SQL Server Yönetimi vSQL Server, administrative tool�ları otomatikleştiren ve minimize eden yönetim araçları sağlar. (SQL Server Enterprise Manager sağlar) voSQL ve bcp gibi batch utilityleri kullanarak SQL Server yönetilebilir. vGrafiksel yönetim araçları kullanılarak SQL Server yönetilebilir. vVisual Basic gibi COM uygulamaları kullanılarak SQL Server yönetilebilir. Transact-SQL, SQL Server�ın yönetimi için kullanılan, alt mekanizmadır. SQL Distributed Yönetim Nesneleri (SQL -DMO) SQL-DMO, SQL Server tarafından kullanılan COM tabanlı yönetim nesneleri yığınıdır. Transact-SQL ifadelerinin detaylarını gizler ve yönetim scripti yazmak için uygundur. Grafiksel yönetim araçları SQL �DMO kullanılarak yazılmıştır.
SQL Server Agent SQL Server Agent, aşağıdaki yönetimsel görevleri yerine getirebilmek için SQL Server ile birleşim içinde çalışan bir servistir. Alert Yönetimi: Bir job (iş) bittiği zamanki veya bir hata meydana geldiği zamanki, işlem durumu hakkında bilgi sağlar. SQL Server Agent, eventler için WinNT application event log�u denetler ve alert�ler meydana getirir. Notification: Bir alert meydana geldiği zaman, SQL Server, bir e-mail mesajı veya bir işlem sayfası gönderebilir veya başka bir uygulama başlatabilir. Bir veritabanı veya transaction log dolu olduğunda veya yedekleme başarılı olduğunda, bu olayların meydana geldiğini gösteren bir alert ayarlanabilir. Job Execution: Job�lar tek adımlı işler olarak basit olabilir, veya çok adımlı işlemler olarak karmaşık olabilirler. İşletim sistemi komutlarıyla, Transact_SQL ile job step�leri yaratılabilir. Replication Yönetimi: Replication veriyi veya işlemleri, bir server�dan diğerine kopyalama işlemidir. SQL Server Agent, server�lar arasındaki veri uyumundan, değiştirilen veriyi denetlemeden, bilgiyi server�lara kopyalamadan sorumludur. SQL Server Güvenliği SQL Server iki tip güvenlik sağlar. Bunlar; giriş belgeleri, veritabanı kullanıcı account�u ve rolleri üzerindeki izin geçerliliği. Login Authentication Kullanıcının SQL Server�a bağlanması için login account�a sahip olması gerekir. SQL Server iki giriş belgesi mekanizmasını onaylar; SQL Server belgesi ve Win NT belgesi. Her birinin farklı giriş hesabı tipi var. SQL Server Belgesi SQL Server belgesi kullanıldığı zaman, SQL Server sistem yöneticisi, giriş hesabı ve şifresi tanımlayabiliyor. Kullanıcılar, SQL Server�a bağlandıkları zaman, giriş ve şifrenin her ikisini de elde etmeli. WinNT Belgesi WinNT belgesi kullanıldığı zaman Win NT account veya grup kullanıcıları,SQL Server�a bağlanacağı zaman, bir SQL Server login account�u elde etmeden, SQL Server�a erişebilir. SQL Server sistem yöneticisi, geçerli bir SQL Server login account�u olarak ya WinNT account ya da WinNT grup tanımlamalı. Belge Modu SQL Server Win NT�de çalışırken, sistem yöneticisi, SQL�in iki belge m****dan birinde çalıştığını belirtebilir. Bu modlar: Windows NT Belge Modu: Sadece WinNT belgesi izinlidir. Kullanıcılar SQL Server giriş hesabı belirleyemez. Mixed Mode: Bu belge modu kullanıldığında, kullanıcılar WinNT belgeleriyle veya SQL Server belgeleriyle SQL Server�a bağlanabilirler. Mixed security, ya uyumlu ya da standart güvenlik kullanılarak giriş isteklerini onaylamaya izin verir. Güvenilir bağlantılar (uyumlu güvenlik tarafından kullanılan) veya güvenilir olmayan (standart güvenlik tarafından kullanılan) bağlantılar tanınırlar.
Integrated security Bütün bağlantılarda loginleri doğrulamak için, SQL Server�ın WinNT authentication mekanizmasını kullanmasına izin verir. Sadece güvenilir bağlantılar (multi-protocol ve named pipes) izinlidir. Standart security
Bütün bağlantılar için SQL Server�ın kendi login doğrulama işlemini kullanır. SQL Server�a log olabilmek için, herbir kullanıcı, geçerli bir loginID ve şifre sağlamalı. Veritabanı Kullanıcı Account�ları ve Roller Kullanıcılar doğrulandığında ve SQL Server�a log olmaya izinli olduktan sonra veritabanında account�ları olmalı. Kullanıcı account�lar ve roller veritabanı içinde bir kullanıcıyı tanır ve nesneleri kontrol ederler. Statementleri çalıştırmaya izinli olur. Veritabanı Kullanıcı Account�lar Kullanıcı account�lar, güvenlik izinlerini uygulamak için kullanılır. WinNT kullanıcıları veya grupları veya SQL Server login account�larıdır. Kullanıcı account�lar bir veritabanına özgüdür. Veritabanı Rolleri Kullanıcıları, İzinlerin uygulanabildiği tek parçalar içinde bir araya toplamayı sağlar. Server seviyesi ve veritabanı seviyesinin herikisinde de roller mevcuttur. Ayrıca kendi kullanıcı tanımlı veritabanı rollerini de tanımlayabilirsin. SQL Server, ortak yönetim fonksiyonları için öncelikli tanımlı server ve veritabanı rolleri sağlar. Böylece özel kullanıcılara yönetim izinleri kolayca verilebilir. Fixed Server Role Fixed Server Role, server seviyesinde yönetim ayrıcalıkları sağlar. Bu roller, Server seviyesinde kullanıcı veritabanlarını etkilemeden yönetilirler |