Avunya Mantısı MALZEMELER
1/2 kg nohut
4 adet yufka
1/2 kg kuşbaşı et
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı zeytinyağ
HAZIRLANIŞI
Akşamdan ıslattığınız nohudu* soğan* et* zeytinyağ ve salça ile pişirin. Diğer yanda 4 adet yufkayı rulo yapıp* 1-1.5 cm eninde kesin. Bir fırın tepsisini yağlayıp* dizin* üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ döküp* fırında kızartın. Daha sonra* pişirdiğiniz nohudu üzerine döküp* tekrar fırına verin* 10 dakika daha pişirin. Üzerine sarmısaklı veya sade yoğurt döküp* servis yapın.
AFIYET OLSUN! Avcı Böreği MALZEMELER
1/2 kg süt
750 gr kıyma
kırmızı biber
3 adet yumurta
kabın aldığı kadar un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 baş rendelenmiş soğan
tuz* karabiber
HAZIRLANIŞI
Kıymayı soğanla kavurup* soğutun. Geri kalan malzemeyi karıştırıp* boza kıvamında bir hamur hazırlayın. Teflon tavaya biraz yağ sürün* hazırladığınız hamuru* küçük bir kahve fincanı ile tavaya döküp* bir tarafı kızardıktan sonra alıp* parça parça kızartın. Bu parçaların her birinin içine kavurup soğuttuğunuz kıymadan bir miktar koyup* sigara böreği gibi sarın* yumurtanın beyazı ile yapışırın . Kızarttığınız tarafın içe gelmesine özen gösterin. Tüm hamuru bu şekilde hazırlandıktan sonra buzdolabına kaldırın. Daha sonra üç adet yumurtayı çırpıp hazırlayın* börekleri önce galeta ununa* sonra yumurtaya bulayıp* bol yağda kızartın* sıcak olarak servis yapın.
AFIYET OLSUN! Acılı Börek MALZEMELER
4 kişilik
2 adet ince kıyılmış taze soğan
1 diş ince doğranmış sarmısak
3 yemek kaşığı acılı sos
1 yemek kaşığı un
400 gr domates
1 1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı bira
1/4 çay kaşığı acı kırmızı biber sosu
yoğurt
2 yumurta
4 adet sosis
500 gr bezelye
500 gr küçük küçük kesilmiş pişmiş patates
1/4 su bardağı rende kaşarpeyniri
ayçiçek yağı
kesilmiş yeşil biber
dilimlenmiş turp
4 adet yufka
HAZIRLANIŞI
Taze soğanı* sarmısağı* yeşil biberleri 2 yemek kaşığı ayçiçek yağında soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Acılı sosu ve tuzu ekleyin. Yaklaşık 1 dakika daha bekleyin. Domatesleri* acılı kırmızı biber sosunu ve birayı da ilave edin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin. Yoğurt ile yumurtaları ayrı bir kapta karıştırın ve yavaş yavaş acılı sosun 1/3'ünü katın. Bunları büyük bir kaba boşaltın. Kısık ateşte pişirin ve tam kaynamak üzereyken alın. Sosisleri ufalayın ve geniş bir tavanın içinde 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ile altüst yapın ve yağını süzün. Sosisleri* patatesleri* bezelyeleri ve rende kaşar peynirinin 1/4'ünü* acılı sosun 1/2'sini orta boy bir kapta karıştırın. Her yufkayı ikiye bölün. Parçaların üzerine 1yemek kaşığı acılı sostan dökün ve yayın. Yufkanın tam ortasına bir miktar sosis koyup dikkatlice yuvarlayın ve ortasından bir tahta kürdan geçirin. fırın tepsisine 1 bardak acılı sos dökün ve yayın. Börekleri dizin sosun geri kalanını üstüne dökün. kalan rende kaşar peynirini de üzerlerine serpin ve fırında 30 dakika pişirin. Kürdanları çıkarın üzerini ince kıyılmış taze soğan ve turp ile süsleyin. 
__________________ Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.
Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.
Eylül 2008 |