Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-01-2007, 14:10   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Korsan Ambülanslara Çarpılmayın

Sağlık sektöründe sahte diş hekimi ve doktorlardan sonra şimdi de korsan ambulanslar çıktı. TEM ve E-5 Karayolu'nun belli yerlerinde pusuya yatan korsan ambulanslar, hasta avına çıkıyor. Telsizlerden kaza ihbarı geçince derhal olay yerine giden bu ambulanslar, yaralıları hastaneye götürüyor. Kazazedelerin paniğinden ve çaresizliğinden yararlanan dolandırıcılar, vatandaşlardan ambulans hizmeti olarak 500-600 YTL'ye varan fahiş ücretler istiyor. Yanında yeteri kadar parası olmayanlara da senet imzalattırılıyor. Üstelik doktor ve sağlık görevlisi de bulunmayan bu ambulanslar, kazazedelerin hayatını tehlikeye atıyor. Öte yandan bazı özel ambulans şirketleri de vatandaşı farklı yollarla kandırıyor. Kimileri korsan ambulansların yaptığı gibi fahiş ücret isterken kimileri de aldığı hastayı doğrudan ortak çalıştıkları özel hastanelere götürüyor. Bu nedenle vatandaşların ödeyeceği fatura katlanıyor.
112 Hızır Acil Servisi Başhekimi Dr. Türkay Esin, korsan ambulans ve fahiş fiyat konusunda kendilerine çok şikayet geldiğini söyledi. Korsan ambulanslarda hastalara uzman olmayan kişilerin müdahale ettiğini dile getiren Esin, "Yakalanan bazı ambulanslarda aşçı çıraklarının hatta paspasçıların çalıştığını gördük." dedi.
Çaresiz duruma düşen vatandaşların bu yolla soyulduğunu belirten Esin, "Böyle bir durumla karşılaşanlar Sağlık Bakanlığı'nın Alo 184 hattına şikayette bulunabilirler. Ya da karşılaştıkları olayı anlatan bir dilekçeyle bize başvurabilirler." şeklinde konuştu. Esin, özel ambulanslardan hizmet alan vatandaşlara aracın ruhsatını görmeleri, plakasını almaları ve ödedikleri bedel karşılığında fatura istemeleri tavsiyesinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre ruhsatı olmayan ambulansların hasta taşıması yasak. Öte yandan bakanlığın, özel ambulanslar için özel bir fiyat tarifesi bulunuyor. Buna göre ambulansın açılış bedeli 78 YTL, kilometre ücreti de 2 YTL. Ancak tarife 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren değişecek. Açılış bedeli 100 YTL'ye çıkacak. Ancak kilometre başına ücret aynı kalacak.
Ambulans işletmeciliği, son yılların gözde yatırımı
Şu anda 80 bin YTL'ye sıfır kilometre tam donanımlı ambulans alınabiliyor. Leasing yöntemiyle de aylık 2 bin YTL bedelle ambulans kiralanabiliyor. Günlüğü 65 YTL'ye gelen ambulans gün içinde yapacağı tek bir işte bile maliyetini çıkarıyor. Sağlık Bakanlığı'nın tarifesine göre 11 kilometre yol giden bir özel ambulans hastadan açılış fiyatıyla birlikte 100 YTL alıyor. Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'daki 112 Hızır Acil Servis ambulansları ise kilometre farkı gözetmeksizin tüm vakalara 29,5 YTL bedelle hizmet veriyor. Taşıma ve müdahale ücreti, hastanın bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumundan tahsil ediliyor.
__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla