Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-04-2006, 19:33   #1
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
"Kahire Derbisi" Ahly & Zamalek

Click the image to open in full size.
Al-Ahly / الأهلي
Kuruluş: 1907
Stat: Kahire Stadı (74.100)
Takma adı: Kırmızı Şeytanlar, Kırmızı Kale, Kırmızı Ev

Al-Zamalek / نادي الزمالك
Kuruluş: 1911
Stat:Kahire Stadı (71.000)
Takma adı: Beyaz Şövalyeler, “Zamalkawiya” (Rüya Takım)



Dünya’nın önemli derbilerinden biri olan Al-Ahly – Zamalek maçı Mısır kadar fantastiktir ve başkent Kahire bu atmosferi yüksek, heyecanı hat safhada olan maça ev sahipliği yapar..

Her seferinde 110.000’i aşan taraftar, tarafsız olan Kahire Uluslararası Stadı’nı doldurarak takımlarından mutlak zafer bekler..

.::KİM BUNLAR?::.


Al-Ahly ve Zamalek Afrika’nın en başarılı iki futbol kulübüdür..

CAF yani Afrika’nın UEFA versiyonu Ahly’i 2000 senesinde Yüzyılın Takımı olarak seçmiştir.. Ahly’nin özellikle 1990’larda üst seviyeye ulaşan performansıyla gelen bu unvan ezeli rakipleri karşısında elde ettikleri en büyük zaferdir..

Bu iki takım sadece ülkelerinin en başarılı takımları değil aynı zamanda büyük bir farkla bütün Afrika kıtasının da en başarılı takımlarıdır..


.::REKABET ÇOK MU BÜYÜK?::.


Bu iki takım arasındaki rekabet o kadar büyüktür ki her zaman maçları yönetebilmesi için ülke dışından hakemler getirilir, çünkü Mısırlı hakemlerin mutlaka iki takımdan birinin taraftarı olduğuna inanılır..

2001’de 6 Avrupa federasyonunun derbiye hakem sağlayamamasının ardından İskoç veteran Kenny Clark 2001’deki derbi için çağırılmıştır ve zor da olsa bu maçtan sağ salim kurtulmayı başarmıştır..

Bu derbide aksiyon o kadar çok artar ki sonuncusu 1999’da olmak üzere bu maç 4 kez yarım bırakılmak zorunda kalmıştır.. Fransız hakem Mark Batta maçın başlama düdüğünü çaldıktan 2 dakika sonra Zamalek futbolcusu Ayman Abdel Aziz’e rakibine arkadan faul yaptığı için kırmızı kart göstermiştir ve Zamalek futbolcuları bu kadar erken gelen kırmızı kartın ardından hakemi protesto etmek amacıyla sahayı terk ederek cevap vermişlerdir.. Her seferinde artan olaylar ve atmosfer sebebiyle maçlar artık tarafların stadında değil tarafsız bir saha olan Kahire Uluslararası Stadı’nda oynanmaktadır..

Eğer bir futbolcu iki takım arasında transfer olmayı düşünüyorsa Hossam Hassan’ın başına gelenleri duymamış olmazı lazım..

Dünya’nın en çok milli forma taşımış futbolcularından biri ve Mısır’ın en başarılı futbolcusu olarak kabul edilen 170 kez Mısır Milli Forması’nın taşımış olan Hossam Hassan 16 yıl Ahly formasını başarıyla taşıdıktan sonra 2001’de şehrin karşı tarafına geçti..

Taraflar karşı karşıya gelene kadar ölüm tehditleri alan Hassan maçın başlamasıyla birlikte şişe, taş, sopa ve koltuk yağmuruna tutularak eski taraftarının tepkisiyle karşılaştı ve bu maça ara verilmek zorunda kaldı.. Bu hafife alınacak bir transfer değil !!!


.::HANGİSİ DAHA BAŞARILI?::.


Ahly’nin altın çağı 1950’lerde Zamalek’i tam 8 kez yendiklerinde geldi. Zamalek ise buna karşılık olarak 1960’larda derbiyi 4 kez kazandı..

Ancak son yıllara bakıldığında Ahly’nin Mısır’da muhteşem bir üstünlük kurduğu görülür.. Afrika’nın en kuvvetli takımlarından biri olarak da kabul edilen Al-Ahly son olarak peş peşe 45 maç galibiyet elde ederek ayrı bir rekor kırmıştır.. Özellikle sonuncusu 2005’de olmak üzere son 20 yılda kazandıkları 12 şampiyonluk bu dönemde kurdukları üstünlüğün bir göstergesidir.. Zamalek ise son 20 yılda 5 şampiyonlukla yetinmek zorunda kalmıştır ve sonuncusu 2004’de gelmiştir..

En Büyük Kim'de başlayan bu yeni yazı dizisinde; ilk sırada kökleri Arjantin'den bütün Dünya'ya yayılan River Plate - Boca Juniors rekabeti yer aldı ve ikinci sırada "The Derby of Paharaohs"a baktık.. Dünya'nın en EZELİ rakipleri ve en büyük DERBİ'lerinde 3. sırayı Celtic - Rangers rekabeti ya da bilinen bir diğer adıyla "Old Firm" yani din ve politikanın karşı karşıya geldiği dünyanın en çok korkulan maçlarından biri alacak..
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!

Konu havali_cocuk tarafından (24-04-2006 Saat 19:35 ) değiştirilmiştir..
havali_cocuk Ofline