Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2010, 12:32   #1
KanKokusu
forumun death metalcisi
 
KanKokusu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Rock Müzik Yaşam Biçimidir

Click the image to open in full size.

Türkiye`de Rock Müzik Geçmişinin Önemli Kilometre Taşlarından Biri Olan Bulutsuzluk Özlemi Grubunun Solisti Nejat Yavaşoğulları, 1960 ile 1970 Yılları Arasında Yapılan Müziğin Dönemsel İzler Taşıdığını Söyledi.

Türkiye`de Rock Müzik geçmişinin önemli kilometre taşlarından biri olan Bulutsuzluk Özlemi grubunun solisti Nejat Yavaşoğulları, 1960 ile 1970 yılları arasında yapılan müziğin dönemsel izler taşıdığını söyledi. "Başka türlü bir dünya mümkün" düşüncesinin, şarkılarda yer bulduğunu söyleyen Yavaşoğulları, "Dünyada ressamlar soyut resim yaparken biz patates toplayan kadın tablosu yapıyorduk. Yaşam tarzımız oydu, hayatımızın akışı böyleydi çünkü." dedi.

Rock müziğin önemli isimlerinden Nejat Yavaşoğulları, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi`nde gençlerle bir araya geldi. Kendisini dinlemeye gelen sevenleriyle birlikte şarkılar söyleyen Yavaşoğulları, kariyeri ve müzik geçmişi konusunda ilginç açıklamalarda bulundu. 1970`li yılların Türk Rock Müzik tarihi için önemli olduğunu söyleyen Yavaşoğulları, o dönemin siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmelerinin yapılan şarkıları da etkilediğini anlattı. Yavaşoğulları, "1960-70 arası başka türlü bir dünya mümkün düşüncesi, yaptığımız müziği de etkiliyordu. Dışarıya açılmanın yolu, kendi kültürümüzden bir şeyler çıkartmaktan geçiyordu. Örneğin, dünyada ressamlar soyut resim yaparken biz patates toplayan kadın tablosu yapıyorduk. Yaşam tarzımız oydu, hayatımızın akışı böyleydi çünkü" dedi.

1980`li yıllardan sonra rock müzik unsurlarının yapılan şarkılarda daha fazla yer bulduğunu anlatan Yavaşoğulları, yerel enstrumanlarla yerel işler yaptıklarını, o dönemde dünyada da benzer bir anlayış bulunduğunu anlattı. Tanınmış birçok sanatçının farklı bölgelere giderek çalışmalar yaptığını anlatan Yavaşoğulları, "Örneğin Led Zeppelin Hindistan`a gidip orada yerel bir sanatçıyla bir şeyler yapıyordu. O zamandan sonra rock öğeleri de müziğe girmeye başladı. Ancak yerel öğelerle mesela saz ile bağırılıp çağırılamıyordu" dedi.

Yavaşoğulları`nın en çarpıcı tespiti ise pop-rock müzik kıyaslamasıyla ilgili sözleri oldu. Ünlü sanatçı, "O dönemde rock müzik gençleri kalbinden vuruyordu. Bu müzik dünyadaki tüm halkların kültürlerinden parçalar taşıyor. Pop müzik tüketim malıdır, dinlersin. Onu ezberlemeye, akılda tutmaya, ondan bir şeyler beklemeye gerek yoktur. Ancak rock müzik bir yaşam biçimidir. Amerika`da, Harlem`de, Manchester`da madende çalışan adamın müziğidir rock müzik. O müziğin bir şeyler anlatması gerekir." diyerek izleyenlerinden alkış aldı.
__________________
Click the image to open in full size.
KanKokusu Ofline   Alıntı ile Cevapla