Konu: Eve Dönüş
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-11-2006, 01:12   #4
GoD of WaR
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Eve Dönüş

EVE DÖNÜŞ
Click the image to open in full size.

Yönetmen: Ömer Uğur
Oyuncular: Memet Ali Alabora, Sibel Kekilli, Savaş Dinçel, Altan Erkekli, Civan Canova, Erdal Tosun, Perihan Savaş

Senaryo: Ömer Uğur
Görüntü Yönetmeni: Mustafa Kuşçu
Müzik: Tamer Çıray
Kurgu: Ulaş Can Şimşek
Tür: Dram-Politik
Süre: 101 Dk.
Yapım: 2006 - Türkiye
Dağıtımcı: Özen Film www.ozenfilm.com.tr

Gösterim tarihi: 3 Kasım 2006


Editörün Notu: Sıradan insanların eylül hikayesini anlatan bu senaryo, sindirilmiş, susturulmuş ve sürüleştirilmiş Türkiyeli insanların seksenlerdeki trajikomik durumunu anlatmaktadır.


Konu: Mustafa ve Esma 5 yıllık evlidirler. Görkem adında bir de kızları vardır. Karı-koca ikisi de işçidirler. İkisinin de küçük umutları, küçük düşleri vardır. Politikayla, sağla-solla hiçbir ilgileri yoktur. Sadece çalıştıkları fabrikaya zorunlu "üye" olmuşlardır . Aldıkları televizyonun taksiti bütçelerini fazlasıyla sarstığı için, yaklaşık bir aydır ikisi de faza mesaiye kalmaktadırlar. Vardiyaları çakışmadığı için birbirlerini fazla görememekte, evin içinde birbirlerine notlar yazıp bırakarak haberleşmektedirler. Görkem de anneannesinin yanında kalmaktadır.

Mustafa'nın fabrika dışında yaptığı tek şey okey ve at yarışı oynayıp futbol takip etmektir. Esma da her tavrıyla Mustafa'ya uyduğu için iyi anlaşmakta, günlerini gün etmektedirler. Tek sorunları kendilerini evden çıkarmak isteyen ev sahipleri ve eve aldıkları renkli televizyonun taksitidir. Televizyonları, çocukları ve kendileriyle mutludurlar. Yıllardan 1980, aylardan eylüldür.

Sokaklarda olaylar, geceleri silah sesleri, Mustafa, bu olayları çıkartanlara "hasta" oluyordur. Bir gün birilerinin bu gidişe dur diyeceğini düşünüyor, arkadaşlarıyla bunu tartışıp, bunu savunmaktadır.

Esma'yla vardiyalarının çakışacağı müşterek tatil günleri olan Cuma gününe arkadaşlarıyla bir piknik organize eder Mustafa.. Gülhane'de! Hem de rakılı bir piknik. Ama Cuma günü kalktıklarında , onları sabahleyin radyoda Hasan Mutlucan, sokakta askerler karşılar. Darbe olmuştur. Memleket kurtulduğu için sevinmişler, piknik iptal olduğu içinse üzülmüşlerdi.

"Şu ihtilali çalıştığımız güne denk getirseydiler de biz de bedavadan bir gün evde kalsaydık" diyecek kadar rahattırlar. Borcunu henüz ödemedikleri televizyonda bildiriler , anonslar, tamimler... Dışarıda tutuklanmalar, ihbarlar... ama Mustafa ve Kayınpederi Kore Gazisi Sacit Bey, durumdan memnundurlar. İş yerinde ve mahallede tutuklamalar, göz altına almalar... Ama Mustafa'ya göre her tutuklamanın mutlaka gerekçesi ve her tutuklananın "Mutlaka bir bağlantısı" vardı. Yoksa insanları niçin gözaltına alsınlar ki. Elbette suçlular cezalarını çekecekti.

Ama bir gece "bağlantısı" olmadığı halde Mustafa'yı da alırlar. Artık o Mustafa değil, Örnektepe Halk Komitesi Başkanı Şehmuz kod adlı siyasi bir suçludur. Ardından sorgulamalar, soruşturmalar, yüzleştirmeler. Her şey Mustafa'nın Şehmuz olduğunu göstermektedir.

Mustafa artık içinden çıkamayacağı bir karabasanlar dünyasındadır. Mantığın, aklın ve her şeyin iflas ettiği bir dünya.Üstelik en yakın çevresi bile Mustafa'nın "Şehmuz"luğunu" sakladığına inanmaktadır.

22 gün sonra salındığında Mustafa da artık kim olduğunu bilmiyordur. Mustafa mı, Şehmuz mu... Artık işsiz, yalnız ve yitiktir. Bir eylülzededir o. Üstelik içeride tanıştığı Hoca'ya verdiği bir söz, yerine getirmek zorunda olduğu bir görevi vardır.



Click the image to open in full size. Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size. Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.
GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla