Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-07-2010, 15:29   #1
pascaltekin
B3ŞİKT@ŞK
 
pascaltekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon1 Parmağı bastır, parayı çek!

Biyokimlik ile bankacılıkta yeni bir çağ başlıyor.

Parmak Damar Tanıma Sistemi’ni bankacılık sistemine entegre eden İş Bankası, her müşterinin kendisine has ve eşsiz olan parmak damar haritasını Bankamatik işlemlerinin şifresi haline getiriyor. Böylece İş Bankası müşterileri Bankamatiklerden artık şifre girmeksizin kartları ve parmak damar haritalarından elde edilecek verilerin eşleştirilmesi sayesinde işlem yapabilecek.
Click the image to open in full size.
Konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında biyometrik teriminin, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal karakteristiklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanıldığını ifade eden İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “yüz tanıma, iris tanıma, ses tanıma, parmak izi tanıma, damar tanıma biyometrik yöntemlerden birkaçıdır. Parmak damar tanıma, en gelişmiş biyometrik yöntemlerden biri olup, kullanıcıya yüksek güvenlik ve kullanım kolaylığı sağlar. Kesinlik ve güvenlik seviyesi olarak en üst düzeyde yer alan iris tanıma ile eşdeğer yapıda olup, Parmak Damar Tanıma Sistemi’nde bilgilerin eşleştirme süresi iris tanıma ile karşılaştırıldığında daha kısadır. Ayrıca iris tanımada karşılaşılan göz kırpmama gibi kullanım zorlukları da bulunmamaktadır.”

İnsanın yaşamı boyunca parmak damar yapısının değişime uğramadığını belirten Hakan Aran, her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğunu ve tek yumurta ikizlerinin bile parmak damar yapılarının birbirinden farklı olduğunu belirterek “Böylece müşterilerimiz yaşamları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi, her an üstlerinde güvenle taşıyor olacaklar” dedi.



Bu sistemden yararlanmak isteyen İş Bankası müşterilerinin önce şubelerine giderek burada parmak damar haritalarını çıkarmaları gerektiğine dikkat çeken Aran “Şubelerimizdeki Parmak Damar Okuyucusu, kızıl ötesi ışınlar yardımıyla parmaktaki damar yapısının haritasını çıkarıyor ve kimlik doğrulama işlemi için kullanılmak üzere uygun veriye dönüştürüyor. Kullanım sırasında Bankamatik’teki cihaza okutulan parmak, parmak damar haritasından üretilen veri ile karşılaştırılarak kimlik doğrulama işlemi tamamlanıyor” dedi. Aran’ın verdiği bilgilere göre sistem şöyle çalışıyor:
Click the image to open in full size.
- Müşterinin parmak damar haritasından üretilen veri, kimlik doğrulama işlemi için kullanılmaya hazır hale getiriliyor.
- Müşteri bir defaya mahsus olmak üzere Bankamatik üzerinde kart ve kart şifresini kullanarak Biyokimlik’ini aktif hale getiriyor.
- Müşteri, aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra şifre gerekmezsizin kart ve parmağını kullanarak Bankamatiklere giriş yapabiliyor.

Sistemin güvenlik açısından avantajlarına da değinen Aran, parmak damar haritasının kopyalanıp çalınamayacağını, böylece ATM sahtekârlığını en aza indireceğini ifade etti. Sistemin parmak izinden farklı olduğuna da değinen Aran, “Çünkü parmak izi, parmağın dış yüzeyinin izi olduğundan kopyalanması kolaydır. Ancak damar haritası dış yüzeyden etkilenmeyen bir yapıdadır” dedi.

“Alınan örnekten üretilen verinin kimlik tespiti için değil, kimlik doğrulama için kullanıldığını vurgulayan Aran” Böylece müşteri, kişisel gizlilik endişesi olmadan cihazı kullanabilir” diye konuştu. Ayrıca Aran, proje kapsamında, Biyometrik güvenlik sistemlerinin gelişmiş küresel sistem uygulayıcısı, parmak damar biyometrisi alanında özellikle HITACHI ve diğer lider cihaz üreticileri ile birlikte çalışarak geniş yazılım ve donanım tecrübeleri edinmiş olan MIG International ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

Biyometrik tanıma sistemlerinin dünyadaki uygulamaları hakkında da bilgi veren İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dünyanın en büyük biyometrik projesinin bankacılık alanında Japonya’da hayata geçirildiğini aktardı. Japonya’da 75 bin ATM ve 30 binden fazla banka şubesinde Parmak Damar Tanıma Sistemi’nin kullanıldığını belirten Aran, Brezilya, İspanya ve Polonya’daki bankalarda da sistemin kullanıldığını ifade etti.

Bina güvenliği, bilişim teknolojilerinin güvenliği gibi alanlarda da bu teknolojinin kullanıldığını kaydeden Aran “Teknolojinin gelişmesiyle daha küçük boyutlarda üretilecek parmak damar tanıma cihazlarının gelecekte, cep telefonları, laptoplar, POS cihazları, ev, araba kapılarında kullanılması da mümkün olabilecektir” diye konuştu.
__________________
T3QİN
pascaltekin Ofline   Alıntı ile Cevapla