Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-01-2010, 10:44   #1
Gokhan
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Neden hata yapıyorlar? - Güven Taner

Önde gelen bir kulüp başkanı kendine göre gürleyip, hakemlere ‘Siz ne yapıyorsunuz bakiim!’ anlamına “Hey!” diye bağırıyor, hakemler ilk maçta “Al sana istediğin şey!” diyor!



Anımsayın iki hakem bir olup, ‘bal gibi golü’ vermedi!



Herkesin gördüğünden emin olmadığı o ve benzeri golleri ‘hakem dediğin’ görecek, gördüğüne göre çalacak...



Peki neden çok hata yapıyorlar?



n Hakemlerimiz temiz insanlar ama yetersizler. Hakemlik kişilikleri oturmamış. ‘Hey!’ i duydular mı, ‘al o şeyi’ diyorlar!



• Hakemler güvensizler. Önce kendilerine, sonra TFF’ye, MHK’ye, eski meslektaşlarına ve toplumun adalet anlayışına güvenmiyorlar. Bilinçaltı korkuları onları tedirgin yapıyor!



• Geçelim yönetici kesimi etkisine... Hakemleri suçluyorlar ama aslında ‘hataya karşı’ değiller! Hatanın kendilerine karşı yapılmasına karşılar!



• Hakemin neden hata yaptığı, ne kadar hatanın hoşgörüye sığdırılması gerektiği yöneticilerce oturmuş bir bilinçle irdelenmiyor!



• Yönetici kesimi içindeki çoğunluk bu kafada ve hakemi hataya zorlayan bir etkin öğe de onlar olmakta. Hata yapmasını istemedikleri hakemlere, hata kendilerine yaradığında susarak ‘hata yaptığın iyi oldu’ demiş oluyorlar! Karşı olduklarını söyledikleri hataya arka çıkıyorlar!



• Kargaşa yaratmanın, karmaşanın bizi hiçbir yere götürmediğini görsek de arkasında duruyoruz! Anlık bir çıkar uğruna anlık öfkelere kapılarak köprüleri atabiliyoruz. Kulüpler Birliği başkanının sırf hakemlere bağırıp çağırmak için görevden ayrılmayı istemesi çağın gelişmiş mantığına sığacak bir durum değildir!



Ek madde: Ne zaman bir hakem hata yapsa, o hakemden çok, onu yerden yere vuran eski hakem yorumcular öne çıkıyorlar! “Hesabını sordukları hakem hataları ile adeta besleniyor, ağızları sulanırcasına gösteri yapıyorlar! Hataların düzelmesini mi sürmesini mi istediklerine karar vermek zorlaşıyor. Bu da hakemleri güvensizliğe, çekingenliğe iten bir başka neden.



Elde düdük sahaya çıkmak bile bir ‘adamlıktır’. Hakemlere en azından bu nedenle bile saygı duyarım. Peki, bir adamın görülmesi gerekeni görmesi, gördüğünü çalması; MHK’nin, TFF’nin ya da bir kulüp başkanının değil, bunun onları en yüksek değere ulaştıracağını bilmesi çok mu zor? Kurtuluşları buradadır.



Star
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla