Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-12-2006, 19:43   #1
aysedeniz
 
aysedeniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Havası en kirli kentler hangileri?

Türkiye’de havası en kirli ilin Denizli olduğunu açıklayan Çevre ve Orman Bakanlığı, Denizli’yi, Batman, Konya, Kütahya, Karabük, Kahramanmaraş, Van ve Erzurum’un izlediğini bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, “Partikül Madde Kirliliği’nin İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi” konulu bir araştırma yayınladı.
Partikül madde emisyonunun, önemli ölçüde kış aylarında ısınmada kullanılan kalorisi düşük, kükürt, uçucu madde ve kül oranı yüksek kalitesiz katı yakıtların yanması sonucunda meydana geldiği belirtilen araştırmada, ısınma amacı ile kurulan soba ve kazan bacalarının yılda en az bir defa temizlenmediğinde önemli miktarda partikül madde emisyonuna neden olduğu ifade edildi.
“YILDA 3 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR”
Araştırmada, yetişkin bir insanın günde ortalama 13 bin-16 bin litre veya ömrü boyunca 400-450 milyon litre hava soluduğu belirtilirken, temiz ve kirli havanın insan sağlığı için oldukça önemli olduğu kaydedildi.
Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri sonucu akciğer kanseri vakalarında, kronik astım krizi sıklığında, göğüs daralması sıklığında, öksürük, balgam sıklığında, üst solunum sistemi akut bozukluğunda, göz, burun, boğaz tahribatında, soluk alma kapasitesinde, ölümlerde, iş veriminde ve üretiminde, sağlık tedavi masrafında artış olduğuna işaret edildi.
Araştırmada, partikül madde kirliliği bakımından hava kirliliğinin en yoğun olduğu ilin Denizli olduğu belirtilirken, Denizli’yi Batman, Konya, Kütahya, Karabük, Kahramanmaraş, Van ve Erzurum’un izlediği bildirildi.
__________________
impossible is nothing...
aysedeniz Ofline   Alıntı ile Cevapla