Click the image to open in full size.


Burası İsrail Tel Aviv. Musevilerin antik İran’dan kurtuluşları şerefine yapılan Purim Bayramı sırasında çekilen bir fotoğraf. Geleneğe göre, bu bayramda çeşitli eğlenceler düzenleniyor. Fotoğraftaki renkler eğlenmeye hazır. Ama sanki çocukların içinde bulundukları coğrafyanın genel fotoğrafından bir şeyler, ‘o’ ana giriyor. Her nedense hüzün ağır basıyor.
__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla