Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-11-2006, 23:16   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
'Dondurmam Gaymak' Oscar Yolunda İlerliyor

Click the image to open in full size.
Türkiye’yi Oscar’da "En İyi Yabancı Film" kategorisinde temsil edecek "Dondurmam Gaymak", New York Queens Film Festivali’nde açılış filmi olarak dün akşam seyirciyle buluştu

16 Kasım 2006 Perşembe

Filmin yapımcılığını üstlenen Hermes Film prodüktörü Elif Dağdeviren Güven, filmin festivalde gösterimi için geldiği New York’ta A.A muhabirinin film ile ilgili sorularını yanıtladı.

"Kimsenin inanmadığı bir film, şimdi Oscar adayı" diyen Dağdeviren Güven, filmi ilk izlediği zaman filmden çok etkilendiğini ve daha o zaman "Eğer Türkiye’den bir film Oscar’a gidecekse bu film olmalı" dediğini söyledi.

Filmin 150 bin dolarlık olağanüstü düşük bütçesiyle bir "mucize film" olduğunu ifade eden Dağdeviren Güven, oyuncuların Muğla halkından seçildiğini ve ilk defa bir filmde oynadıklarını vurguladı.
Oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın filmin çekimlerinden iki ay önce gelip "oyuncu koçluğu" yaptığını anlatan Güven, filmin çekileceği Muğla’da halka anons yaptıklarını, filmde oynamak için halktan 4 bin kişinin başvurduğunu, bunların arasından iki bininin seçildiğini ve aralarından 150 kişinin ana roller için eğitim aldıklarını anlattı.

Bir tek başroldeki Turan Özdemir’in tiyatro oyuncusu olduğunu, ama onun da ilk kez bir filmde oynadığını hatırlatan Dağdeviren Güven, "Bu filmin çekimine Muğla’da herkes dahil olmuş, filmin kendine ait bir büyüsü ve karizması var, mucize bir film bu ve izleyince siz de hemen filme dahil oluyorsunuz, kendinizden bir şeyler buluyorsunuz" diye konuştu.

'İMECE USULÜ BİR FİLM'
Filme sonradan dahil olduklarını anlatan Güven, Yönetmen Yüksel Aksu’nun film çekmek için parası bittiğinde bir arkadaşları aracılığıyla bir araya geldiklerini ve Muğla’da bu "imece usulüyle çekilen" filmi izleyince, filme hemen destek olmak gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Güven, "Türkiye’de sektörde herkes bize bu film iş yapmaz, delirdiniz mi, adınızı uzak tutun bu filmden" dediğini, ancak buna rağmen "bu iyi niyetli ve olumlu filme" baştan beri inandıklarını belirtti.

Güven, filmin bir anlamda "imece usulüyle" çekildiğinden söz ederek bölge insanının, Muğla Belediyesinin filme yaptığı katkıları anlattı.

Güven’in verdiği bilgiye göre, Muğla halkı filmin çekimi sırasında seferber olmuş, sete yemek bitince yemek, su bitince su, insanlar üşüyünce battaniye getirmiş. Aynı şekilde belediye ve esnaf da filmin çekimi için ellerinden gelen yardımı yapmış. Filmin galası da 21 Nisanda Muğla’da yapılmış, 1.5 ay yerel bir sinema salonunda gösterilmiş ve çok büyük ilgi görmüş.

'OSCAR HEDEFİMİZ İLK BEŞE YA DA DOKUZA GİRMEK'
Elif Dağdeviren Güven, filmin İngilizce isminin (Ice Cream, I Scream) ABD’de çok dikkat çektiğini ve Hollywood’da film endüstrisindeki insanların filmden söz edildiğinde hemen "Aaa, evet biz bu filmi duyduk" dediklerini anlattı.

İngilizce ismin filmin yönetmeni Yüksel Aksu tarafından konduğunu söyleyen Güven, filmin İngilizce isminin Orta Amerika’da dondurma satıcılarının ürünlerine satarken kullandıkları bir ifade olduğunu kaydetti.

Yapımcı Güven, bu yıl Oscar ödüllerinde yabancı film kategorisinde 61 filmin yarıştığını hatırlatarak, bu filmlerin önemli kısmının büyük stüdyo filmleri olduğunu, dolayısıyla rekabetin çok fazla olduğunu söyledi. Güven, "İşimiz zor ama hedefimiz 61 ülke arasında ilk beşe ya da dokuza girebilmek" dedi.

"Dondurmam Gaymak"ın akademi üyelerine resmi gösteriminin 13 Ocakta olacağını kaydeden Güven, filmlerinin ayrıca ABD’de Golden Globe, Palm Springs, Santa Barbara film festivallerinde gösterilmek üzere davet aldığını belirtti.

Dağdeviren, Golden Globe seçici kurul üyelerine filmin Los Angeles’ta 3 Aralıkta gösterileceğini belirtti.

QUEENS FİLM FESTİVALİ
Güven, filmin New York’un önemli film festivallerinden Queens Film Festivali’nden de gösterilmek üzere özel davet aldığını ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalde açılış filmi olarak seçildiğini söyledi.

Güven, festivalin seçici kurulunun, geçen yıl ödül kazanan "Gönül Yarası" adlı filmden sonra Türk sinemasıyla tanıştığını, "Dondurmam Gaymak"ı da izlediklerinde büyük keyif aldıklarını anlattı. Güven, "Filmimiz seçici kurul tarafından o kadar beğenildi ki festivalin açılış partisinin adı ’Türk Partisi’ olarak değiştirildi" dedi.

"Dondurmam Gaymak", 15-19 Kasım arasında "The Museum of the Moving Image" adlı sinema salonunda düzenlenen Queens Film Festivali’nde yabancı film ve komedi kategorilerinde yarışacak.

FİLM İZLEYİCİDEN DE BEĞENİ ALDI
"Dondurmam Gaymak"ı izleyen Amerikalı ve Türk izleyiciler de filmden büyük keyif aldıklarını ve filmi arkadaşlarına tavsiye edeceklerini anlattılar. Kendisi de film yapımcısı olan Amerikalı bir izleyici, "Türkiye’yle ilgili her şeyi seviyorum, ülkenizi altı kere ziyaret ettim. Bu filmde anlatılan naif köy yaşantısı ve insanların birbirleriyle olan yakın ilişkisi benim de neden Türkiye’yi sevdiğimi anlatıyor" diye konuştu.

New York’ta Queens Film Festivali dışında iki film salonunda daha gösterilecek film, Muğla’da dondurmacılık yapan Ali Usta’nın büyük dondurma markalarına karşı verdiği mücadeleyi son derece samimi ve yalın bir dille anlatıyor.

"Dondurmam Gaymak", 50 Avrupa ülkesinde ve Türkiye’de 24 Kasımda gösterime girecek.
__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla