Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-10-2010, 13:10   #33
dartheagle
 
dartheagle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Schuster Türkiye deki futbola karşı tutunduğu bu inatçı tavırdan vazgeçmeli. Türkiye de takımların yüzde 90 ı geriden hızlı çıkışlarla rakip savunmanın arkasına kaçmaya çalışan bir futbol anlayışını benimsemiş durumda. Schuster ne yapıyor adeta Hikmet Karaman ın daha yorumcuyken ekranda sarfettiği sözleri haklı çıkarmak için takımdaki oyunculara bakmaksızın bu sistemde ısrar ediyor.

Ne oynuyor Beşiktaş. Beşiktaş hücumda Queresma olduğu zaman ve olmadığı zaman şeklinde ayrılmış bir oyun stratejisi oluşturmuş durumda. Queresma olduğu zaman sağ ve sol açıklarla forveti besleyerek hem kanatları kullanmış oluyor hem Queresmanın rakibi bir sağa bir sola yaptığı koşular ekstra hareketlerle dağıtması sayesinde hücumda çoğalma işini rahatça halletmiş oluyor. Ters kanattaki adam da Queresmanın üstüne çektiği bu baskıyla rahatlamış oluyor. Queresmasız nasıl hücum ediyoruz derseniz işte o noktada pek de hücum ettiğimizi söyleyemeyeceğim. Queresmasız hücum gücümüz kanatların görevini beklere yüklüyor. Bu durumda sağ ve solda 100 metreye yakın bir alanı iki tane adamın kullanması gerekiyor peki bu ne kadar doğru hilbert i.üzülmez ekrem ismail bu görevi yapabilecek adamlar mı? Tabi ki değil bunu Manisa dan yediğimiz ilk golde kabak gibi yaşadık zaten. Kanatların etkinliğini yok eden bir takımdan beklenen ya forvette iyi koordinasyon sağlaması ya da ortasahadan ekstra katkı sağlanmasıdır. Guti siz bir ortasaha çok ince işler yapamayınca forvetlerimiz de ayağında topla dripplingler yapabilen adam eksiltebilen top saklayabilen adamlar olmadığından dolayı hücumda çoğalmamız imkansız hale gelen bir sisteme dönüyoruz gutisiz ve queresmasız şekilde. Bir de üstüne gol yersek iyice içinden çıkılmaz hal alıyor bu zaafiyetlerimiz.

Savunmadan bahsetmek gerekirse Schuster takımın her bölgesiyle ayrı ayrı denemeler yapıp, farklı hücum yolları denerken, savunmada kesinlikle büyük bir istikrarın peşinde. Belki bu yaptığı doğru olabilir. Çünkü takımımızda guti ve queresma varken bu oyuncular oyunu geniş alanda çok iyi oynayamazlar yorulurlar oyundan düşerler, boğulurlar. Savunmanın ileriye çekilerek top oynanacak oyun sahasını daraltmak gereklidir. Bu sisteme uygun stoperler forvetler bekler olmasa da bu sistem bizi iyi kötü götürebilir. En azından yıldızlarımızın en büyük katkıyı vermesini sağlayabilir. Ama onlar yokken böyle bir sistem tamamen bizim intihara teşebbüsümüzdür.

Peki ne yapmak gerek? Bana kalırsa Guti ve Queresma varsa özellikle Queresma nın olduğu her maç kesinlikle savunmada 4-3-2-1 hücumda 4-2-3-1 şeklinde değişen sistemimizden vazgeçmemeliyiz. Eğer Guti ve Queresma yoksa bu bahsettiğimiz savunma zaafiyetleri fazlasıyla kendini göstereceğinden ayağımızda top tutma özelliğimizi de kaybedeğimizden savunmayı geriye çekerek Holosko Tabata Nihat gibi oyunculardan faydalanmak için hızlı kontra ataklara dayanan bir sisteme geçmeliyiz. Çünkü ortasahamız gerçekten çok güçlü olduğundan üstümüze çektiğimiz rakipten kapacağımız toplarla bu oyunculara boş alanlar yaratabiliriz. Yaratamasak da en azından şu yediğimiz anlamsız golleri engelleyebiliriz. Kimse yıldızlarımız yokken bizden onlar varmış gibi harikalar yaratmamızı bekleyemez. Haddimizi bilerek oynamasını da bilmeliyiz. Her oyuncunun bir sınırı var schuster kafasındaki taktiğin arkasında durmasın demiyorum ama bunu oynayamayacak oyuncularla sırf dediğim dedik tavırlarla gereksiz yere puan kayıplarıyla herhangi bir düzen oturtamayacak bunu anlaması lazım.
dartheagle Ofline   Alıntı ile Cevapla