14-11-2006, 14:41
|
#1 |
Üyelik tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 17.217
Tecrübe Puanı: 38   | Benzin alımında self-servis başlıyor | | Yurtdışındaki benzin istasyonlarında çok yaygın olan 'self servis' uygulaması yakında Türkiye'de de başlayacak. Böylece pompacıya gerek olmadan para ödeyip benzin alabileceğiz. Benzin istasyonlarında pompaların yanına yerleştirilecek POS terminalleri sayesinde önce kartınızla ödemeyi yapıp ardından benzininizi kendiniz doldurabileceksiniz. Pompada ödeme uygulaması için BP'nin hazırlıklara başladığı öğrenilirken, ilk etapta bu terminallerin özel lokasyonlara kurulması planlanıyor. PANİK BUTONU VAR
Teknolojideki yenilikler ve kablosuz iletişim olanağı sunan GPRS, Wi-fi ve Bluetooth gibi çözümler, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde POS'ların (Point of Sale) hareket alanını genişletti. Fransız Ingenico marka POS'ların Türkiye temsilcisi olan Teknoloji Holding şirketlerinden Planet Genel Müdürü Alpay Sidal, benzin istasyonlarının yanı sıra 2007 yılında yapılacak genel seçimlerden sonra taksilerde de POS uygulamasının gündeme gelebileceğini söyledi. Sidal, 'Sadece POS cihazı değil. GPRS ile çalışacak. Aynı zamanda polise bildirim yapan panik butonu var. Herhangi bir saldırıya maruz kalırsa polise bildirecek. Bunun için Maliye Bakanlığı'ndan bazı onaylar gerekiyor. Onun başvurularını yapacağız' dedi.
8-10 Kasım'da Paris'te düzenlenen, finans ve ödeme sistemlerinin kalbi olarak nitelendirilen Cartes Fuarı'nda, Türkiye pazarındaki son gelişmeleri anlatan
Sidal, pompada ödemenin getireceği avantajların hem zamandan tasarruf hem güvenlik olacağını söyledi. SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Benzin istasyonlarına konulacak POS'ların diğerlerine oranla dış etkenlere karşı dayanıklı olduğunu ve fiyatının bin 500-2 bin euro arasında değiştiğini anlatan Sidal, sistemin işleyişini şöyle aktardı: 'Kartı takıp önce ne kadar benzin alacağınızı tuşluyorsunuz. Siz ödeme yapmadan benzin basmaya başlamıyor. Ödemeyi yapıp benzininizi aldıktan sonra fişinizi veriyor. Bunun bir avantajı da güvenlik. Arabadan binip gitmek benzini almak bir güvenlik sorunu yaratıyor. Aracınızın yanında ödemeyi yapıyorsunuz.' Bu sistemin maliyetini isterse banka ve akaryakıt dağıtım istasyonunun aralarında paylaşabileceğini belirten Sidal, 'Ancak bankaların henüz bu konudaki tavrı net değil. Hala görüşmeler sürüyor. Ancak biz ortak kullanım avantajı getireceğiz. Bir makine üzerinde 7 banka çalışabilecek. Her banka tek tek ödeme terminali koymayacak' dedi.
__________________
Besiktas JK . |
| |