Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-09-2006, 14:46   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Futbolda Belli Basli irkcilik

İşte bu ırkçı hareketlerden bazıları:

*Uruguay, 1916’daki ilk Güney Amerika Şampiyonası’nda Şili’yi 4-0 yendi. Ama Şili, Uruguay’ın kadrosunda 2 siyahi oyuncuya yer verdiği için maçın iptalini istedi.
* 1970'lerde İngiltere'de siyah oyuncular, futbol sahasına fıstık ve muz atılarak aşağılanıyordu. Yakın dönemde de Ashley Cole ve Viera gibi siyahi oyuncular maymun işaretleri ve sahaya fıstık atılarak aşağılandı.
*İspanya Teknik Direktörü Luis Aragones, oyuncusu Jose Antonio Reyes'i motive ederken Arsenalli Fransız oyuncu Thierry Henry’i kastederek “O siyah pisliğe, senin ondan daha iyi olduğunu söyle'' dedi.
*İspanya ile İngiltere oynadı, Ashley Cole'a ve Shaun Wright-Phillips'e İspanyol taraftarlar aynı şeyleri yaptılar. Atletico Madrid taraftarları da Real Madrid'li Roberto Carlos'a maymun sesi çıkararak tacizde bulundu.
*Avrupa’nın gördüğü ilk siyahi futbolcu Uruguaylı Jose Leandro Andrade’ydi ama o Avrupa'da yeşil sahalara çıkamadı. Hünerlerini sadece kabarelerde gösterdi.
*Fransız ırkçı lider Le Pen, Fransa’ya ilk ve tek Dünya Kupası'nı kazandıran ve farklı kökenlerden oluşan kadro için ''Bu takım 5 para etmez" diyerek karalamaya çalıştı.
*Fransa'nın Paris Saint Germain taraftarları açtıkları "Sadece beyazlara ait" pankartıyla ırkçı hareketlerde başı çekenlerden.
*Athletic Bilbao Teknik Direktörü Javier Clemente, oyuncusu Unai’ye tüküren Barcelona’nın yıldızı Eto’o’yu eleştirirken “Düne kadar ağaçta oynayanlar şimdi yere inip insanlara tükürüyor'' dedi.
*Avusturya'da, Sturm Graz kulübünün Başkanı Hannes Kortnig, takımı Manchester United'a yenilince "Biz Manchester'a karşı kaybettik. Sıradan bir zenci sürüsüne değil" dedi.
*1990 Dünya Kupası'ndaki Almanya-Hollanda maçında Alman Rudi Völler, Hollandalı siyahi oyuncu Frank Rijhkaard’ın yüzüne tükürüp "Pis zenci" ifadesini kullandı.
*Lazio’lu Di Canio, Roma ile oynadıkları bir maçta Neo-Nazi selamı verdi.
*Leeds United'lı Lee Bowyer ve Jonathan Woodgate, Asyalı öğrenci Sarfraz Najeib'in öldüresiye dövüldüğü ırkçı bir saldırıya karışmıştı.
* Real Zaragoza'nın maçlarında maymun sesi çıkarılıyor. Saha kenarındaki top toplayıcılar da rakip oyuncuları taciz ediyor.
*Avusturya'da Yahudi veya Afrikalı oyunculara "Zigeunerpark" yani "Çingene sürüsü" diye bağırılıyor. Polonyalı veya Yahudi oyuncular ise zaman zaman "Sizi Auschwitz'e sürükleyeceğiz" sloganına maruz kalıyor.

Türkiye'de vaziyet nispeten olumlu

Türkiye'de Avrupa'ya göre tablo daha iyi. Ama yine de bizim yeşil sahalarımızda da tatsız olaylar yaşanmıyor değil.
* Altay’ın kurucularından siyahi oyuncu Vahap Özaltay başarılı bir futbolcu olmasına karşın sadece bir kez milli oldu. Bunu teninin rengine bağlayanlar çoğunlukta.
*Fenerbahçe ve daha sonra Galatasaray forması giyen İsrailli Haim Revivo, bazı ırkçı hareketlere maruz kaldığını söylemişti. Benzeri hareketlere halen Türkiye'de top koşturan İsrailli Pini Balili de muhatap oldu.
*Eski hakemlerden Ali Aydın ise bir maç sonrası Beşiktaşlı Pascal Nouma’ya “zenci oyuncu'' dediği için yadırganmıştı.
*Eski Trabzonspor Başkanı (halen de Onursal Başkanı) Mehmet Ali Yılmaz, transfer ettiği İngiliz Kevin Champell için “yamyam'' ifadesini kullanmıştı.
*Son Dünya Kupası'nı yayımlayan Kanal 1’in programcısı Ümit Aktan, İtalya-Gana maçına bağlanırken "Yakışıklı İtalyanlar, çirkin Afrikalılar" ifadesini kullandı.
* Bir Sakaryaspor-Kocaelispor maçında Kocaelispor taraftarları Sakaryalı siyahi oyuncu Mbayo'ya muz attı.

FIFA'nın ırkçılık ve ayrımcılık için aldığı önlemler

*Federasyonlara ırkçılığa karşı mücadele için ek bütçe ayrıldı.
*Kombine bilet sahiplerine, ırkçılık ve ayrımcılık yaparlarsa kartlarının iptal edileceği söylenecek.
*Stat etrafında veya içinde, ırkçılık ve ayrımcılık propagandası yapan yayınların satılması yasak.
*Kulüpler, kendi futbolcularını, ırkçı ve ayrımcı tutumlar sergilemeleri durumunda en ağır şekilde cezalandıracak.
*Stat özel güvenlik birimleri bu konularda polise yardımcı olacak.
*Statlarda ırkçı-ayrımcı pano asılmasına izin verilmeyecek.
*Kulüp içindeki görevlendirmelerde ırkçılık yapılmayacak.
Adelaar Ofline