Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-06-2010, 19:58   #1
Mehmet
 
Mehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
TRT Dünya Kupasını HD Yayınlayacak

12 televizyon, 15 radyo kanalı, 3 dergi ve 32 dilde yayın yapan web sitesiyle hizmet veren TRT, bu zincire yeni ve tarihi bir halka daha eklemeye hazırlanıyor.

Kurum, üstün görüntü ve ses kalitesi sunan HD (high definition) kalitesini, açacağı “TRT HD” kanalı ile izleyicilere sunacak. Genel Müdürlük, bu atağınının ilk adımını ise 2010 Dünya Kupası’nı HD kalitesiyle sunarak atacak.

D-Smart’la anlaştı

TRT şu anda SD yayın yapıyor. Geçilecek olan HD sistemiyle birlikte izleyicilere SD’den beş kat daha kaliteli görüntü ve ses imkanı sağlanılacak. Ses çıkışı 5 artı 1 surround sistem kalitesinde olurken, görüntü ise daha geniş bir görüş açısı sağlayacak. Bu doğrultuda D-Smart ile anlaşan TRT HD, “Türksat 3A uydusundan 12.688 Mhz (Dikey), SR: 5000, FEC: 3/4” frekansından ekrana yansıyacak. Altyapı hazırlık çalışmalarına devam eden yeni kanal, şuanda test yayınına başladı.

TRT, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenecek 55. Eurovision Şarkı Yarışmasını da HD kalitesinde vermek için hazırlanıyor. Türkiye’yi “We Could Be The Same” adlı parçalarıyla temsil edecek Manga grubunun sahne performansı yüksek çözünürlükle ekranlarda yer alacak. HD kanalın açılışı ise Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nın başlangıcı ile gerçekleşecek. 11 Haziran ve 11 Temmuz tarihleri arasındaki Dünya devlerinin yapacağı büyük müsabakalar, bir ay süresince TRT HD’de izlenebilecek. Yaz ve kış olimpiyatları da TRT HD’de yer alacak.

Üç HD stüdyo

Genel Müdür İbrahim Şahin’in bizzat ilgilendiği projenin başına kurumun önemli isimlerinden Kürşat Özkök getirildi. Özkök, Banu Eryücel’in planlayıcılığıyla 15 kişi ile hazırlıklarını yaptıklarını kaydederek, “HD teknolojisi dünyada yayıncılığın ulaştığı son nokta. Daha kaliteli görüntü ve ses sağlıyor. TRT’de bu teknolojinin gerisinde kalmadı” dedi. Özkök, HD kameraların temininin yanı sıra TRT’nin Sevgi, Sefaretler ve İzmir’de bir stüdyo olmak üzere üç stüdyosunun HD donanımıyla yapılandırıldığını vurguladı. Özkök, “Sakarya Fırat” başta olmak üzere çok sayıda programın HD teknolojisiyle çekimlerine başlanıldığını da ifade ederek, kanalda ağırlıklı olarak spor ve belgesel programlarının yayınlanacağını bildirdi.

Yatırım programına 160 milyon lira koydu

TRT yetkilileri, teknik alanda yapılan yatırımlarla ilgili şunları söyledi: “Teknojik ve idari eksiklikleri tespit ettik ve yatırımlarımızın işletme giderlerini azaltmasını istedik. 68 milyon TL olarak belirlenen 2009 Yılı Yatırım Programı yıl içinde oluşan ihtiyaçları karşılamak için revize yapılarak yaklaşık 160 milyon TL’ye çıkarttık. Yeni kanallar açtık, rutin bütçemizden 40 milyon TL para arttırdık.”

Arşiv görüntülerinden 600 bin lira kazandı

TRT yetkilileri kurumun arşiv, satış ve reklam gelirleri ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “TRT’nin paha biçilemez arşiv görüntüleri yakın zamana kadar satış yapılamıyordu. 2009 yılında daha önceki yıllara göre yüzde 300’lük bir artışla satışlarımız arttı. 2010’nun daha ilk aylarında ise 600 bin TL’lik satış yaptık; bu yıl geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak bir arşiv geliri hedefliyoruz. Sadece film alan bir TRT değil; film satan bir TRT olmak için adımlarımızı attık ve bu alanda da son yılların en büyük film satışlarını gerçekleştirdik. Küresel ataklarımızdan sonra dış dünyaya sattığımız yapımların çok daha artacağını ve TRT’nin önemli bir gelir kapısı elde etmesini planlıyoruz. Reklam için işletme giderlerimiz düştü, gelirlerimiz yüzde 200 arttı.”
__________________
Besiktasforum.NET

KayıpKentinYakışıklısı.
Mehmet Ofline   Alıntı ile Cevapla