Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-01-2007, 16:56   #2
odin
B J K
 
odin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Habertürk TV ve 'haberturk.com' internet sitesinde AA'nın takviminde yeralan Anıtkabir ve Kocatepe Camii'ni birarada gösteren fotoğrafın montaj olduğu iddiası çürütüldü.
Dün 'haberturk.com' sitesinde yeralan haberde "Atatürk'ün kurduğu ve devletin resmi bir kurumu olan Anadolu Ajansı (AA), ilginç bir icraata imza attı. AA'nın 2007 yılı için hazırlatıp dağıttığı duvar takvimlerinde, Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'in yanında Kocatepe Camii görülüyor" iddiasına yer verilmişti. Aynı haber, HaberTürk TV'de de yayınlandı.
Habere fikri takip yapan Habertürk TV AA Genel Müdürü Hilmi Bengi ile telefon bağlantısı kurarak, "rezalete" açıklık getirmesini istedi. Sunucu Bengi'nin açıklamalarından tatmin olmayan sunucu fotoğrafın montaj olmadığı ortaya çıksın, buradan özür dileyeceğim dedi.
AA'DAN KADRAJLI, GÖRÜNTÜLÜ TAM CEVAP
AA ise tartışmaya, sözkonusu kadrajı hem fotoğraflayarak hem de kamereya kaydederek son noktayı koydu.
Anadolu Ajansı Fotomuhabiri Tolga Adanalı, 'fotomontaj' olduğu iddia edilen Anıtkabir ile Kocatepe Camii'ni bir arada gösteren fotoğrafı yeniden çekti.
AA kameramanı Vural Elibol ile Başkent Öğretmenevinin en üst katındaki lokale çıkan Adanalı, saat 21.30'da Anıtkabir ile Kocatepe Camii'ni, AA takviminde yer aldığı şekliyle yeniden görüntüledi.

Adanalı, 'fotoğraf makinasının diyaframını 22'ye ayarladığını, 300 milimlik teleobjektif kullandığını ve yaklaşık 10 saniye pozlamayla görüntüyü kaydettiğini' söyledi.


AA'NIN YAZILI AÇIKLAMASI
Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürü Abdurrahman Antakyalı, daha önce yaptığı yazılı açıklamada Habertürk internet sitesinde, 'bir karalama haberin' yer aldığını ifade etmişti.

Haberde, AA'nın 2007 yılı için hazırladığı takvimde, Anıtkabir ile Kocatepe Camisi'nin 'fotomontaj' ile bir araya getirildiğinin iddia edildiğini kaydeden Antakyalı, söz konusu fotoğrafın 'fotomontaj' olmadığını, AA foto muhabiri Tolga Adanalı tarafından çekildiğini ve 24 Eylül 2006'da AA fotoğraf abonelerine servis edildiğini anımsattı.

Başkent Öğretmenevi'nden çekilen bu fotoğrafın, çok sayıda abone tarafından kullanıldığını vurgulayan Antakyalı, şunları kaydetti:

'Habertürk editörlerince nasıl bir bağlantı kurularak ve hangi mesleki bilgi ışığında karar verdiğini anlayamadığımız fotomontaj iddiası, tarafımızca yapılan uyarıdan sonra nedenini anlayamadığımız başka bir tartışma ortamına çekilmek istenmiştir. Bu fotoğraf üzerinden AA'ya ve kurum yöneticilerine yöneltilen suçlamayı anlamak mümkün olmadığı gibi bu durum meslek ahlakı ve insafla bağdaşmamaktadır.

Kurucumuz Ulu Önder Atatürk'ün verdiği görevin bilinciyle çalışan AA mensupları olarak bu çirkin yakıştırmayı şiddetle kınıyoruz. Yasal haklarımızı kullanacağımızı da kamuoyu ile paylaşıyoruz.'


HABERTÜRK'ÜN HABERİ

Haberturk.com sitesinde yer alan haberde şu iddialarda bulunulmuştu:

'Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım sürerken siyasi tartışmalar laiklik ekseninde yoğunlaşıyor. Ancak, siyasetçiler arasında devam eden tartışmaya, bir kamu kurumunun adeta şifreli bir mesajla katıldığı izlenimi vermesi şaşkınlık yarattı.

Atatürk'ün kurduğu ve devletin resmi bir kurumu olan Anadolu Ajansı (AA), ilginç bir icraata imza attı. AA'nın 2007 yılı için hazırlatıp dağıttığı duvar takvimlerinde, Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'in yanında Kocatepe Camii görülüyor.

Diğer yapraklarında hayvan ve doğa fotoğrafları bulunan AA'nın takviminde, ekim ayına ilişkin sayfada bir cami siluetine, Yüce Önder'in hayatını kaybettiği kasım sayfasında ise Anıtkabir'in fotoğrafına yer verildi.
Ancak, skandal görüntü de bu sayfada ortaya çıktı. AA, bugüne kadar hiç rastlanmamış bir kadrajla Anıtkabir'in yanıbaşına Ankara'daki Kocatepe Camii'nin görüntüsünü de sığdırdı. Böylece Türkiye'de bir ilke imza atan AA sayesinde, dört minareli Kocatepe Camii, Anıtkabir'in yanıbaşına gelmiş oldu.

Hükümetin TRT Genel Müdürlüğüne aday gösterdiği ve kararnamesi Köşk'ten dönen vetolu Hilmi Bengi yönetimindeki AA'nın bu gayreti farklı değerlendirmelere yol açtı. Bazı yorumlar şöyle:

-Ajans, takvimin yapraklarında kedi, köpek ve lalelere birer sayfa ayırmış. Ancak sıra Anıtkabir'e geldiğinde bir tam sayfaya kıyamamış.

-Anıtkabir ile caminin aynı karede gösterildiği aya dikkat edin; Kasım. Yani Genel seçimlerin yapılacağı ay. Takvimi hazırlayanlar, bu yolla, ülke yönetiminin alacağı şekle ilişkin niyet beyan ediyor.

-AA, kendi kurucusu da olan Atatürk'ün kabrini cami görüntüsü ile sunarak bazı siyasetçilere kendince mesaj veriyor.

-Anıtkabir'in bulunduğu tepe, Ankara'nın en yüksek mevkii. Dolayısıyla Anıtkabir siluetinin bulunduğu kadraja herhangi bir başka görüntünün girmesi mümkünse de çok zor. Bu zorlama, iktidara yaranmak için yapılmış bir işgüzarlık değilse nedir?'
Sonuç: AA Genel Müdürü Hilmi Bengi Habertürk'ten özür bekliyor.



Haber7
odin Ofline   Alıntı ile Cevapla