Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-08-2009, 18:15   #1
black_eagles34
adige
 
black_eagles34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
yüz evin kaçında internet var?

Türkiye'deki mazisi 15 yıla varan internet vazgeçilmezimiz oldu. Peki evlerin yüzde kaçında bilgisayar ve internet var. Sanal alemde neler yapıyoruz? TÜİK araştırdı...


Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, hanelerin yüzde 30’unun internet erişimine sahip olduğu görülürken, internet kullanan bireylerin yüzde 72.4’ü e-posta göndermek-almak, yüzde 70’i gazete ya da dergi okumak için interneti kullandı.

TÜİK, 2009 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2009 yılı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilen Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre hanelerin yüzde 30’unun internet erişimine sahip olduğu görüldü. İnternet erişimi olmayan hanelerin yüzde 30.1’i evden internete bağlanmama nedeni olarak internet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını belirtti. ADSL yüzde 85.6 ile Türkiye’de kullanılan en yaygın internet bağlantı türü oldu.
BİLGİSAYAR KULLANIM ORANI YÜZDE 40.1
Araştırmaya göre 16-74 yaş grubundaki bireylerde bilgisayar ve internet kullanım oranları sırasıyla erkeklerde yüzde 50.5 ve yüzde 48.6, kadınlarda yüzde 30 ve yüzde 28 olduğu görüldü. Ocak-Mart döneminde bireylerin yüzde 35.6’sı bilgisayar, yüzde 34’ü internet kullandı. Bilgisayar kullanan bireylerin yüzde 61.2’si bilgisayarı, internet kullanan bireylerin yüzde 59.3’ü ise interneti hemen hemen hergün kullandı. Bu dönemde, bilgisayar kullanılan yerler, yüzde 65.1 ile ev, yüzde 32 ile işyeri, yüzde 21.1 ile internet kafe, internet kullanılan yerler ise yüzde 57.6 ile ev, yüzde 32.4 ile işyeri, yüzde 24.1 ile internet kafe olarak sıralandı.
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİ EN ÇOK 16-24 YAŞ GRUBU KULLANDI
Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubunun 16-24 görüldü. Bu oranlar tüm yaş gruplarında erkeklerde daha yüksek olduğu belirlendi. Eğitim durumuna göre incelendiğinde ise yüksekokul, fakülte ve üstü mezunları en yüksek bilgisayar ve internet kullanım oranlarına sahip oldu.
Anket uygulama dönemindeki işgücü durumu dikkate alındığında, işverenlerde bilgisayar ve internet kullanım oranları sırasıyla yüzde 67.8 ve yüzde 66.1’ken, ücretli ve maaşlı çalışanlarda yüzde 58.6 ve yüzde 56.8 oldu. Aynı oranlar işsizlerde sırasıyla yüzde 43.2 ve yüzde 41.6 olduğu görüldü.
İNTERNET EN ÇOK E-POSTA İÇİN KULLANILIYOR
Son üç ay içerisinde internet kullanan bireylerin yüzde 72.4’ü e-posta göndermek-almak, yüzde 70’i gazete ya da dergi okumak, yüzde 57.8’i sohbet odalarına mesaj ve anlık ileti göndermek, yüzde 56.3’ü oyun, müzik, film, görüntü indirmek ya da oynatmak için interneti kullandı.
İNTERNET ÜZERİNDEN EN FAZLA ELEKTRONİK EŞYA ALINDI
İnternet kullanan bireylerin kişisel kullanım amacıyla internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 11.8 oldu. Sipariş verme ya da satın alışın en son yapıldığı zamana göre yüzde 5.8’i son üç ay içerisinde, yüzde 2.7’si üç ay ile bir yıl arasında, yüzde 3.3’ü ise bir yıldan uzun süre önce gerçekleştirildi. İnternet kullanan bireylerin yüzde 88.2’si ise internet üzerinden hiç mal veya hizmet siparişi vermemiş ya da satın almadı. Son 12 ayda internet üzerinden mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan bireyler en fazla elektronik araç cep telefonu, kamera, TV, DVD oynatıcı aldı.
__________________
İstanbul
black_eagles34 Ofline   Alıntı ile Cevapla