Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-09-2006, 11:09   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
'Sahursuz oruç depresyon yapıyor'

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları "ramazan ayında sağlıklı beslenme" konusunda uyardı.

Click the image to open in full size.

Sağlık Bakanlığı Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğine işaret ederek, aksi halde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini vurguladı.


İftarı çorbayla açın

Bakanlık açıklamasında şu noktalara değinildi: Oruç tutan bazı vatandaşlarımızın, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemeleri; hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden oluyor. Bu tür sağlık sorunlarından uzak kalabilmek için, iftar ve sahurda yavaş yavaş ve azar azar yemek yenmeli, yemekler ağızda iyi çiğnenmeli. İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılmasını öneren Bakanlık, çorbanın ardından etli veya etsiz fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tüketilmesinin, sağlıklı beslenme açısından doğru olacağına işaret etti. Tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesini öneren bakanlık, sahurun da önemine dikkat çekti.


ÖRNEK SAHUR MÖNÜSÜ

Sahura kalkmadan oruç tutulmasının aç kalma süresini artırdığı, halsizlik, baş ağrısı, tansiyon ve kan şekerinin düşmesi, depresyon, konsantrasyon ve dikkatte azalmaya neden olduğunu vurgulayan bakanlık, sahurda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek türü yemeklerin tüketilmesini önerdi
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla