Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-09-2009, 12:00   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
MPM: Öğrencilerin başarı anahtarı zaman

MPM uzmanları, öğrencilerin başarıyı yakalayabilmesi için zamanı verimli şekilde kullanmalarının ipuçlarını araştırdı. Zamanı iyi kullanan öğrencilerin başarıyı yakaladıkları belirlendi.


ANKARA (ANKA)- Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) uzmanları, öğrencilerin başarıyı yakalayabilmesi için zamanı verimli şekilde kullanmalarının ipuçlarını araştırdı. Zamanı iyi kullanan öğrencilerin başarıyı yakaladıkları belirlendi.
MPM’den yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirilen “İlköğretim Okullarında Zaman Yönetimi” projesinin sonuçları veliler ve öğretmen için rehber niteliği taşıyor. Soyut kavramları somutlaştırma yeteneklerinin geliştiği 5. sınıf ve sonrası eğitim düzeyindeki öğrenciler üzerinde yapılan araştırmaya göre, her işin başında planlama bulunuyor. Plan günlük yapılmalı, anne veya babayla birlikte bir gün öncesinden hazırlanmalı ve mutlaka bir plan defterine kaydedilmeli. Öğrencinin performansının en yüksek olduğu saatler belirlenmeli, öğrenci evde ders tekrarını ihmal etmemeli. Öğrenci aynı mola süresi içerisinde iki farklı etkinliği yapmamalı, iki saat ders çalıştıktan sonra verdiği molada oyun oynamalı, televizyon izlemeli ya da bir başka etkinlik yapmalı.
-BASKI ALTINDAKİ ÇOCUK BAŞARISIZ OLUYOR-
Araştırmaya göre, öğrenci başarısındaki en önemli engellerden ikisini yasak ve baskılar oluşturuyor. Devamlı baskı gören öğrenci sınav başarısının değil, kendi benliğinin değerlendirildiğini düşünüyor. 5. sınıf ve sonrası öğrencilerin birçok sorumluluğu alması gerektiğine dikkat çekilen araştırmaya göre, hazırlanan plan defterinin altına “gerçekleştirdiğim sorumluluk” adında bir bölümün açılarak mutlaka o gün içerisinde çocuğun yerine getirdiği sorumluluklar yazmalı.
-HEDEFLER VE ÖNCELİKLER BELİRLENMELİ –
Araştırmada, kısa orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve planın bu hedeflere uygun olarak hazırlanmasının başarıda önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor. Öğrencinin yetişmesi gereken bir ödev, oyun için bekleyen arkadaşlar, bilgisayar veya televizyon ile oyalanma gibi birçok alternatif arasından öncelikleri belirleyerek günlük programını buna göre yapması gerekiyor.
-MOTİVASYONDA EN ÖNEMLİ ETKEN ANNE BABA TAKDİRİ-
Öğrenci başarısındaki en önemli motivasyon kaynağı anne baba takdiri olarak kaydediliyor. Araştırmaya göre, ebeveynlerin “bu işi başarabilirsin” mesajını öğrenciye vermesi gerekiyor. Diğer motivasyon kaynakları ise öğretmen ve arkadaş takdiri olarak sıralanıyor.
-ÖĞRENCİLER İÇİN ZAMAN YÖNETİMİ TUZAKLARI-
Çalışma odasının zihinsel yorgunluğa sebep olan poster ve müzikten arındırılması, masanın pencereye uzak ve düzenli olması, ısı, ışık ve sesin normal seviyelerde bulunması, öğrencinin kendisine ait bir çalışma odası veya çalışma masasının mutlaka olması, çalışma ortamına ilişkin tuzaklardan kurtulmanın yolları olarak sıralanıyor. Ertelemenin yığılmaya, yığılmanın ise başarısızlığa neden olduğunun ifade edildiği araştırmada, günübirlik ders tekrarının önemi vurgulanıyor. Programın öğrenci tarafından harfiyen uygulandığı günlerde, veli tarafından, “doğru bir şekilde uyguladığına şahidim” ifadesiyle birlikte imzalaması, erteleme tuzağına karşı etkili bir önlem olarak tavsiye ediliyor.
-EBEVEYNLERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR-
Öğrencinin mutlaka dinlemeyi öğrenmesi gerektiğine işaret edilen çalışmaya göre, bu konudaki en önemli aktör anne ve baba. Evde dinleme alışkanlığı kazanmayan çocuk okulda da öğretmenini ve arkadaşlarını dinlemiyor. İletişim sorunu yaşayan öğrenci kendisinden ne istendiğini bilmiyor, bu da başarısızlıktan anti sosyalliğe kadar birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor.


MPM: Öğrencilerin başarı anahtarı zaman - Mynet Haber
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla