Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-11-2006, 03:17   #1
iLHAN-MANSiZ
Guest
 
iLHAN-MANSiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Thumbs up Efsaneye Saygi "puskas"..!!!

Yıldızların Altında köşesinin yeni konuğu "Efsaneye Saygı: Puskas" başlığı altında bir futbol efsanesi olan Macar futbolcu Ferenc Puskas. 17 Kasım 06'da hayata gözlerini yuman Puskas, profesyonel futbola henüz 12 yaşındayken başlamıştı


12 yaşında okulu bırakarak profesyonel futbol hayatına başlayan, sadece Macaristan’ın değil, dünyanın yetiştirdiği en önemli oyunculardan olan Ferenc Puskas yoğun bakımda sürdürdüğü hayat mücadelesine yenik düştü ve 79 yaşında aramızdan ayrıldı. Real Madrid’in unutulmaz yıldızının hayat hikayesi ve tüm merak edilenler…

2 Nisan 1927’de Budapeşte’de dünyaya gelen Ferenc Puskas (Macarca’sıyla: Purczeld Ferenc) dünya futbolunun en önde gelen oyuncu ve antrenörleri arasında yer aldı. Puskás Öcsi (Küçük kardeş Puscas) lakabına sahip Puskas, futbol tarihçilerine göre gelmiş geçmiş en önemli oyuncular arasında.

Muhteşem kullandığı sol ayağı, bazılarına göre dünyanın en etkili şutlarının çıkış noktası olarak gösterilir.

84 kez giydiği milli formayla kaydettiği 83 gol de kendisini tarih sayfalarına yazdırmaya yeter.

1950’lerin ‘Altın Takımı’ olarak gösterilen Macaristan’a kaptanlık yapan Puscas, Real Madrid’te de Alfredo Di Stéfano ile muhteşem bir ikili oluşturmuştu.

Henüz 12 yaşında okulu bırakıp, profesyonel futbol yaşantısına başlayan Puskas’ın ilk kulübü 1943 yılında Budapesti Honvéd oldu. 1958 yılında da Real Madrid’e geçen Puskas 1959, 1960 ve 1966 yıllarında Mor Menekşelerle Avrupa şampiyonluğu yaşadı. 1960 yılındaki final o günleri yaşayanların hafızalarından silinemez. Finalde Eintracht Frankfurt’u 7-3 geçen Real’de Puskas 4, muhteşem partneri Di Stéfano da 3 gol kaydetmiş ve kupayı İspanya’ya taşımıştı.

1950’lerin ‘Muhteşem Macarları’nın da en önemli hücum silahı olan Puscas, ülkesine sayısız sevinç yaşattı. Puskas döneminde Macar milli takımı tarihinin en önemli periy****u yaşadı. 1950-1956 yılları arasında Puskas’la çıktıkları 51 maçta 43 galibiyet alan Macarlar, 7 kez de berabere kaldılar. Puskas Macarlara dünyanın en uzun yenilmezlik serisi olan ve hala kırılamayan rekorlar arasında bulunan 32 maçlık periyodu yaşattı. Puskas 1952 yılında Helsinki’de altın madalya kazanan olimpiyat milli takımının formasını da giydi. 1954 Dünya Kupası’nın en önemli favorileri arasında gösterilen Macaristan kupaya 4 yıllık yenilmezlik süreciyle geldi. Bu zaman zarfında İngiltere karşısında 6-3 ve 7-1 gibi tarihi zaferler de elde edildi. Grup maçlarının sonuncusunda Batı Almanya’yı 8-3 geçen Macarlar Puskas’ı sakatlığa kurban verdi. Yoluna kaptanları olmadan devam eden ‘Muhteşem Macarlar’, sakatlıktan kurtulan Puskas’la finalde Almanlara 3-2 kaybettiler.

Politik sebeplerden dolayı 1956 yılında Macaristan’ı terk eden Puskas İspanya’ya göç etti. 1961 ve 1962 yıllarında İspanya için de dört kez mücadele eden Puskas gol kaydedemedi. Profesyonel futbol yaşantısına 1966 yılında noktayı koyan Puscas, 1981 yılında da ülkesi Macaristan’a döndü.

İspanya, Avustralya, Amerika, Kanada, Paraguay, Şili, Suudi Arabistan ve Mısır’da antrenörlük yapan Puskas, 1993 yılında da dört maç için Macaristan’ın başına geldi. Antrenörlük kariyerinin en parlak dönemini Yunanistan’da, Panathinaikos başında yaşadı.

Alzheimer hastalığına yakalanan ve yoğun bakıma alınan, burada da yaşama veda eden Puskas, tarihin en önemli Macarları arasında gösteriliyordu. 2001 yılında Macar milli takımının maçlarını yaptığı ulusal stadyumun adı onun anısına değiştirildi. Macar Futbol Federasyonu 2003 Kasım ayında kendisini son 50 yılın en iyi Macar futbolcusu seçti.

PUSKAS BU KADAR İYİ Mİ? İŞTE CEVAPLAR!..
Eylül ayından beri yaşam mücadelesi verdiği yoğun bakım ünitesinde hayata gözlerini yuman Macar efsanesi Ferenc Puskas’ın ne kadar ‘Muhteşem’ bir oyuncu ve nasıl önemli bir insan olduğuna dair açıklamalar dünya futbolunun önde gelen isimlerinden geldi. İşte ‘Muhteşem Puskas’..

Alfredo Di Stefano (Real Madridli takım arkadaşı)
Doğaüstü bir yetenekti.

Ramon Calderon (Real Madrid başkanı)
Başkanlığa geldiğimden beri yaşadığım en acı gün, tüm Real taraftarları yas tutuyor. Özellikle benim yaş gurubumdaki Real taraftarı bu kayıpla çocukluk kahramanlarını yitirmiş oldular.

Nandor Hidegkuti (Eski Macar futbolcu, milli takım arkadaşı)
Futbolda yedimci hisse sahipti. Eğer bir sorunu çözmek için 1000 yol varsa, o 1001.yi bulurdu. Hepimiz için o en iyi oyuncuydu.

Ferenc Gyurcsany (macaristan başbakanı)
20. yüzyılın en önemli Macar’ı bizleri terk etti. Ferenc Pukas öldü ama "Puskas Ocsi" efsanesi daima yaşayacak.

Art Scoczi (Macar gazeteci)
Sporda bir yerlere gelmek isteyen herkes için idoldü. Futbol tarihinin en önemli isimlerinden birisi olarak aramızdan ayrıldı, arkasında muhteşem bir efsane bıraktı. Onun gibi bir oyuncu daha gelir mi? Bilemiyorum.

Tom Finney (Efsane İngiliz oyuncu)
Ufak tefek fiziğininin altında muhteşem bir sol ayak gizliydi. Wembley’de 6-3 yenildiğimiz Macarlara daha sonra da Budapeşte’de 7-1’le boyun eğdik. Sebebi gayet açıktı.

Jimmy Hill (6-3’lük maçı canlı izlemiş)
Hayatımda bir oyunu bu kadar etkileyen oyuncu görmedim. Pasları ve golleriyle istediği anda oyunun kaderini değiştirebiliyordu. Onu izlerken nefes dahi almak çok zordu.

Olalla Maranon (Madrid’ten komşusu)
Bugünün yıldızlarıyla kıyaslanınca yaşamında fazlasıyla bizden birisi gibiydi. Mahallenin çocuklarına oynamaları için toplar getirirdi. Oldukça mütevazı bir yaşamı vardı.
kaynak http://www.ajansspor.com/haber/159973
  Alıntı ile Cevapla