Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-06-2009, 00:31   #1
OutKast
 
OutKast - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
brezilya mı ? abd mi ?

Kıta şampiyonları, son Dünya Şampiyonu ve ev sahibi ülkenin katıldığı mini dünya kupasının ilk organizasyonu, Kral Fahd Kupası adıyla Suudi Arabistan'da doğdu. Aynı ülkede 1995 yılında da düzenlendikten sonra FIFA organizasyonu bünyesine geçen kupa, ''Konfederasyon Kupası'' adıyla organize edilmeye başlandı.

Suudi Arabistan'da 1992 yılında düzenlenen ilk turnuvada şampiyon olan Arjantin, Fildişi Sahilleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan'ı geride bırakarak, bu başarıya erişmişti.

Konfederasyon Kupası, mini bir 'Dünya Kupası' olmasının yanı sıra, Dünya Kupası finallerine ev sahipliği yapacak ülke için de finaller öncesi prova niteliği taşıyor. Daha önce iki yılda bir düzenlenen turnuva, 2005 yılında Almanya'da düzenlenen turnuvadan sonra 4 senede bir organize edilmeye başlandı.

2005 yılında bu kupaya evsahipliği yapan Almanya aynı zamanda 2006 yılındaki Dünya Kupası finallerine de evsahipliği yapmıştı. Kupayı bu yıl düzenleyen Güney Afrika da gelecek yılki Dünya Şampiyonası'nın evsahipliğini yapacak. FIFA'nın koyduğu bu son düzenlemeyle Dünya Kupası'nı organize edecek ülkeler bu turnuva sayesinde bir yıl önceden eksikliklerini ve kusurlarını görme imkânına sahip olacaklar.

Mini Dünya Kupası'nın ilk üç turnuvasına Suudi Arabistan evsahipliği yaparken, 1992 ile 1995'deki organizasyonlarda FIFA Fair-Play ödülü ve Altın Ayakkabı ödülü verilmemekteydi.

-KUPANIN 'EN'LERİ-
Konfederasyon Kupası'nda, Brezilya ve Fransa 2'şer kez şampiyon olarak bu alanda zirvede yer alırken, bu iki takımı birer şampiyonlukla Arjantin, Danimarka ve Meksika takip ediyor. 2003 yılında Fransa'nın düzenlediği turnuvada Şenol Güneş yönetimindeki Türk Milli Takımı da grubunda yer alan Brezilya'yı safdışı bırakmış yarı finalde Fransa'ya elenmişti. Ay-yıldızlılar Kolombiya ile çıktıkları üçüncülük maçında, Güney Amerika ekibini 2-1 yenerek, kupada üçünçü olmuşlardı.

Öte yandan 2003 yılının finalisti Kamerun, Kolombiya ile oynadığı yarı final karşılaşmasında futbol dünyasını yasa boğan bir olay yaşanmıştı. Karşılaşmanın 71. dakikasında Kamerunlu futbolcu Marc Vivien Foe, 26 Haziran'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybederek, futbol dünyasını derin bir üzüntüye boğmuştu.

Bu yıl Güney Afrika'da sekizincisi düzenlenen turnuva, şu ana kadar 4 farklı şehir ve statta oynandı. Turnuvaya, ülkenin en büyük kenti Johannesburg, 45 bin kişilik Ellis Park stadıyla idari başkent Pretoria/Tshwane, 45 bin kapasiteli Loftus Versfeld stadı ile yargı başkenti Bloemfontein 38 bin kişilik Devlet Stadı ile Rustenburg kenti de 42 bin kişilik Royal Bafokeng Stadı ile evsahipliği yapıyor. Kupanın final mücadelesi ise TSİ 21.30'da Johannesburg şehrinde oynanacak. Üçüncülük maçı da TSİ 16.00'da 42 bin kişilik Rustenburg şehrinde yapılacak.

-ABD İLE BREZİLYA'NIN FİNALE GELİŞ ÖYKÜSÜ-
8. Konfederasyon Kupası finaline yükselen ilk takım olan Amerika Birleşik Devletleri, finale gelişi mucizevi bir şekilde oldu. (B) Grubu'nda Brezilya, İtalya ve Mısır ile eşleşen ABD, gruptaki ikinci maçlar sonucunda 0 puan ve -5 averajla son sırada bulunurken, son maçta Mısır'ı 3-0 ile geçmesi, Brezilya'nın da İtalya'yı aynı skorla mağlup etmesiyle yarı finale yükselmişti. ABD, yarı finalde 35 maçtır yenilmeyerek, Brezilya'nın rekorunu egale eden İspanya'yı 2-0 yenip büyük sürprize imza attı ve adını finale yazdırdı.

Final eşlemesinin bir diğer takımı Brezilya ise finale yükselme aşamalarında çok zorlanmazken, Pazar günü finalde grupta 3-0 mağlup ettiği rakibi ABD ile oynamaya hazırlanıyor. Brezilya grupta yaptığı 3 maçın tamamını kazanarak, yarı finale çıkmayı başarmıştı. ''Sambacılar'', dün evsahibi Güney Afrika ile oynadıkları maçı Dani Alves'in 88. dakikada attığı golle 1-0 kazandı ve finale çıkma başarısı gösterdi.

-KONFEDERASYON KUPASI'NIN ÖZGEÇMİŞİ-
Bugüne kadar 7 kez düzenlenen ''Mini Dünya Kupası''nda şampiyonlar, evsahipliği yapan ülkeler, FIFA Fair Play ödülü alan ülkeler ve Altın Ayakkabı ödülü alan futbolcular şöyle:

Evsahibi Ülkeler - Şampiyonlar - FIFA Fair-Play - Altın Ayakkabı Ödülü
1992 Suudi Arabistan Arjantin - -
1995 Suudi Arabistan Danimarka - -
1997 Suudi Arabistan Brezilya Güney Afrika Romario (Brezilya)
1999 Meksika Meksika Y.Zelanda/Brezilya Ronaldinho (Brezilya)
2001 Kore/Japonya Fransa Japonya R. Pires (Fransa)
2003 Fransa Fransa Japonya Thierry Henry (Fransa)
2005 Almanya Brezilya Yunanistan Adriano (Brezilya)
__________________
Click the image to open in full size.
|'' Beşiktaş İçin Gerekirse Sahada Kanımı Bile Akıtacağım '' R.Quaresma |
OutKast Ofline   Alıntı ile Cevapla