Konu: meduna
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-08-2006, 18:07   #4
kartal_54
 
kartal_54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Meduna'nın futbol hayatı bitti
Galatasaray ile oynanan maçta fenalaşarak hastaneye kaldırılan Meduna, hayatta kaldı ancak futbol hayatı sona erdi..

Click the image to open in full size.
Prof. Dr. Erdoğan İlkay, Çek futbolcunun erken müdahale sayesinde kurtulduğunu ancak bundan sonra futbol oynamasının mümkün olmadığını söyledi..

Türkiye Kardiyoloji Derneği (TKD) Girişimsel Kardiyoloji Başkanı Prof. Dr. Erdoğan İlkay, Galatasaray maçında fenalaşan Vestel Manisaspor'un Çek futbolcusu Meduna'ın zamanında müdahale yapıldığı için halen hayatta olduğunu belirterek, Meduna'nın bundan sonra futbol oynamasının mümkün olmadığını söyledi.

TKD Girişimsel Kardiyoloji Başkanı Prof. Dr. Erdoğan İlkay, Vestel Manisaspor'un Galatasaray ile oynadığı karşılaşmanın 81. dakikasında fenalaşan ve Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde anjiyo uygulanan Vestel Manisasporlu Çek futbolcu Meduna'nın bundan sonra futbol oynamasının mümkün olmadığını belirtti.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Erdoğan İlkay, yapılan ilk kontrollerden sonra konuyla ilgili olarak kesin bir sonuca vardıklarını ifade ederek, "Artık çok net konuşabiliriz. Meduna'da kalbin üstünde seyretmesi gereken, kalbi besleyen koroner damarın 5 santimetre gibi çok uzun bölümü kalp kasının içinde seyrediyor. Bu nedenle 'ani ölüm' adını verdiğimiz olay gerçekleşti. Kalbin kasılması ve ardından da aritmi oluşturması tüm bunlara neden oldu. Zamanında müdahale yapıldığı için Meduna bugün halen hayatta. Eğer zamanda müdahele edilmemiş olsaydı Meduna'yı bugün kaybetmiş olacaktık" dedi.

Meduna'nın hastalığının doğuştan geldiğini ve bundan sonra aktif olarak spor yapmasının imkansız olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erdoğan İlkay, "35 yaşın altında ve konjektal anomel (Doğuştan gelen kalp rahatsızlığı) bulunan kişilerin yarışma sporlarında bulunmalarını biz yasaklıyoruz. Meduna'nın başına bu olay gelmeden böyle bir rahatsızlığı tespit edilmiş olsaydı futbol oynamasına izin verilmezdi. Bu şekilde 'ani ölüm' yaşamış bir sporcunun aktif olarak futbol oynaması tıbben sakıncalıdır. Meduna, eğer ameliyat olsa dahi futbol oynaması bundan sonra mümkün değil" diye konuştu.

Sıcak havaların bu tip olayların yaşanmasında ana sebep değil, tetikleyici sebep olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlkay, "Sıcakta yapılan spor, diğer zamanlara göre az da olsa daha tehlikeli. Meduna ve Elazığsporlu Gökmen, sıcak hava olmasa dahi yaşadıkları bu olaylarla karşılaşabilirlerdi. Her mevsimde yapılan sporlarda 'ani ölüm' futbolcuların başına gelebilir. Bunun için hastalıkların önceden tespit edilip bu sporculara aktif spor yaptırılmamalıdır. Aşırı sıcaklar bu tip hastalıkları tetikleyici edici olabilir, ama sıcak havada profesyonel olarak spor yapılmazsa diye bir durum söz konusu değil. Genede sıcak havalarda spor yapmamak daha doğru bir seçim. Meduna ve Gökmen sıcak nedeniyle değil konjektal anomelleri olması nedeniyle bunlar başlarına geldi. Sıcak havalar bir nebze bunda tetikleyici olmuş olabilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sezon öncesi yapılan testerin yanlış yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. İlkay, "Futbolcuların transferinden önce işlerinde uzman merkezlere götürülmeleri gerekiyor. Sezon öncesi yapılan efor testleri yanlış bir şekilde yapılıyor. Futbolculara yapılan testlerde 'Kaç metre koştu, ne kadar oksijen tüketti, kondisyonu nasıl?' şeklinde testler yapılıyor. Doğuştan gelen bir rahatsızlığının olup olmadığı kontrol edilmiyor. Efor testlerinde kondisyon değerleri göz önüne alınarak yapıldığı için bu tip hatalar yapılıyor. Testlerde sadece kondisyona değil, anomellerinin olup olmadığına bakmak gerekir" dedi. İlkay, bu tip olaylarda ilk müdahalede bulunmak için spor yapılan alanlarda mutlaka bir ambulans ve eletro şok cihazının bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

-SEZONA İYİ BAŞLAMIŞTI-
Michal Meduna, sezona iyi bir başlangıç yapmış, Beşiktaş ve Trabzonspor maçlarında birer gol kaydetmişti.

Çek Cumhuriyeti Milli Takımı forması da giyen 25 yaşındaki oyuncu geçen yıl Sparta Prag takımından transfer edildi. Özellikle takımı hücumdayken top tutma becerisi, adam eksiltme ve hava hakimiyeti özellikleriyle teknik direktör Ersun Yanal'ın ''vazgeçilmezleri'' arasında yer alan Meduna, 2005-2006 sezonunda 8 gol atmayı başardı.

Bu sezonun ilk haftasında Vestel Manisaspor'un Beşiktaş'ı 1-0 yendiği maçta takımının tek golünü kaydeden Meduna, ikinci hafta Trabzonspor deplasmanında penaltıdan bir gol atmıştı. Meduna, fenalaştığı Galatasaray maçında da Hakan Balta'nın attığı golün asistini yapmıştı.

Johana ile birlikte Çek Cumhuriyeti'nin Sparta Prag takımından Vestel Manisaspor'a gelen Meduna, 31 Ağustos 1981 doğumlu.

futbol hayatı bitmiş gerçekten çok üzücü
kartal_54 Ofline