Bitlis Köftesi Tarifi Malzemeler- Soğan 3 orta boy
- Kıyma (yagsız* iki kez çekilmiş) 2 su bardağı
- Sıvı yağ 1/4 su bardağı
- Yumurta 1 adet
- Pirinç 1/3 su bardağı
- Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı
- Su 3 1/2 su bardağı
- Tuz 2 tatlı kaşığı
- Nar 1/2 orta boy
- Kara Biber 1/2 tatlı kaşığı
- Bulgur (köftelik) 2 1/3 su bardağı
Yapılışı Soğanı soy* yıka* ince ince doğra* yağın yarısı ile birlikte tencereye koy* kapağı kapat* kısık ateşte* ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür. Pirinci yıka* soğana ekle bir iki kez çevir* 3/4 su bardağı sıcak su ve 1/2 tatlı kaşığı tuz koy* karıştır. kaynayınca ateşi kıs* suyunu çekene değin 10-15 dakika pişir. ocağı kapat. Nar taneleri ve kara biberi ekle* karıştır. Bulguru geniş bir kaba koy* üzerine 1 su bardağı soğuk su serperek ıslat* 10 dakika üzeri kapalı olarak beklet. Kıyma* yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip elastik bir yapı kazanıncaya değin* yaklaşık 15-20 dakika yoğur. Üzerine kurumaması için nemli bir bez ört. Hamurdan eli ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar kopar* yuvarla. Eli hafif ıslatarak ortalarını çukurlaştır* kenarlarını baş ve işaret parmakları arasına al* döndürüp hafifçe bastırarak kalınlığı 2 milimetre olacak şekilde incelt. İçlerine hazırlanan pirinçli karışımdan koy* kaynat* üzerine süzgeci yerleştir* kapat. Köfteleri delikli süzgece al. Tencereye kalan suyu ve tuzu koy* kaynat* üzerine süzgeci yerleştir* kapağı kapat. Kaynayan suyun buharı ile köfteleri 25-30 dakika haşla. Servis tabağına al. Haşlama suyuna kalan yağ ve kırımızı biberi koy* kaynat ve köftelerin üzerine gezdir.
Porsiyon adedi: 6
__________________ Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.
Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.
Eylül 2008 |