1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır. Biberli yağ* yemeğin üzerine gezdirilir.
11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa
koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu
süzülerek ufalanır.
Ufalanmış ekmekler* 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş
sarımsak* 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı* yoğurt* limon suyu ve
1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.
Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir.
Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.
12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba
alınır. 100 gr. kıyma* 1 baş soğan rendesi* kimyon* köfte baharı* tuz ile
yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay
yanında yenilebilir.
13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek* üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır.
İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz* köfte baharı ve pul
biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler önce una* sonra çırpılmış yumurtaya* daha sonra galeta ununa
bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise
çıkarılır.
14. Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un
serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt* 1 paket kabartma tozu* yarım çay
bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün
bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.
Fırına verilmeden önce* üzerine dilimlenmiş sucuk* salam veya sosis
yerleştirilir. Domates* biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların
üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
15. Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta* beyaz peynir veya
çökelek* maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir.
Dilimler* peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.
__________________ Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.
Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.
Eylül 2008 |