Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-06-2009, 16:22   #30
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.
Galatasaray-juventus maçından bir kare... Hakan şükür ve juventus takımından edgar davıds topun sahibi olabilmek için büyük bir mücadele içinde. ''sporda başarı rakibini iyi tanımaktan geçer'' sözünü kanıtlayan bir ''o an''. Rakibi hakan şükür'ü durdurmak için adeta onun her hareketini takip ediyor… ve o anda ortaya hiç beklenmeyen bu uyum ortaya çıkıyor.
Click the image to open in full size.
Filistin’den bir fotoğraf daha... Batı Şeria’da Nablus’ta militanlar Hamas’a destek gösterisi yapıyorlar. Mekan bir pazar yeri. Mekanda sorun yok ama dekor uygun düşmüyor. Hatta mayolar, serin yazlık giysiler ‘o’ anda hayatın tercih edilen boyutunu simgelediğinden midir nedir? Dekor militanlara ağır basıyor... (Associated Press / Nasser Ishtaye
Click the image to open in full size.
Filistin'de Batı Şeria'daki Nablus Kenti'nde İsrail devriye askerleriyle çatışan iki Hamaslı ve vurulmamak için güvenli bir yere kaçışan bir kız çocuğu... Adamların duyarsızlığı, aldırmazlığı ne kadar net çıkmış. Kız çocuğunun tedirginliği ve korkusu da ne kadar net çıkmış. (AP/ Majdi Mohammed)
Click the image to open in full size.
'Fotoğrafı yanlış koydular. . '' diye düşünenler varsa yanılıyor. çerçevenin konumu doğru. Fransız sporcu Oliviera Meynet, İsviçre Verbier'de yapılan extreme serbest kayak şampi,yonasında neredeyse 90 derecelik 1 açıyla kayıyor.
Click the image to open in full size.
Fotoğraf İsrail'in işgali altında bulunan Batı Şeria'dan. ‘O’ anda bütün gücüyle bağırıyor gibi görünen, bir dindar Musevi. Ya da başka bir deyişle, işgal altındaki Filistin topraklarına ''Buraları bize Tanrı verdi'' savıyla gidip sahip çıkan bir İsrailli yerleşimci. İşgal altındaki Filistin topraklarında hükümetin kontrolü dışındaki yerleşim yerlerinde derme çatma barakaları yıkan İsrail ordu birliklerine diğerleri gibi o da çok direndi, ama engelleyemedi. İsrail birlikleri son olarak yıkmak için yine derme çatma bir sinegoga yöneldi. Bu Musevi de son bir umut açık sinegogda gözlerini bağlayıp diz çöküp ağlamaya başladı ve bu ‘o’ an ortaya çıktı.
Click the image to open in full size.
Bir golden sonra sevinilir... İki golden sonra da... Üçüncü, dördüncü golden sonra da ama çok çekişmeli ve karşılıklı gollerle geçen bir maçtan sonra 6'ıncı gol atılınca ‘o’ ana zafer sarhoşluğu da eklenir ve Ipswitch Town'la Crewe arasındaki İngiltere birinci lig karşılaşmasında 6’ıncı golün sahibi Shefi Kugi sevinçten havalara uçar... Fotoğrafçı da uygun açıyı ve bu çok uygun anı yakaladığında ‘o’ anı ölümsüzleştirir..

Click the image to open in full size.
Hesap sorma gözlerin içinde biraz belirmiş ama hüzün ağır basmış. Sanki çocuğun içindeki bir şeyler, ışığın da yardımıyla yüzlerce yıl önce yaşananları bir an hatırlatmak istemiş de 'o' anda AP Ajansı'ndan Arnulfo Franco deklanşöre basmış. Orta Amerika ülkelerinden Panama'da çekildi fotoğraf. Her yıl şubat ayında Panama'da bir festival düzenleniyor. Adı ''Congos y Diablo.'' Diablo, malum, şeytan demek. Congos ise Afrikalı kölelerin Panama’daki adı. Fastivalde İspanyol istilacıları ve köle tacirleri, korkunç şeytan maskeleriyle, congoslar yani siyah köleler de böyle temsil ediliyor. Hasılı çocuk, o dönemlerde yaşanan acılar ve atalarının karşılaştığı muameleler genlerine işlemiş gibi bakıyor. Sunucu ise, Afrikalı kölelerin Avrupalı istilacılar ve köle tacirlerini şeytan gibi görmesine takılıyor. Panama'da yaşayan Afrikalıların yanıldığını düşünüyor. ''Şeytan değildi onlar... Şeytan değildi..
Click the image to open in full size.
Afganistan'da ülkenin sorunlardan ötürü ağır havasını biraz olsun hafifletmek için çocuklardan oluşan bir mini sirk kurulmuş. Kumpanya moral dağıtmak, ülkede zorlaşan gülümsemeyi dürtmek amacıyla güvenli kentleri dolaşıyor. 'O' andaysa Afgan Gezici Mini Sirki'nin elemanları gösteri için sıralarının gelmesini bekliyor. Giysilerindeki renk cümbüşü 'o' anda nasıl da baskın çıkmak için çaba sarfediyor. Buna karşılık çocukların yüzlerindeki ifade nasıl da ağır basıyor.
Click the image to open in full size.
Bu kez bir önceki fotoğrafın tersi karşımızda duruyor. Birleşik Devletler'in Washington Eyaleti'ndeki Olympia Kenti'nin bir köşesinde bir evsiz elindeki yiyecekten mutlu gülümsüyor. Buna karşılık surat asan çadırlar dolayısıyla da 'o'anın geneli oluyor. Işık bile tedirgin görünüyor.
Click the image to open in full size.
Nepal'in başkenti Katmandu'da Ordu Günü kutlamalarından bir enstantane... Asker kafasını ateşe sokuyor gibi görünüyor ama öyle değil. Bildik bir gösteriyi yapıyor. Yani kafasıyla kiremit kırıyor. Gösteriyi farklı kılmak için de kiremitlere akaryakıt dökülmüş ve tutuşturulmuş. Yani bu gösteri kafayla kiremit kırmada son nokta oluyor.
Click the image to open in full size.
Endonezya'da ocak ayı başında meydana gelen ve yüzbinlerce kişinin evsiz kalmasına yol açan seller çekiliyor. O sıradaysa başkent Jakarta yakınlarındaki bir köyde çocuklar çamur bir bayırdan aşağı kayıyor.
Click the image to open in full size.
Birleşik Devletler'in Kansas City Kenti'nde tarihi bir bar var. Bu barın da yine tarihi bir mekanı. Bar bir vakfa ait... Vakıfsa bir müzisyenler vakfı. 19'uncu yüzyıldan bu yana bu mekandaki doğaçlama caz seansları çok ünlü. Tarihi boyunca çok tanınmış, efsane cazcılar bu seanslara katılmış. Kansas City Kenti'nin belediyesi bu mekanda içki satışlarını yasaklamış ve dolayısıyla da vakfın barı müşteri kaybetmeye başlamış. Cazseverler bu simgesel mekanın iflas etmesinden endişe ediyor. 'O' andaysa ünlü doğaçlama seanslarından birinde Steve Lambert çalıyor. Işık da müziğe uyum sağlamış cazın ruhuna uygun bir şikayet müziği renklendiriyor..

Click the image to open in full size.
Çocukların bakışları aracılığıyla, bilinen bütün duyguların en yaygın görünümlerinin biraraya geldiği bir 'o' an... Umut, hüzün, merak, şaşkınlık ve korku 'o' anda hep birlikte sahne almış. Ama başroldeki açlık haliyle en önde. Zaten 'o' an, dünya düzeni kumpanyasının pek ilgi görmeyen ama en önemli oyunlarından biri olan açlığı anlatıyor. Afrika'da Mozambik'te 500 bin kişiyi etkileyen sellerde evsiz kalanların sığındığı kamplardan birinde çocuklar yemek dağıtımını bekliyor. Bütün bunlara neden olan küresel ısınma da belli belirsiz ama jilet gibi keskin renksiz kanatan yağmur izleriyle sahnedeki yerini alıyor.
Click the image to open in full size.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO, 21 Şubat'ı Uluslararası Anadil Günü olarak ilan etti. İnsanlığın en değerli, en somut kültürel miraslarından biri olan anadilin korunmasının önemi ve bunun karşılıklı anlayış ve barışa katkısı 2000 yılından beri her 21 Şubat'ta çeşitli etkinliklerle gündeme getiriliyor. O sırada Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Filistinli göçmen gençler, Romence dersi sırasında uluslararası anadil etkinliğine katılıyor. Filistinliler, Romence dersi ve ana dil etkinliği... Çelişki sözkonusu... 'O' an da, adeta bunu vurguluyor. AP foto-muhabiri Vadim Ghirda, anadilin göçmenliğinin ve göçmenliğin kendisinin kenarda köşede kalmışlığını ışığın az olduğu yerdeki gencin yüzünde bulup karşımıza çıkarıyor.
Click the image to open in full size.
Filistin'de Gazze'de çocuklar bir evin penceresinden dışarda yapılan gösteriyi izliyor. Gösteride Filistin'deki iç çekişme ya da çatışma ve İsrail'in El Aksa Camii çevresinde giriştiği inşaat protesto ediliyor. Ama 'o' an Gazze'nin hüzünlü bir başka gündemini de fısıldıyor. Gazze'nin ve burada yaşayan Filistinlilerin kuşatılmışlık ve sıkıştırılmışlığını..

__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla