23. Ekmek helvası
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi* yarım su
bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak* hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur.
Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp
ılıtılır. Vanilya eklenir.
Ilık süt şerbeti* ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15
dakika beklenir. Tane tane olan helva* servis tabağına alınıp çekilmiş antep
fıstığı ile süslenir.
24. Vişneli ekmek tatlısı
Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce
kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya
ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.
1 kg. toz şeker* 5 su bardağı su* bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır.
Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne* şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır.
Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu* soğumadan*
kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi
ağır ateşte tutularak* içindeki şurup* koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra
tepsi hafifçe sallanarak* ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi
sağlanır. Şurup koyulaşınca* tepsi ateşten alınıp soğutulur.
Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur.
Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.
25. Üzümlü ekmek tatlısı
1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye
bölünerek çekirdekleri çıkartılır.
Yarım bayat ekmek* küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.
Hazırlanan karışım* yağlanmış kalıba dökülür.
1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz
şeker* 1 çimdik tuz* çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir.
Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.
Kalıba dökülmüş tüm karışım* 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika
pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri
döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.
26. İncir ve ballı ekmek turtası
1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile
ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.
8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.
2 kaşık tereyağı tavada eritilir.
4 yumurta çırpılarak* eritilmiş 2 kaşık tereyağı* 3 çorba kaşığı bal ve
sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
__________________ Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.
Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.
Eylül 2008 |