Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-11-2006, 12:28   #1
AyTeK54
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Şanlıurfa'dan Oxford çıktı!

Harran Üniversitesi, uluslararası yayın açısından gözde üniversitelere fark attı.

14.11.2006 07:03Click the image to open in full size.
Harran Üniversitesi, bilimsel yayınlarının çokluğuyla Türkiye'nin 78 üniversitesi arasında altıncı oldu.

Geçen yıl Harran Üniversitesi'ndeki 229 öğretim üyesinin 225 çalışması uluslararası yayınlara girdi. Üniversite, öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın açısından ODTÜ, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Boğaziçi'ni geçti, Bilkent ile yarışır hale geldi.

ŞAHLANDIK GİDİYORUZ
Öğretim üyesi başına bir bilimsel yayına sahip hale gelen üniversitenin rektörü Prof. Dr. Büyükburç "Farkında değilsiniz, biz şahlandık gidiyoruz. Kadrolarımızı çok iyi seçiyoruz. Hocalarımız Batı'dan mastırlı gençler" dedi.

179 FAKÜLTE SIFIR ALDI
YÖK'ün istatistiklerine göre, bilimsel yayının zirvesinde Hacettepe ve Başkent üniversiteleri geliyor. Malatya'daki İnönü Üniversitesi de büyük başarı sağladı. 179 fakülteden yabancı yayınlara giren tek çalışma çıkmadı.

Harran Üniversitesi ODTÜ'yü Boğaziçi'ni ve Koç'u solladı

Türkiye'deki üniversitelerde 27'si hukuk toplam 179 fakülte, geçen yıl uluslararası ölçekte hiçbir bilimsel yayına imza atmadı. Pek çok köklü üniversite hayal kırıklığı yaratırken, İnönü ve Harran gibi genç Anadolu üniversiteleri üst sıralarda yer aldı.

Türkiye'de üniversitelerin sayısı 78'e ulaştı. Bunlardan 25'i vakıf üniversitesi. Ancak üniversitelerin adediyle birlikte uluslararası yayın başarılarının arttığını söylemek pek mümkün değil. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında uluslararası indekslere giren yayınlar açısından Türkiye son 10 yıl içinde 32'nci sıradan 19'uncu sıraya yükselmiş olsa da, geçen yıl birçok fakültenin yaptığı yayınlar uluslararası alanda yer bulamadı. 2005 yılında üniversitelerde, SCI (Science Citation Index), SSCI (Social Science Citation Index) ve AHCI (Arts and Humanities Citation Index) indekslerinde yer alan yayın istatistiklerine bakıldığında, aralarında İstanbul, Marmara, Dokuz Eylül, Galatasaray, Ankara, Bilkent, Bahçeşehir ve Gazi Üniversiteleri'nin de bulunduğu 27'si hukuk olmak üzere toplam 179 fakültede, uluslararası ölçekte bilimsel yayın yapılmadan bir yıl geçti. Buna göre geçen yıl bu indekslere giren yayın sayısı 18 bin 891. Açıklanan tam zamanlı öğretim üyesi sayısı ise 30 bin 582. Profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak 500 kadar öğretim üyesinin bulunduğu 28 hukuk fakültesinde ise, 1962'den beri Web of Science'ta (Social Sciences Citation Index) toplam 18 yayın çıkarılabildi.

'ÜNLÜLERİ' SOLLADILAR
Tam zamanlı öğretim üyesi ve yayın sayısı göz önüne alındığında vakıf üniversitelerinden Bilkent, devlet üniversitelerinden ise Hacettepe zirvede yer alıyor. Anadolu Üniversiteleri arasında ise 1992 yılında kurulan Şanlıurfa'nın Harran ve Malatya'nın İnönü üniversiteleri dikkati çekiyor. Harran Üniversitesi'nde 229 öğretim üyesinin yayını 235. İnönü Üniversitesi'nin 288 tam zamanlı öğretim üyesinin yayını ise 306. Bilkent gibi bir vakıf üniversitesi olan IşıkÜniversitesi'nde 44 öğretim üyesinin yayını 37, Koç Üniversitesi'nde ise 123 öğretim üyesinin 112 yayını var. Türkiye'nin en önde gelen eğitim kurumlarından kabul edilen Boğaziçi'nde ise, 404 öğretim üyesi ancak 246 yayına imza atabildi.
PERVİN KAPLAN-SABAH
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla