Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2010, 13:08   #1
bentolga
 
bentolga - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 "Bir insanı sevmekle başlar her şey..."

Click the image to open in full size.
Notos, 205 yazarın katıldığı bir soruşturmayla 'Yüzyılın 40 Öykücüsü'nü seçti. İlk sırada Sait Faik var, ardından Sabahattin Ali ve Tomris Uyar geliyor

İSTANBUL - Notos edebiyat dergisi geniş katılımlı bir anketle Türk edebiyatında ‘Yüzyılın 40 Öykücüsü’nü seçti. Derginin bu sayısında yer alan liste için 205 yazar görüş bildirmiş. Önerilen 167 öykücü arasından en çok oyu alan Sait Faik. 40 yazarlık listenin ikinci sırasında Sabahattin Ali, üçüncü sırada ise Tomris Uyar var.
205 kişilik seçici kurulda Mehmet Rifat, Oya Baydar, Demir Özlü, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Hasan Ali Toptaş, Hasan Bülent Kahraman, Celâl Üster, Celil Oker, Nüket Esen, Oruç Aruoba, Osman Şahin gibi Türk edebiyatında yer etmiş, yazar ve eleştirmenler yer alıyor. ‘Yüzyılın 40 Öykücüsü’ soruşturmasında ilk sırada Sait Faik, ikinci sırada Sabahattin Ali yer alıyor. Sait Faik soruşturmaya yanıt verenlerin yüzde 91’inin oyunu alırken, Sabahattin Ali yüzde 55 oy almış. İlk onda, 80 sonrası yazar kuşağından tek isim, yüzde 35’in oyunu alan Cemil Kavukçu.
40 kişilik listenin yüzde 90’ını 80 öncesi kuşaklardan yazarlar oluşturuyor. Doğum tarihi 1950’den sonra olan yazarlar listenin yüzde 15’ini oluşturuyor. 40 yazarın 26’sı hayatta değil. Notos’un Yayın Yönetmeni Semih Gümüş, değerlendirme yazısında bu listenin günümüze ilişkin ‘güçlü bir eğilimi’ gösterdiğini söylüyor. Gümüş’e göre eski kuşaklara yakınlık duyulması, bu tür listeler için normal, ama farklı öykü anlayışlarından isimlerin aynı listede olması ilgi çekici.

En iyi 20 öykücü
Sait Faik Abasıyanık
Sabahattin Ali
Tomris Uyar
Bilge Karasu
Vüs’at O. Bener
Füruzan
Cemil Kavukçu
Leyla Erbil
Memduh Ş. Esendal
Orhan Kemal
Haldun Taner
Sevim Burak
Ferit Edgü
Nezihe Meriç
Oğuz Atay
Murathan Mungan
Onat Kutlar
Ömer Seyfettin
Ayfer Tunç
Aziz Nesin


kaynak: radikal.com.tr


bentolga Ofline   Alıntı ile Cevapla