Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-09-2009, 20:30   #1
Strike EagLe
 
Strike EagLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 Alo Fetva Hattına Gelen Saç Baş Yoldurtan Sorular!!!!

Kocaeli İl Müftülüğü tarafından oluşturulan ''Alo Fetva Hattı''nın çok sayıda kişi tarafından birbirinden ilginç veya gereksiz sorularla meşgul edildiği bildirildi.

İl Müftü Vekili Bayram Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Alo Fetva Hattı''nın 4 yıl önce iş, sağlık sorunları ve çeşitli nedenlerle il ve ilçe müftülüklerine gidemeyenleri telefon aracılığı ile dini konularda bilgilendirmek için kurulduğunu belirtti.

Bazı kişilerin, hem kimliklerini gizlemek hem de soracakları sorunun mahremiyeti nedeniyle yüz yüze görüşmekten ısrarla kaçındığını, bu nedenle ''Alo Fetva Hattı''nı arayanların fazla olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Alo Fetva Hattı'nda 1 müftü, 4 müftü yardımcısı, 2 vaiz, 2 vaize ve 1 din hizmetleri uzmanı olmak üzere 10 din görevlisinin görev yaptığını'' kaydetti.

Vatandaşların, Alo Fetva Hattı'na İl Müftülüğü'nün ''322 34 71'' numaralı telefonunu arayıp erkek vaizler için ''22'', kadın vaizeler için ise ''39''u tuşlamaları halinde ulaşabildiklerini dile getiren Erdoğan, özellikle bu yıl hattı arayıp dini konularda soru soranların sayısında artış yaşandığını, bu nedenle yılbaşından itibaren ilçe vaizlerinden de yararlandıklarını, nöbetleşe görev yapan vaizlerin vatandaşların sorularını cevaplandırmaya çalıştığını söyledi.

Hattı arayanlara nöbetçi vaizler tarafından hafta içi 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet verildiğini bildiren Erdoğan, ''Halkımız bu saatler arasında dini konularda her türlü soruyu bize sorabilir. Öte yandan, bizlere cep telefonu ile ulaşan vatandaşlarımıza da hafta içi ya da hafta sonu fark etmeden elimizden geldiğince bilgi veriyoruz. Hedefimiz, halkımızın doğru bilgilere ulaşmasını sağlamaktır'' dedi.

-HATTI DAHA ÇOK KADINLAR ARIYOR-

''Alo Fetva Hattı''nı arayanların yüzde 70'e yakınını kadınların oluşturduğunu, arayanların yaş ortalamalarının 40 ile 60 arasında yoğunluk kazandığını, vaizlere günde yaklaşık 40 soru yöneltildiğini anlatan Erdoğan, soruların, orucu bozan haller, kadınların özel durumları, abdest alma, namaz, hac ve zekat, aile içi geçimsizlikler, karı ve koca arasındaki problemler, boşanma konularında yoğunlaştığını ifade etti.

Kandiller, dini bayramlar ve ramazanda hattı arayanların sayısında artış olduğunu söyleyen Erdoğan, bu dönemlerde daha çok erkeklerden soru aldıklarını belirtti.

Erdoğan, fetva hattını arayan bazı kişilerin
''Hz. Adem ile Hz. Havva anamızın nikahını kim kıydı?
Moralim çok bozuk, sigara içmem gerekiyor, orucumu bozabilir miyim?
Haram kazançtan zekat verilir mi?
Altınların kurbanını kestik, biz de etinden yiyebilir miyiz?
Bana bir yıl önce zekat ve fitre verildi.
Şimdi aldığım zekat ve fitreler nisap (zekat verilebilecek miktar) miktarına ulaştı. Zekat vermem gerekir mi''

gibi birbirinden ilginç veya gereksiz sorular'' sorduklarını, bir noktada hattı gereksiz yere meşgul eden bu kişilere dahi cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

Uygulamaları doğru yapmak için İslam dinini doğru anlamak gerektiğine işaret eden Erdoğan, ''Vatandaşlarımız dini konulardaki sorularını mutlaka müftülere, il ve ilçe müftülüklerindeki vaizlere ya da en yakınındaki din görevlisine sorsunlar. Yetkisiz, din hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerin söylediklerini dikkate almasınlar. Uygulama için doğru bilgi şarttır'' diye konuştu.

‘İzmir İl Müftülüğü'nün ‘Alo Fetva’ hattına dini sorular kadar sosyal sorunlar da yansıyor. İzmir İl Müftü Yardımcısı Abdullah Koçak, gelen soruların yüzde 42'sinin dini, yüzde 37'sinin sosyal olduğunu belirterek, ‘Aile içi şiddet, geçimsizlik, çocuk yetiştirme’ gibi sorunların arttığını söyledi.


İzmir'de yıl boyunca mesai saatleri içinde hizmet veren İl Müftülüğü'nün ‘Alo Fetva’ hattını arayanlar dini konular kadar sosyal konularda da bilgi istiyor. Bu yıl içinde ‘Alo Fetva’ hattını arayanların yüzde 50'sini 25-40 yaş arasındakiler oluşturdu.

Yüzde 35'i 40 yaş üstü, yüzde 10'u 15-25 yaş arası, yüzde 5'i de ilköğretim çağındaki çocuklardan oluştu. Arayanların yüzde 58'inin lise mezunu olması dikkat çekti.

‘Alo Fetva’ya yöneltilen soruların yüzde 42'si iman ve ibadetten, yüzde 37'si sosyal konulardan geldi. Yüzde 13'ünü hurafeler, yüzde 8'ini de diğer konular oluşturdu. ‘Alo Fetva’ hattını en çok kadınların aradığını vurgulayan İl Müftü Yardımcısı Abdullah Koçak, geçen yıl başlattıkları uygulama ile kadınların kadın vaizeye, erkeklerin de erkek vaize soru yöneltebildiklerini söyledi.

Koçak, ‘Alo Fetva’ hattında yedi vaize ile 16 vaizin hizmet verdiğini dile getirerek, bu yıl dini sorunlar kadar sosyal sorunlar için arandıklarını söyledi. Koçak, şöyle konuştu:

“Aile içi şiddet, geçimsizlik, kocanın alkol alması, boşanma sonrası çocukların ne olacağı gibi sorunlar yoğunluk kazandı. Örneğin, bir hanım, eşinden boşanacağını çocukları kendi babasının evlat edinip edinemeyeceğini sorarken, bir başka hanım, eşinin alkol alışkanlığından vazgeçmesi için Kuran-ı Kerim'in hangi bölümünü okuması gerektiğini sordu. Biz, sosyal içerikli sorunların çözümünde aile birliğinin korunmasından yana tavır alıyoruz.

Kişilerin maneviyatına yönelik bilgiler veriyoruz. Ancak vatandaşa bu sorunlarının çözümünde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nden yardım istemelerini öneriyoruz. İzmir, boşanmaların en yoğun olduğu kent. Sosyal sorunların önüne geçebilmek için Ramazan'da camilerde bu konularda vaaz verilecek.”

İlginç sorular

‘Alo Fetva’ hattına gelen bazı ilginç sorular ve din uzmanlarının verdiği yanıtlar şöyle:

Soru:
Kurbanlık koyun adadım ancak alacak maddi gücüm yok. Onun yerine tavuk kessem olur mu?


Cevap:
Tavuktan kurban olmaz.


Soru:

Kocam sinirlendiği zaman bana ‘Boş ol’ diyor. Bunu defalarca söyledi. Biz şimdi boşandık mı?


Cevap:

Resmi nikah bağlayıcıdır. Bu inanç doğru değil.


Soru:

Saç kestirmek ve boyatmak günah mı?


Cevap:

Değil


Soru:

Gece tırnak kesmek günah mı?

Cevap:

Değil


Soru:

Ölüm döşeğinde bir hastamız var. Ruhunu huzurlu teslim etmesi için sadaka namazı kılalım mı?


Cevap:

Öyle bir namaz çeşidi yok
.
__________________

Türk gibi yaşar, gerekirse Türk gibi ölmesini bilirim
.

Ne bebek katilleri, ne yobazlar Ülkemi bölemeyecek.

Kan kırmızısı gökler, beni yakın sona doğru çekiyor.
Kanımın son damlasına kadar savaşmaya hazırım. Savaşarak batacağım.
Strike EagLe Ofline   Alıntı ile Cevapla