Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-09-2006, 15:33   #1
iLHAN-MANSiZ
Guest
 
iLHAN-MANSiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yalanı tek bakışta anlayabilirsiniz !

Yalan söyleyen bir insanın yalancılığını kanıtladığı söylenen sürekli burnuna dokunması ve saçlarıyla oynaması gibi mimikler bile yalan olabilir.
Yeni bir araştırmaya göre, vücut dillerinin kendilerini ele vereceğini bilen yalancılar mimiklerini sabitleme eğilimi gösteriyor.
İngiliz ve İtalyan araştırmacılardan oluşan ekip, 130 gönüllüye bazı doğru ve yalan ifadeler verdi. Deney sonunda yalancıların, yüzde 20 oranında burunlarına daha az dokunduğu belirlendi.
Yanlış İnanış
Araştırma ekibinden psikolog Dr. Samantha Mann, insanların yalan söylediklerinde burunlarını kaşıdığı ya da saçlarıyla oynadığı yönünde bir inanış olduğunu söylüyor.
Bu hareketler, duyguları zayıf ya da bir şey yapmak zorunda bırakılmış insanları rahatlatmak için hizmet eden 'kendi kendine uyarlayıcı' mimikler olarak tanımlanıyor.
Yalan Hız Gerektiriyor
Mann, deney sırasında yalancıların bu dürtülerle hareket etmek yerine, kendilerini zorlayarak hareketsiz kaldıklarını ve soru soran kişinin gözlerini içine baktıklarını söylüyor.
"Yalancıların sinirli ve kurnaz olduğu ve rahatsız davranışlar gösterdiği düşünülür, oysa çalışma bunu doğrulamıyor. Yalan söyleyenler daha hızlı düşünmek zorunda...
Farkına Varınca Duruyoruz
"Hızlı düşünmek zorunda olduğumuz zamanlarda daha az hareket ederiz ve daha hareketsiz kalırız. Çünkü daha yoğun bir konsantrasyona ihtiyacımız vardır...
"Yalan söylemeye başladığımızı anladığımız anda, aniden davranışlarımızın da farkına varıyoruz. Bu durumda çoğu insan kendini hareket etmekten alıkoyma eğilimi gösteriyor."
Şüphede Eller Devreye Giriyor
İngiltere'deki Portsmout ve İtalya'daki Bergamo üniversitelerinden ekip, yedi ayrı kategoride gönüllülerin el hareketlerini de inceledi.
Bu çalışma sonunda yalancıların, özellikle doğru söyleyip söylemedikleri sorgulandığında ellerini çok fazla ve çok açık alanda hareket etirdikleri belirlendi.
Aşırı şüphe altında olan yalancılar, üzerine konuşulan konuya yeniden dikkat çekmek veya konuyu desteklemek amacıyla bazı el hareketlerini özellikle fazla kullandı.
Vücut Dili Yanıldı
Yalan söylendiğinde, sevgiyi göstermek için kalbe dokunmak ya da boyutları göstermek için elleri açmak gibi metaforik mimiklerin kullanımı yüzde 25 oranında artış gösterdi.
İfadeleri vurgulamak için tekrarlanan ritmik mimikler de yalancılar tarafından daha çok kullanıldı.
Fakat, vücut dili uzmanlarının yalancıyı ortaya çıkardığını söylediği saça, burna ya da vücudun belirli bölgelerine dokunmak gibi kendi kendine uyarlayıcı mimikler, yalancılar tarafından yüzde 15-20 oranında az kullanıldı.
"Pinokyo Değiliz"
Yalancılık ve vücut dili arasındaki bağlantıyı inceleyen psikolog Dr. Peter Bull, saçına dokunan herhangi birinin yalan söylediği anlayışının yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
"Yalancılıkta Pinokyo'nun burnu gibi bir şey yoktur. Burnunuza belirli bir şekilde dokunduğunuzda bu yalan söylediğiniz anlamına gelmez. Zaten gelirse de insanlar burunlarına öyle dokunmayı hemen bırakır."
Dr. Bull, belirli mimik tiplerinin anlamlandırılması konusunda daha çok ve geniş araştırmalar yapılması gerektiğini de ekliyor.
  Alıntı ile Cevapla