Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-06-2009, 15:03   #34
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.
Federal Almanya'da hükümetin ülkedeki kömür madenleri için ayırdığı destek bütçesi bazı ocakların zararını karşılamaya yetmiyor. Bu durum ülkedeki kömür endüstrisinin aşamalı olarak sona erdirilmesini gündeme getirdi. 8 madenin acilen kapatılması ve 3 bin kişinin işsiz kalması sözkonusu. AP Ajansı'ndan Frank Augstein bu haber için ülkenin batısında Voerde'de biraz önce paydos eden kömür madencisi Harald Kraps'ı fotoğrafladı.kömür madenciliği Federal Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sergilediği ekonomik mucizenin en önemli itici gücüydü. Madenci bilmiyordu belki bunu ama 'o' ana yayılan, hakim olan acı ve derin gülümseme bu gerçeği hatırlatıyordu.
Click the image to open in full size.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir yol işçisinin çocukları ve okuldan çıkan öğrenciler... Temiz pak üniformalarıyla öğrenciler yoksul çocukların bulunduğu yerden geçerken istiflerini bozmuyorlar. Kendi konumlarına tezat eğitim olanağından yoksun çocukları yok farzediyorlar. Küresel ekonominin yükselen yıldızı Hindistan'ın toza bulanmış görülmek istenmeyen gerçeklerinden bir kesit.
Click the image to open in full size.
Pakistan'ın başkenti İslamabad...Kerbela'da şehit edilen hazreti muhammed'in torunu imam hüseyin ve yakınları için yapılacak muharrem ayini öncesinde çekilmiş bir fotoğraf. Birazdan ayin başlayacak ve bu şii,iyice bilenmiş bıçaklarla kendini yaralayacak. 'O' an, 1400 yıllık acının sadece muharrem törenlerinde değil hep var olduğunu gösteriyor. Zira 'o' ana sinen dingin beyazlığı şii'nin eli kesiyor.
Click the image to open in full size.
Tabiatın, zamanla, hareketle oyunu adeta.ama güneşi, buz kristallerini, hareketi ve 'o' anı biraraya getiren Douglas C.Pizac'ın sayesinde. Amerika'da düzenlenen serbest kayak dünya kupası yarışları öncesinde İsviçreli sporcu Thomas Lambert, idman yapıyor. O sıralarda gökyüzünde ''sundog'' veya bilimsel adıyla ‘parheilon’ denen bir oluşum var.Bu, güneş ışığının belirli bir açıyla atmosferdeki buz kristalleri arasından geçtiği sırada oluşuyor. Parheilon genellikle daha başka şekillerde ortaya çıkıyor. Ama tabiatın bir oyunu demiştik ya...Bu parheilon, denizde teknelerin yanısıra yüzen yunuslar gibi adeta kayakçının hareketine eşlik ediyor.
Click the image to open in full size.
Avustralya'nın Melbourne kenti tren istasyonu...Fotoğrafçı, gün ışığının vagondaki hayatlarla, dışardaki hayatları buluşturup cama yapıştırdığı 'o' anı yakalamış...


Click the image to open in full size.
Atlantik Okyanusu'nda bir zamanlar bir adada insanlar kendi halinde yaşardı.sonra 15'inci yüzyılın sonlarında İspanyollar buraya sahiplenip Amerika'daki ilk Avrupalı yerleşimi kurdu. sonra İspanyollar adayı Fransızlara verdi. O arada adayı yönetenler buraya Afrikalı köleleri getirdi. Afrikalı köleler ayaklandı. Adanın batısında otonom bir yönetim kurduldu.amerikalılar adayı işgal edip 19 yıl sonra çekildi.böylece geride hala durulmayan bir ülkeyi kaldı.yıllar yıllar sonra Roman Espinosa adlı bir foto-muhabir 27 ocak 2007'de kişi başına 2 doların altında günlük gelirle yaşanan bir ülke haline getirilen Haiti'nin çöplüğünde bu fotoğrafı çekti. Bir kadın çöplüğü eşeleyip işe yarar bir şeyler aramaktaydı. Günde 2 dolardan az geliri olan insanların çöpünde işe yarar ne olabilirdi ? Zaten kadın da bu hikayeyle 'o' anda sömürgecilik tarihinin yoksulluk tüten çöplüğünü karıştırmaktaydı.
Click the image to open in full size.
Filistin'de silahlı kişiler Kuzey Gazze'deki bir turistik tesisi basıp resepsiyon alanını havaya uçurdular. Yaralanan olmadı. Baskını yapanlar El Kaide militanları olduklarını öne sürdüler.olaydan sonra meraklılar hasar gören yapıyı inceliyorlar. Dışardan bakan çocuğun kırılmış camın kalan parçasından yansıması, içerdeki çocukla yaşlının pencere doğraması ile birbirinden ayrılması...AP Ajansı'ndan Hatem Moussa'dan çok başarılı bir kompozisyon...Bir yandan hak mücadelesi, bir yandan Hamas'la El Fetih arasındaki çatışmalar ve iddiaya göre şimdi de El Kaide terörü...Harap olmuş bir ülkenin kendi halinde insanlarının yaşadığı içinden çıkılmaz karmaşık kısır döngüyü anlatmak isteyen bir 'o' an...
Click the image to open in full size.
Endonezya...Başkent Jakarta...Güney Asya'da genellikle lüks yaşantıyla gecekondu hayatı içiçe. Modern Jakarta'nın yeni konutlarının gölgesinde gecekondu mahallesindeki çocuk yıkanıyor. Ama kompozisyonuyla, çocuğun gözlerindeki karamsarlıkla 'o' an, gelir adaletsizliğinden umutsuz arınma çabasının fotoğrafı oluyor.
Click the image to open in full size.
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki la Boca bölgesi, tangonun doğduğu yer olarak bilinir. Burası, La Boca'daki turistik ''El Caminito'' mahallesi. Parke taşların arasına biriken sudan mahallenin bir kısmı ve mahalleyi gezen turistler yansıyor.
Click the image to open in full size.
Dortmunt kentinde ev sahibi Almanya ile Tunus arasında oynanacak dünya kupası hentbol karşılaşmasında bir Alman taraftar, takımını destekliyor.
Click the image to open in full size.
Kuzey Avrupa, hava koşulları açısından zor bir haftayı geride bıraktı. Özellikle Britanya'da fırtına ve tipi yüzünden demiryolu ve gemi seferleri aksadı.karayollarında tıkanmalar oldu. AP Ajansı'nın İskoçya'daki foto-muhabiri Andrew Millian'sa onca sıkıntıyı, bu sorunlardan hiç de rahatsız olmayan biri aracılığıyla göstermeyi tercih etti. Karlar içindeki bir genç İskoç sığırının karşısına geçti. Tam yalanırken de deklanşöre bastı.


Click the image to open in full size.
Afganistan'da güneyde Taliban'la çok şiddetli çatışmalar oluyor.sonbahar aylarından bu yana Afganistan ulusal ordusu askerleri de NATO birliklerinin yanında savaşa katılıyor. Cepheye giden AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool, gün batımında bir afgan ordusu askerini gökyüzüyle birlikte fotoğraflıyor. Bölgedeki savaşta ateşin nereden ne zaman geleceği belli değil. Bu nedenle Afgan asker tetikte...Adeta gökyüzü de tetikte..
Click the image to open in full size.
Amerika Birleşik Devletleri'nin lüks yaşantısıyla ünlü Miami Kenti'nin öteki yüzü. Umoja adı verilen evsizler bölgesinde 56 yaşındaki Joan Fair kartondan barınağının önünde ağlıyor. Ama sanki ağlamıyor...İncinmekten öylesine yorulmuş ve güçsüzleşmiş ki kaderine hüzünlendiğinde son darbeyi yemiş de kırılıp dökülmek üzereyken 'o' anda fotoğraflanıyor.
Click the image to open in full size.
Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin ve 72 takipçisinin katledilişini anma törenlerinden biri.Ama farklı bir aşure töreni. Burası, İran'ın güney batısında Bijar...Bölgede İmam Hüseyin ve diğer Kerbela şehitlerinin yası için düzenlenen aşure töreninde Şiiler kendilerini çamura bulayıp dövünüyorlar ve ateşin etrafında dansediyorlar. Bu törenlerin hepsinde yüzyılların yasının ne kadar benimsendiği ve içselleştirildiği belli oluyor. Çamur bile bu duyguyu görmeye engel olamıyor
Click the image to open in full size.
Küba'da Havana Körfezi'nde iki amatör balıkçı dönüş yolunda. Daha önce de çalışmalarını yayımlamıştık.AP Ajansı'ndan Javier Galeano bu kentte çok başarılı fotoğraflar çekiyor. Nasıl ayarladıysa kamerasını alan derinliği, perspektif, netlik ve ışığın dengeli dağılımı yerli yerinde oluşmuş. Ama 'o' anı da gözardı etmemek lazım. Zamanın o tarif edilmez kısa aralığı adeta ''bas deklanşöre'' diye fotoğrafçıya fısıldamış. Hani belki de 'o' an bir müzipliğini göstermek istemiş. Zira arkalarındaki manzara, balıkçıların oltalarına takılmış da peşlerinden geliyor gibi çıkmış.


__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla