Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-12-2006, 14:19   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Küresel Felaket Türkiyeyi Nasıl Vuracak

Click the image to open in full size.

Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdem Ahmet Albek küresel ısınmanın neden olacağı değişiklikleri anlattı. İşte felaket senaryosu:

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdem Ahmet Albek, bazı bölgelerde küresel ısınmanın etkilerinin özellikle yaz aylarında belirginleşeceğini, buna paralel olarak bazı su havzalarının yoğun kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalacağını bildirdi. Albek, yaptığı açıklamada, ''İklim Değişikliğinin Su Havzaları Üzerine Etkisi'' konusunda araştırma yaptığını, araştırma sonuçlarına göre, kötü senaryonun giderek yaklaştığını ve gelecek yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alacak küresel ısınma sonucu su kaynaklarının kuruyacağını, dünyada su sıkıntısının yaşanacağını savundu. Albek, dünyanın doğal dengelerinin iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle her geçen gün farklılaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''İklim değişikliği 21. yüzyılda gerçekleşmesi beklenen bir süreç. Jeofiziksel olaylar adını verdiğimiz deprem, yanardağ patlamaları gibi felaketlerin sayısı sabit kalırken hidrometeoroloji dediğimiz hava ve su ile ilgili felaketler giderek artıyor. Bu sayının artması iklim değişiklikleri sonucunda ortaya çıkıyor ve önümüzdeki yıllarda bu tür felaketlerle daha sık karşılaşacağız.'' Yaptığı çalışmayla Türkiye'nin batı bölgeleri için bir iklim değişikliği senaryosu hazırladığını belirten Albek, 2050 yılına kadar sıcaklığın günden güne nasıl değişeceğini ele aldığını kaydetti.
''DÜNYAYI KURAKLIK TEHLİKESİ BEKLİYOR''
Sıcaklık değerlerinin 2050 yılında ortalama 1,5 derece artmış olacağını anlatan Albek, şöyle devam etti: ''Bu rakamın az görünmesine aldanmamak gerekiyor. Dünyanın 1,5 derece ısınması çok değişik ve kapsamlı sonuçlara yol açabilir. Örneğin yağışlar kış aylarında artar, yaz aylarında azalır. Özellikle İç Batı Anadolu'da bu değişikliklerin ne gibi sonuçlar doğuracağına dair tahminler yürüttük. Sıcaklık ve yağış değişikliklerinin ağaçsız, bitkisiz alanlarda, ormanlarla veya merayla kaplı su havzalarında ne gibi sonuçlar vereceğini anlamaya çalıştık. Elde ettiğimiz sonuçlar pek de iç açıcı değil. Ele aldığımız bölgelerde küresel ısınmanın etkileri özellikle yaz aylarında belirginleşecek. Buna paralel olarak bazı su havzaları yoğun kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalacak.''
Yakın gelecekte ağustos ve eylül aylarında yağışların artacağını ve özellikle bitki örtüsüne sahip olmayan havzalarda sel felaketlerinin yaşanacağını belirten Albek, ''Böylesine bir iklim değişikliği, su havzalarına önemli etki yapacak. Bütün bunların sonucunda dünyayı ve Türkiye'yi kuraklığın beklediğini söylemek yanlış olmaz'' dedi.
__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla