Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-08-2009, 04:59   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Türk icadı: Dumansız mangal

Click the image to open in full size.

Türk icadı: Dumansız mangal


İsveç'te yaşayan Türk vatandaşı Hikmet Kuran parlamayan mangal yaptı.

STOCKHOLM (İHA) - Mangal, özel olarak dizayn edilmiş olan ızgarası sayesinde etten çıkan yağları bir haznede topluyor. Izgara yaparken ateşin üzerine düşerek yanan yağların sebep olduğu alevler ve duman engellendiği için ızgara et daha sağlıklı ve kaliteli oluyor.
Özel olarak dizayn edilmiş ızgara aralıkları, parlamaya neden olabilecek büyüklükteki yağ damlalarının ateşin üzerine düşmesini engelliyor. Mangalda etin köz yatağı ile doğrudan kontağı tıpkı normal bir mangalda olduğu gibi engellenmediğinden, közden gelen doğal ızgara özelliği olduğu gibi korunuyor. Piyasadaki bir kısım parlamaz mangallarda köz yatağının üzeri ikinci bir ızgara ile tamamen kapatılmış olduğundan et, ateş ile doğrudan bir temasta bulunmaz dolayısı ile ızgaradan çok sacda pişmiş tadını
veriyor.
Hikmet Kuran buluşunun diğer benzeri buluşlar gibi kağıt üzerinde bir buluş olmadığını, yıllar süren uygulamaların ve bir dizi prototip denenmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirtiyor ve ızgara yapmayı oldukça pratik ve zevkli bir uğraşa dönüştürdüğünü söylüyor.
Kuran, buluşuna Türkiye, Amerika ve İsveç'te patent aldığını bu işler için yaklaşık 20 bin euro harcadığını, patent hakkının devride dahil her türlü iş teklifine açık oluğunu dile getiriyor.
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla