Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-11-2006, 15:27   #1
odin
B J K
 
odin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Saddam Hüseyin'e Ölüm Cezası

Saddam Hüseyin'e Ölüm Cezası
BAĞDAT (İHA) -Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ve 7 yardımcısının Şii köyü Duceyl'de 148 Şiinin öldürülmesiyle ilgili yargılandığı davanın bugünkü karar duruşmasında, devrik lider asılmak suretiyle idama mahkum edildi.

Saddam Hüseyin'in yanı sıra eski Devrim Mahkemesi Başkanı Avad Hamid el Bander ile eski istihbarat şefi Barzan El Tikriti'nin idam cezaları da asılarak infaz edilecek.

Click the image to open in full size.


Eski Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan'a ömür boyu hapis cezası verilirken, sanıklardan Baas partisinin eski yerel yetkilisi Muhammed Azzam El Ali beraat etti.

Taammüden adam öldürmek ve işkence yapmakla suçlanan eski Baas partisi yerel yöneticileri Abdullah Kahim Rueyd, oğlu Mezhar Abdullah Rueyd ve Ali Daeh Ali ise 15'er yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Saddam Hüseyin karara, "Çok yaşa Irak. Çok yaşa Irak halkı. Allah işgalcilerden daha büyüktür" diye karşılık verdi. Kararın okunmasının ardından 4 muhafız Hüseyin'i dışarı çıkardı.

SADDAM'DAN IRAKLILAR'A MESAJ

Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Iraklılara yönelik mesajda, "mezhep şiddetinden kaçınmaları" ve "işgalcilerden intikam almamaları" çağrısında bulundu. Duceyl davasında hakkında insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezası verilen Saddam'ın avukatı Halil El Duleymi,Saddam'ın Irak halkına mesajının, mahkemenin kararını açıklamasından önce Bağdat'ta bu sabah yapılan toplantıda geldiğini söyledi.

Saddam'ın Iraklılardan mezhep şiddeti karşısında birlik olmalarını istediğini kaydeden Duleymi, devrik liderin Iraklılardan "Amerikalı işgalcilerden intikam almamalarını, affetmelerini" istediğini de belirtti.

Duleymi, Saddam'ın ölüm cezasına çarptırılacağını bildiğini, bu yüzden karardan sonra bu mesajını Irak halkına ve dünyaya iletmesini istediğini bildirdi.

El Duleymi'ye göre, Saddam Hüseyin, "kendisinin yenilemeyeceğini, yenileceklerin Acemlerle Amerikalılar olacağını" söyledi.

TEMYİZ SÜRECİ BAŞLIYOR

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Hakimi Raid Cuhi, Duceyl davasında kararların açıklanmasından sonra, idam ve ömür boyu hapis cezası alan sanıklar
için temyiz sürecinin yarın otomatik olarak başlayacağını açıkladı.
Cuhi, "Temyiz süreci yarın başlıyor ve 30 gün sürüyor. Bununla birlikte, Temyiz Dairesinin karar vermek için belli bir zaman sınırlaması yok" dedi. Irak'ta Aralık 2003'te kurulan özel mahkemenin statüsüne göre, temyiz talebi, dava sürecinde bir hataya ya da bir kanunsuzluğa dayandırılarak Yargıtaya götürülebiliyor. Başvuruyu, mahkemenin 9 hakimden oluşan Temyiz Dairesi inceliyor. Temyiz Dairesinin karar vermek için belirli bir süresi bulunmuyor.

Temyiz Dairesinin mahkemenin sanıklar hakkında verdiği kararı onaması durumunda, cezalar 30 gün içinde infaz ediliyor. Sadece idam cezalarının infazı
için, kararın Devlet Başkanı ya da yardımcıları tarafından imzalanması gerekiyor. Saddam Hüseyin, Enfal olayıyla ilgili olarak da yargılanıyor. Mahkemenin
statüsüne göre devlet başkanı dahil hiçbir yetkili ya da merci, af hakkını kullanamıyor ya da mahkemenin aldığı kararı değiştiremiyor.

Bu arada, Iraklı Başsavcı Cafer El Musavi, bugün Duceyl davasında ölüm cezasına mahkum edilen Saddam Hüseyin'in istediği gibi kurşuna dizilmeyeceğini,
asılacağını söyledi. El Musavi, "Cezaların idam mangası tarafından infaz edilmesi, sadece askeri mahkemeler tarafından verilen kararlarda uygulanır. Saddam ölünceye dek asılı kalacak, çünkü işlediği suçlar askeri değil, sivil nitelikli" dedi.
odin Ofline   Alıntı ile Cevapla