Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-06-2009, 15:12   #38
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.
Afrika'da Gine'nin başkenti Conarky'de birazdan sokağa çıkma yasağı başlayacak. Terliklerini yıkayan çocuk bunun telaşında. Gine'de iktidardaki diktatöre karşı çıkanlarla hükümet güçleri arasında çatışmalar oluyor. Duvardaki türkçe olmasa da kader yazısı adeta ta oralardan buraya ''Kaderimizi anlatın'' diyor. 1958 yılında Fransız sömürgeciliğinden bağımsızlık, Sovyetler Birliği'ne yanaşım, sosyalist diktatörlük, binlerce kayıp insan, işkence iddiaları, darbe ve bugünkü devlet başkanı albayın iktidara gelmesi, yoksulluk, diktatör Lansana Conte'nin ülkesine sığınan göçmenlere yardım paraları üzerinde bile yolsuzluk yaptığı iddiaları ardından 2007'de ayaklanmalar sonra da çatışmalar. Gine'nin aslında yeraltı kaynakları açısından Afrika'nın sayılı sayılı zengin ülkelerinden biri olması...
Click the image to open in full size.
Afrika'da moritanya hava yolları'na ait yolcu uçağı başkent Nouakchott'tan havalandıktan sonra bir hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. 71 yolcu arasında bulunanlardan bazıları korsanı etkisiz hale getirdi ve uçak İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas Havaalanı'na indi. 21 yolcu arbede sırasında hafif yaralanmıştı. Yolcuların güvenliği sağlandıktan sonra Angel Medina bu fotoğrafı çekmişti. Yolcular arasında bulunan Moritanyalı büyükanne, yine yolcular arasında bulunan torununa adeta ilk defa kucaklıyormuş gibi sarılmıştı. 'O' ansa bir insanın içindeki şükran ve sevinç duyguları kucaklaşmasının nasıl dışa yansıyacağına dair güzel bir örnek olmuştu.
Click the image to open in full size.
Hindistan'da Jamnu Keşmir'de Hinduların Shivratri diye adlandırdıkları dini etkinlik sırasında çekildi bu fotoğraf. Hindu mitolojisine göre tanrılardan Shiva'nın Parvati ile evlenmesi şerefine düzenleniyor. Çocuk, Shiva rolü için giydirilip boyanmış. Foto-muhabir Channi Anand, hem çocuğun yüzündeki boyalarla yansıtılan Shiva'yı hem de gözleri sayesinde içindeki gerçeğin, yani adeta evlenmekten korkan çocuğun fotoğrafını çekmeyi başarmış.
Click the image to open in full size.
Rusya'nın St.Petersburg kentinde Finlandiya Körfezi’nde bir amatör, denizin donduğu yerde gün batımında ve eksi 20 derece civarındaki soğuktan korunmak için kurduğu amatör çadırın içinde balık tutuyor. Havanın soğukluğu ağır basıyor. Sıcak renkler salmasına ve onca çabasına rağmen güneş 'o' anda çaresiz görünüyor. Naylon torba buz kalıbı kılığına bürünüyor. Ve oradan geçen kuş, adamın yalnızlığını kırarken ,'o' anın sarı soğuğuna da bir özgürlük sıcaklığı konduruyor
Click the image to open in full size.
Nikaragua'da El Crucero'da bir kadın çiftçi gün doğumunda hayvanları gütmeye gidiyor. Buradan bakıldığında güzel bir görüntü. Ama kadının siluetinin yanından saldığı ışığa bakılırsa güneş de karşısındaki manzaradan hoşnut.
Click the image to open in full size.
Kolombiya'da başkent Bogota yakınlarındaki Cota adlı bölgede sabah saatleri... Bölgede gündüzleri aşırı sıcaktan orman ve çalı yangınları çıkıyor. Geceleri meydana gelen don olayları ise tarım ürünlerine zarar veriyor. Yeni yeni dağılmaya başlayan sis bu sıra dışı hava koşullarından şaşkın ağaçları adeta teselli ederken, 'o' anın üst bölümüne de manzaraya bakanlar için bir izlenimci resim rötuşu atıyor. 'O' anın gerçeğini yansıtmaksa suya kalıyor.


Click the image to open in full size.

Beş yaşında bir kız çocuğu... Adı Florcita... Nikaragua'da yaşıyor. Hikayesinin büyük bölümü, yumuşacık masum yüz hatlarının içini dolduran karanlıkta bulunuyor. Florcita annesi babası AİDS'den ölen bir yetim. Kendisi de HIV taşıyıcısı. Florcita'ya anneannesi bakıyor. Okula başlamış ama öteki çocukların velileri Florcita'nın okuldan çıkarılması için öğretmenlere baskı yapmış. Anneannesi de buna karşılık yetkililere başvurarak torununun yeniden okula kabulunu sağlamış. Küçük kızın hikayesinin biraz iyimserlik taşıyan bu bölümü de alnı ve gözkapaklarına düşen okşayıcı sıcak ışıkta yer almış.
Click the image to open in full size.
Afganistan'ın başkenti Kabil'deki mahallelerden birinde çocuklar evlerine su taşıyorlar. Işığın 'o' ana düşüş açısı, çocukların çocukluktan feragat etmelerinin 'o' andaki boyutu, etraflarındaki tabiatın 'o' ana yaydığı duyarsızlık biraraya gelmiş. Sonuçta 'o' an, ülkelerinin makus, kötü talihinin ve yokluklarının sırtlarına binişinin fotoğrafı olmuş.
Click the image to open in full size.
Haiti'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü,o sırada başkent Port-au Prince'deki bir mahallede çetelere karşı operasyon yapıyordu. Bu operasyon sırasında 66 yaşındaki Maricia Jean fenalık geçirmiş, Kızılhaç ambulansına götürülüyordu. Haiti, yıllardır bir türlü gün yüzü görememiş bir ülke... Yani bu resim, emperyalizmin, sömürgeciliğin örselediği bir ülke dekorunda 'o' an rahat nefes alamamış bir neslin umutsuzca tedaviye götürülüşünü sergiliyordu.
Click the image to open in full size.
Çin'de Pekin yakınlarındaki ülkenin en büyük demir-çelik üretim tesisinde bir işçi. Shougang çelik şirketi yıl sonuna kadar üretimini üçte bir azaltacağını açıkladı. 2010 yılında da bu büyük tesis kapanacak. Açıklanan gerekçe tesisin havayı büyük boyutlarda kirletmesi. Acele edilmesinin gerekçesi ise yakındaki Pekin'in havasının 2008'deki Olimpiyatlar’da nispeten daha elverişli olması. Yapı elemanlarının siluetlerindeki deformasyon ve kızıllığın koyulaşması dikkat çekiyor. AP Ajansı'ndan Elizabeth Dalziel, bir çevre canavarının son nefes verişlerinden birinin ve buradan ekmek yiyenlerin hüznünün birararada olduğu 'o' anı yakalamış.
Click the image to open in full size.
NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu'yla çekilmiş kızılötesi fotoğrafta Helix Nebulası, kozmik olarak yakınlardan, yani 700 ışık yılı öteden veya 700 yıl öncesinden lakabına yakışır bir poz daha veriyor. Ortadaki minicik beyaz nokta halindeki cesedi, bu kalıntıyı çevreleyen çekirdeğin açık kırmızı halkası, patlamasının izi kırmızı sıcak gazlar ve uzaya yaydığı yeşil-mavi gaz bulutu görülebiliyor. Ama fotoğraf, ölmüş bir yıldızımsının kozmik son nefesi olarak değil de ''Tanrı’nın Gözü'' lakabını kanıtlamaya çalışan bir oluşum olarak karşımızda duruyor.
Click the image to open in full size.
Çin'deki Çhendu Panda Yetiştirme Merkezi'nde 2006 yılındaki başarılı ve rekor sayılabilecek suni döllemenin ürünleri yavrulardan 5'i öğle yemeğinde. Sözünü ettiğimiz merkez 2006 yılında 34 yavru elde etmiş. Bunlardan 30'u yaşamayı başarmış. Ve anlaşılan, hayatta kalanlar, biberondan süt içmeyi de iyi öğrenmiş.
__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla