|  |  Mısır’a ’laboratuvar’ da götürdük, 1.2 milyar dolarlık yatırım  |  |  
 Türk tekstil sektörü, üretim üssü olarak belirlediği  Mısır’da ’Etoteks’ adıyla bir tekstil laboratuvarı kurdu. Merkezin açılışını  gerçekleştiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Önümüzdeki iki yıl içinde  Türkiye’den Mısır’a 1.2 milyar dolarlık yatırımın yönelmesi söz  konusu.
 Bu laboratuvar hem Türk tekstilcileri için, hem de Mısır  açısından önemli bir görev üstlenecek" dedi.
 
 MISIR’ı kendilerine dünyada  rekabet olanağı tanıyacak yeni üretim üssü olarak belirleyen Türk tekstil  sektörü, bu ülkeye "Ekoteks" adlı tekstil laboratuvarını da şimdiden  yerleştirdi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB)  çatısı altında faaliyet gösteren ve Türkiye’de 4 milyon dolarlık ciroya ulaşan  Ekoteks Tekstil ve Ekolojik Araştırma Geliştirme Merkezi, ilk yurt dışı  laboratuvarını Kahire’de açarak, dünyada kabul gören yapısına uluslararası bir  kimlik de kazandırdı. Merkezin açılışını gerçekleştiren Devlet Bakanı Kürşad  Tüzmen, "Önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’den Mısır’a 1.2 milyar dolarlık  yatırımın yönelmesi söz konusu. Bu laboratuvar hem Türk tekstilcileri için, hem  de Mısır açısından önemli bir görev üstlenecek" dedi.
 
 1998’DE KURULDU:  İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, daha önce yabancı kuruluşların elinde bulunan  tekstil laboratuvarı faaliyetlerine 1998’de Ekoteks’i kurarak başladıklarını  belirtti. Orakçıoğlu, laboratuvarın 2001 yılında dünya akredite hale geldiğini  ifade etti. Ekoteks Genel Müdürü Mehmet Tüysüz, şunları söyledi: "Biz faaliyete  geçmeden önce sektör analizlerini yabancı kuruluşlara çok pahalıya yaptırıyordu.  Tekstil ve hazırgiyim sektörü, bu laboratuvar sayesinde analizlerden yılda 5-6  milyon dolar tasarruf eder hale geldi. Çünkü, bizim devreye girmemizle analiz  fiyatları ciddi ölçüde düştü."
 
 DEĞİŞİMİN GÖSTERGESİ: Süleyman  Orakçıoğlu, Ekoteks’in alanında Mısır’ın ilk laboratuvarı olma özelliğini de  taşıdığını belirtirken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı  da, "Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün yurt dışına laboratuvar ihraç eder  hale gelmesi çok farklı bir adımdır. Sektörümüzün Mısır’ı dünyada kendine yeni  üretim üssü olarak seçmesi, yaşadığımız değişimin önemli bir göstergesidir.  Ekoteks’i de buraya getirerek uluslar arası bir kimliğe kavuşturmuş olduk" diye  konuştu.
 
 MISIR’DA BİR İLK: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ekoteks Kahire’yi  açtıktan sonra, önceki gün anlaşması imzalanan ve 6 Ekim kentinde 35 milyon  dolara 2 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan Türk Sanayi  Bölgesi’ni de gezdi. Türk-Mısır ortaklığıyla kurulan Polaris Internaional  Indastrial Park’ın Mısır için ilk olma özelliğini taşıdığını ifade ederek, şöyle  konuştu: "Gerek Mısır Başbakanı Sayın Ahmed Nazif, gerekse Ticaret ve Sanayi  Bakanı Rachid Mohammed Rachid’in söylediğine göre Mısır’da ilk kez yabancı  sermayeli bir özel sektör kuruluşu, böylesine geniş bir alan üzerine sanayi  bölgesi kuruyor. Önümüzdeki iki yıl içinde Türk şirketlerinin Mısır’da 1.2  milyar dolarlık yatırım yapacaklarını düşünüyorum. Tarihleri zenginlikle dolu  Mısır ve Türkiye’nin 21’inci yüzyılda el ele zenginleşeceğine  inanıyorum."
 
 THY’nin İskenderiye’ye uçmasına vize istedik
 
 DEVLET  Bakanı Kürşad Tüzmen, Mısır Başbakanı Ahmed Nazif’le görüşmesi sırasında hem  Türk işadamlarının, hem de Türk Hava Yolları’nın (THY) ulaşımla sefer  sayılarıyla ilgili talebini de iletti. Tüzmen, "THY’nin Kahire’ye haftada 10  sefer yapmasını, ayrıca İskenderiye’nin de THY’ye açılmasını istiyoruz. THY,  İskenderiye’ye haftada en azından üç sefer yapabilirse, o bölgeye yatırım yapan  işadamlarımızın ulaşım sıkıntısı ortadan kalkar" dedi.
 
 Modern İslam’ın  İki önemli yüzüyüz
 
 MISIR Başbakanı Ahmed Nazif, Türkiye ile Mısır’ı  "modern İslam’ın iki önemli yüzü" olarak gösterdi. Nazif, "Bizim yaptığımız  meydan okuma ve cesarettir. Gerek Türkiye, gerekse Mısır dünyaya modern birer  İslam ülkesinin nasıl olabildiğini çok güzel sergiliyor" dedi.
 
 Size  yatırım kapısını açmak için ne gerekiyorsa yapacağız
 
 DEVLET Bakanı Kürşad  Tüzmen, 150’yi aşkın işadamıyla birlikte gerçekleştirdiği Mısır gezisinin ikinci  gününde Başbakan Ahmed Nazif tarafından kabul edildi. Mısır Başbakanı Nazif,  şunları söyledi: "İki ay önce İstanbul’a geldiğimde hiç yabancılık çekmedim,  kendimi evimde hissettim. Siz de Mısır’da kendinizi evinizde gibi hissedin.  Zaten Ticaret ve Sanayi Bakanımız Mohammed Raşid ile Sayın Kürşad Tüzmen, aynı  kabinenin iki bakanı gibi çalışıyor, iyi anlaşıyor. Karşılıklı ziyaretlerin  artarak sürmesini istiyoruz. Aramızdaki ticaret hacminin 1 milyar doları aşması  önemli bir kilometre taşıydı. Önümüzde daha çok aşacağımız kilometre taşları  var, onları da aşacağımıza inanıyoruz. Mısır’da 2 milyon metrekarelik alana Türk  Sanayi Bölgesi kurulması için artık resmen çalışmalar başladı. Bu bölge,  Mısır’da birlikte neler yapabileceğimizin güzel bir örneği oldu. Mısır’da  yatırım yapmanızı, işerinizi yürütmenizi kolaylaştırmak için hükümet olarak  elimizden ne geliyorsa yapacağız. Mısır’ın sizin yardım ve desteğinize ihtiyacı  var. Bunu sizden bekliyoruz."
 __________________
 
				__________________Gönlümle baş başa düşündüm demin;
 Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
 Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
 Akisleri sönen bir ses gibisin.
 
 Mâziye karışıp sevda yeminim,
 Bir anda unuttum seni, eminim .
 Kalbimde kalbine yok bile kinim .
 Bence artık sen de herkes gibisin.
 
 Eylül 2008
 
 
 
 |