Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-06-2010, 10:23   #1
dişi ĸαrтαL
Dişi Kartal
 
dişi ĸαrтαL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dumansız Hava Sahasında Gevşeme...

Dumansız Hava Sahasında Gevşeme...
Danıştay, kahvehanelerde sigara içme yasağını Anayasa'ya aykırı buldu ve Daire, söz konusu bentte yer alan 'kahvehane' ibaresinin iptal olması içinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına oy birliğiyle karar verdi...

İzmir Kahveciler Odası, kahvehanelerde sigara içilmemesini öngören Başbakanlık Genelgesinin 1. maddesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Kahveciler Odası, söz konusu maddenin "özel girişim özgürlüğü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, eşitlik, ölçülülük ve gereklilik ilkesine aykırı olduğu'' gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürmüştü. Danıştay 10. Dairesi, 5727 sayılı yasanın 3. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendindeki "Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde'' şeklindeki, tütün ürünleri tüketiminde mutlak yasak getiren kuralda yer alan "kahvehane'' ibaresini, Anayasa'ya aykırı buldu. Daire, söz konusu bentteki "kahvehane'' ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına oy birliğiyle karar verdi.
''ÖLÇÜLÜLÜK İLKESİNE UYULMALI''
Kararda özetle şöyle denildi: "Dinlenilip, vakit geçirilen kahvehanelerde, çay, kahve gibi içeceklerin yanı sıra tütün ürünleri de geçmişten bu yana tüketilmektedir. Dolayısıyla tütün ürünleri tüketimi ile ilgili yapılacak yasal düzenlemelerde de, kahvehanelerin bu özellikleri ve nitelikleri mümkün olduğunca korunarak anılan iş yerlerinin işlevlerini sürdürebilmeleri sağlanmalıdır. Söz konusu tüketimin, sonuçta kişi özgürlüğü alanına girdiği de göz önünde tutulmalıdır. Devletin, ticari işletmelerin güvenli ve kararlı bir biçimde faaliyetlerinin devamı için önlem almakla görevlendirilmiş olması karşısında, kahvehaneler açısından tütün ürünlerinin tüketildiği/tüketilmediği bölüm ayrımına gidilmesi, kahvehanelerin büyüklüklerine göre yasak uygulaması ya da başka ayırt edici özellikler belirlenmesiyle çalışma ve kişi özgürlüğünün özüne dokunulmaksızın ölçülülük ilkesine uygun biçimde sınırlandırma getirilmesi mümkündür.'' Karar, Türkiye'de ilk kez yasağın iptali için Danıştay'a başvuran İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı'yı sevindirdi. Kahveci esnafının yaşadığı bu sıkıntıdan kurtulacağını söyleyen Kırdı, "Umarız Anayasa Mahkemesi'nden de olumlu sonuç çıkar" diye konuştu.
(AA)
__________________



Click the image to open in full size.

L Lawliet
dişi ĸαrтαL Ofline   Alıntı ile Cevapla