Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-04-2010, 19:06   #1
Mehmet
 
Mehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Hakem Hatası mı? Kural Hatası mı?

Click the image to open in full size.
Bursaspor-Antalya maçından sonra yaşanan tartışmalardan sonra olayın hakem mi yoksa kural hatası mı olduğunu araştırdık.

İşte Kural hatası mı ? Hakem hatası mı? hakkındaki Haber1903`e verilen görüşler;

Mehmet Özdilek (Antalyaspor Teknik Direktörü ): Bugün gereken itirazı yapıyoruz.İtirazdan sonra Mhk bunun ile ilgili bir değerlendirme yapıp TFF sunacak.Hakemide dinleyeceklerdir.Kural kitapçığının 14.maddesinde diyor ki; Top kireçin üzerine konulmak zorunluluğu var diyor.Hava yağmurlu,çamurluda olsa muhakkak kirecin üzerinde olmalıdır diyor.Bakıldığı zaman maçtada bu zorunluluğun olmadığını gördük.O yüzden kural hatasına giriyor.Hakem hatası ise; Penaltı atışı olurken oyuncuların içeri erken girmesi,kalecinin öne erken çıkmasına giriyor.Kural kitapçığı diyor 14.maddede.Bu sonuçta uygulanması gereken bir kuraldır.10 cm geri aldığında açı değişecek,belki kalecinin eline çarpacak.Öbür türlü ben penaltıydı değildi bunlara girmiyorum bile.Federasyonda böle bir kural var diyor bizde bunu sonuna kadar kovalayacağız.Federasyonun vereceği kararada saygı duyuyoruz.

Necati Ateş ( Antalyaspor`lu futbolcu) : Zaten hakem maç boyunca bir çok hata yaptı.TFF kurallarında kireçin üzerine konmalıdır diyor.Bunu ele alırsak kesinlikle kural hatası var.Eğer bu uygulama olmayacaksa neden o kitapçığı çıkarıyorlar?Ya biz düşme hattında olsaydık? Hakemler biraz daha özen göstermeli bu tip pozisyonlara.

Atilla Gökçe: Bana göre hakem hatası.Hakemin yanlış görüşüne bağlı birşey.Taktirini bu şekilde değerlendirdi.Kural hatasının oluşması için hakemin beyan etmesi gerekir.Oyunu tekrar başlatırken kararını değiştirmemesi gerekir.Bir çok şey var.Ama dediğim gibi bana göre hakem hatası.

Feyyaz Uçar: Kimine göre diyor ki kireçin üzerinde olacak.Kimine görede mevcut yerde olacak atış yapılacak.Ben hakem hatası diye beyan ettim ama şimdi kafam iyice karıştı tam net birşey söyleyemiyorum.Kireçe konulmazsa maç tekrarlanır gibi bir ibare yok.Ama öbür taraftada oraya konulacak diyor.Tam net bir açıklama yok.Kural kitapçığında bir çelişki var tam net açıklama yapmıyor.

Yemen Ekşioğlu: Şimdi Antalyaspor`un tepkisini normal karşılıyorum.Futbol müsabaka talimatlarında ve hakem el kitabinda der ki ; Bazı şeyler yoruma açık.Bu bana göre bir hakem hatası.Bazı müsabakalarda ceza sahası içinde oluyor hakem ceza sahası dışında veriyor.Taç yerinden atılmıyor 2 cm geriden yada önünden atılıyor.Burada bir nevi hakem hatası oluyor.Şimdi ben yılda 25-26 bin dosyaya bakıyorum.Ben hiç bir zaman böle bir karar verildiğini görmedim.Hakem hatası olarak geçiştirilip gidecektir.Zaten karışık olan ligimizde olayların karışmasını pek istemeyeceklerdir.

Adnan Aybaba: Yıllarca bu tür olaylar tartışılmıştır.Kuralı uygulayan neticede saha içinde hakemlerdir.Oyun içinde hakemler kuralı yanlış uyguladığı zaman hakem hatasına dönüşüyor bu iş.Çok enteresan birşey.Bana görede burada hakem hatası vardır.Hakem burada bu hatayı kendisi gerçekleştiriyor.Neticede bu hakem bu işin sonunda ceza alacaktır.

Fatih Kaya: Öncelikle şu şekilde incelemek lazım;Birincisi, penaltı noktasının çok önünden atıldığı için atış hatalı. Hakem yakalasaydı tekrar edilmesi gerekiyordu.Öyleyse kural hatası kesinlikle var...İkincisi, pozisyonu gözünden kaçırdığı için tekrarı yaptırmayan hakem de hatalı...Üçüncüsü, art niyetli topu oraya koyan Ivankov...Kurnazlık yaparak takımına haksız çıkar elde etmeye çalışıyor...O da hatalı...Bakın ortaya ne çıktı? Çok karışık ve baş belası bir durum.Burada federasyon önce hakemine sonra da Ivankov`a güzel bir ceza verecek. Sonra ihlal sonuca doğrudan etki ettiği için maçı tekrar ettirecek.

KURAL 14 - PENALTI VURUŞU

Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan on ihlalden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir. Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir.


Top ve Oyuncuların Pozisyonu

Top:

• penaltı noktasına konur. Vuruşu yapacak oyuncu:

• açıkça belirlenir.

Savunmadaki kaleci:

• vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur.

Diğer bütün oyuncular:


• oyun alanı içinde,

• ceza alanı dışında,

• penaltı noktasının gerisinde,

• penaltı noktasından en az 9.15 m. (10 yarda) mesafede bulunurlar.

Yöntem

• Oyuncular bu kural doğrultusunda pozisyonlarını aldıktan sonra hakem penaltı vuruşunun yapılması için işaret verir.

• Vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurmalıdır,

• Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,

• Top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır. Oyunun normal süresi içinde veya penaltı vuruşunun yapılabilmesi veya tekrarlanması için devre sonunda ya da süre sonunda verilen ek sürede bir penaltı vuruşu kullanıldığında:

• Top kale direklerinden herhangi birine ya da her ikisine ve/ veya üst direk ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış

sayılır. Penaltı vuruşunun ne zaman tamamlandığına hakem karar verir.

- HABER1903 -

Not : Haber1903.com özel haberidir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. HABER1903 ©
__________________
Besiktasforum.NET

KayıpKentinYakışıklısı.
Mehmet Ofline   Alıntı ile Cevapla