Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-01-2007, 19:06   #420
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

23. Ekmek helvası

Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi* yarım su

bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak* hafif bir

esmerlik alana kadar kavrulur.

Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp

ılıtılır. Vanilya eklenir.

Ilık süt şerbeti* ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15

dakika beklenir. Tane tane olan helva* servis tabağına alınıp çekilmiş antep

fıstığı ile süslenir.



24. Vişneli ekmek tatlısı

Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce

kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya

ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar

kızartılır.

1 kg. toz şeker* 5 su bardağı su* bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır.

Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne* şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır.

Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu* soğumadan*

kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi

ağır ateşte tutularak* içindeki şurup* koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra

tepsi hafifçe sallanarak* ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi

sağlanır. Şurup koyulaşınca* tepsi ateşten alınıp soğutulur.

Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur.

Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.



25. Üzümlü ekmek tatlısı

1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye

bölünerek çekirdekleri çıkartılır.

Yarım bayat ekmek* küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.

Hazırlanan karışım* yağlanmış kalıba dökülür.

1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz

şeker* 1 çimdik tuz* çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir.

Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.

Kalıba dökülmüş tüm karışım* 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika

pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri

döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.



26. İncir ve ballı ekmek turtası

1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile

ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.

8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu

süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.

2 kaşık tereyağı tavada eritilir.

4 yumurta çırpılarak* eritilmiş 2 kaşık tereyağı* 3 çorba kaşığı bal ve

sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla