Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-07-2009, 11:04   #4
İbodaca
 
İbodaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Barcelona'yı Barcelona yapan sadece 4-3-3 taktiği değildir..Öyle olsaydı bir ton Barcelona vardı şimdi piyasada..Biz de Barcelonayız ozaman..

Oyuncu tipleri çok önemli..

geri 4lüyü deüerlendirmeye katmayalım hadi..GS'ye kıyak olsun benden..

Orta 3lü'ye bakarsak..

Barcelona: Toure, Xavi, İniesta

Galatasaray : Topal, Ayhan, Barış

Baktığımzda Barcelona'nın 3lüsüne; 1 tane defansif yönü üst düzey bir adam ( Toure ) var..Gerektiğinde hücuma da çıkabilecek, agresif, güçlü bir oyuncu..Bu adamın dışında, oyunu 2 yönlü oynayabilecek, koşan, teknik, gerektiğinde bir forvet kadar gol vuruşu olan ve mükemmel bir futbol zekasına sahip takımın lideri Xavi var..Ve ileriye en yakın olarak da İspanyolların Altın çocuğu İniesta..Özelliklerini saymaya bile gerek yok..

Bir de bizim GS'nin 3lüsüne bakalım.. Geride defansif yönü kuvvetli, genç, çalışkan bir oyuncu ( Topal ) var..Bu saydığım 3 özelliğinin dışında bir de süpriz şutları var..Başka hiç bir artısı yok futbol anlamında..Onun önünde Ayhan gibi Türkiye'de oyununun 2 yönünü en iyi oynayabilen oyuncu olarak adlandırılan; fakat ofansı tamamiyle berbat olan bir oyuncu var..Ayhan eski Ayhan değil..Ve yanında da Barış gibi, defansif katkısı az fakat ofansta biraz daha becerikli 2. sınıf bir topçu.. Ama GS'yi karşı kalaya götürebilecek bir oyuncu değil kesinlikle..

Bunlar ortasahadaki gerçekler..Gs'nin oyuncu yapısı ile Barcanın oyuncu yapısı tamamen farklı..Taktik olarak model olabilir Barca ama taktikte kalır..Bi işe yaramaz..

Gelelim ileri 3lüye..

Barcelona : Henry - Eto'o - Messi

Galatasaray: Arda - Baros - Keita

Barca'ya baktığımzda, Sağ uçta Dünya'nın 1 numarası var..Kanadına göre ters yakalı olması, hızlı, teknik, akıllı, agresif bir oyuncu olması; onun başarısındaki en önemli faktörler..Fazla uzatmicam Messi'yi.. Sola baktığmzda yaşını almış, Dünyanın belki en tecrübeli hücumcularndan biri Henry'i görüyoruz..Dikine gidebilen, teknik, şutu olan akıllı bir oyuncu bu herif de.. Ve en uca bakarsak, Pivot forvet örneğini en iyi yansıtan 2-3 oyuncudan biri Dünya'da..Alır, döner; ya servis yapar ya gömer..

GS cephesinde ise işler farklı..Sağ tarafta yeni transferlerden Keita..AM/F/RC stilindkei bu eleman görünşte uygun o mevkiye..Hızlı, teknik, sert bir oyuncu..Yani 2 yıl önce öyleydi.. Sol tarafta kısa boylu, hantal, yavaş fakat teknik ve akıllı bir eleman var..Arda..ileri 3 lü için çok da ideal olmayan bir stili var..Bu tip oyuncular daha çok klasik 4-4-2 kanatları için yaratılmışlardır..Geçelim en ileriye.. Dünya'da hangi takıma verirseniz pivot forvet olarak kullanmazlar Baros'u..Zaten kullanılmamalıdır da.. Uygun değil..Hızlı, yırtıcı bir forvet..Ama kesinlikle uç santrafor değil..


İşte model, işte oyuncu yapısı.. Aradaki ciddi farkları vermeye çalıştık az çok..Gs 4-3-3 oynar..Ama Barca modeli lafta kalır..Kimse Rjikard geldi diye GS'nin Barcelona misali bir takım olacağını düşünmesin..İmkansız olaydır..
__________________
B
İbodaca Ofline   Alıntı ile Cevapla