Parasızlığı yaratan üretim gücünün az olmasıdır. Üretim gücünün en temel kaynağı da eğitimdir. Sen ülkenin bütün para kaynağını alıp da militarist bir mantıkla kullanırsan eğitime tabi ki para kalmaz. Parasızlık asıl dert değil eğitimsizlik asıl derttir. Eğitim ille de üniversiteler olarak düşünülmemelidir. Bu ülkenin en büyük sorunu ara eleman eksikliğidir. O kadar çok açıkta kalan mühendis var ki buna çok garip bakılıyor. Bir işletmede çalışabilecek mühendis sayısı en fazla 20-30 olabilir iyimser bir ortalamaya vurursak. Ama teknisyen tarzı çalışabilecek bir çok adama da ihtiyaç vardır. Mühendis adam bu tarz işlerle uğraşmaya yaklaşmadığı için açıkta kalıyor tabi ki. İnsanları biraz bu tarz ara eleman mevkilerine yöneltmek için de teknik liselerdeki eğitimin yükseltilmesi bunun doğru şekilde halka anlatılması gerek. Kısacası eğitim de eğitim. Başka türlü ayakta duramazsınız başka ülkelere muhtaç olmaktan kurtulamazsınız. Para anca sizi başkalarının dilencisi yapmaktan öteye geçmez. Parayı bir araç değil ulaşılcak bir amaç olarak görmek lazım. Asıl amaç parayı nasıl kazancağını düşünmektir. |