Konu: Altın
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 13:41   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TÜRKİYE’DE ALTIN MADENCİLİĞİ VE ETKİLERİ


Şu anda ülkemizin işletilmekte olan tek madeni olan Ovacık altın madeni, Bergama’nın hemen batısında, Ovacık, Çamköy ve Narlıca köylerinin ortasında yaklaşık 100 hektarlık bir alana kurulu. Belirlenmiş toplam altın ve gümüş rezervi 24’er ton. 2001 Mayıs ayından beri deneme üretimi yapılan madenden, bugüne değin 16 kg altın ve 16 kg da gümüş elde edilmiş. Madende çalışan 362 kişinin yaklaşık %80’i yöre insanı. Kimisi zaten hiç karşı çıkmamış madene, kimisi de şu ya da bu nedenle fikrini değiştirmiş.

Bergama’daki madenle ilgili birçok tartışılan nokta var. Bunlardan ilki, bölgedeki deprem riski. Kimi bilim insanları, Dikili-Bergama arasında, Kaynarca fayının bulunduğunu ve olası bir deprem sonrasında atık havuzu tabanında ya da yan duvarlarında oluşacak bir çatlağın tonlarca siyanürün ve ağır metal yüklü atığın yeraltı sularına karışacağını belirtiyorlar. 1939’da bölgede yaşanmış şiddetli depremin yineleneceği korkusuna karşılık, Prof. Dr. Aykut Barka ve arkadaşlarının raporunda, Bergama Grabeni’nin kontrol edildiği fay sistemlerinin en az Halosen’den beri aktif olmadığı ve dolayısıyla madendeki atık barajını tehlikeye sokacak önemli bir deprem oluşturma potansiyelinin bulunmadığı anlatılıyor. Ayrıca raporda, atık havuzunun deprem sırasında 0,6 g yer ivmesine dayanacak sağlamlıkta inşa edildiği belirtiliyor. Yine rapora göre, havuzun etkilenmesi ancak bu düzeyin üstündeki katastrofik bir depremin etkisiyle olabilir. ‘Bu durumda atık havuzundaki hasarın, insanlar ve diğer canlılar üzerindeki dolaylı etkisi, depremin yaratacağı doğrudan etkinin yanında ihmal edilebilir.’ deniyor.

Bergama – Ovacık altın madeninde, Bergamalı köylülerin yıllardır süren bu kaygıları sayesinde, alınması gereken uluslararası önlemlerin bile ötesinde çok ciddi önlemler alınmış, maden dünyanın en güvenli madenlerinden biri haline getirilmiş.

Ülkemizde altın madenciliği birçok yönüyle tartışıldı ve halen tartışılıyor. İnsanlık bu sarı ışıltının peşinden gitmeye devam ettiği sürece de tartışmalar kesileceğe benzemiyor.

1998 yılı Altıncı ayında, Narlıca Pınarköy, Çamköy ve Bergama Belediyesi adına Bergama Asliye Hukuk Hakimliğine yapılan başvuruda, Mahkemeden "Bergama İlçesinde Eurogold tarafından işletilmek istenen siyanürlü altın madeninin; maden sahasında üretim faaliyetlerinin ve şirketin yasal durumunun tespiti" istenmiştir.

Bergama Asliye Hukuk Hakimliği , 98/230 No'lu dosya ile görevlendirdiği, Prof. Dr.Gürel Nişli, Yrd.Doç. Dr. Ayhan Nuhoğlu , ve Orman Mühendisi Güven Çakır'dan oluşan bilirkişi heyeti 19.03.1999 günü maden sahasında yaptığı keşifin ardından yaptığı çalışma sonucunda hazırladığı tespit Rapor'unu Mahkemeye teslim etmiştir. Bergama Asliye Hukuk Hakimliği bu raporu 01.02.2000 günü aldığı kararla resmi Mahkeme belgesi haline getirmiştir.

Bilirkişi Heyetinin yaptığı tespitler, bugüne değini Bergama'da; bilimin hukukun, kamuoyunun tartıştığı bir çok konuya açıklık getirmektedir. Ayrıca bu resmi tespitler; bölgede yaşayan insanların can güvenliğinin ne denli tehlike içinde olduğunu sergilediği gibi, bir Hukuk Devleti sayılan Türkiye Cumhuriyetinde, bir yabancı şirket tarafından hukukun nasıl çiğnendiğini ortaya koymaktadır.

Bilirkişi tarafından yapılan tespitlerde, Eurugold'un ayan beyan suç işlediği açıkça ortaya konmaktadır.

1. Raporda yer alana: "Prosesin her an çalışır vaziyete geçebilecek durumda olduğu ancak keşif sırasında faaliyette bulunmadığı anlaşılmıştır. Kimi metal aksamın paslanmaya uğradığı belirtilmiş ve bu durum heyetimizce tespit edilmiºtir. Bu düzeyde korozyon'un (yani pasın) gözlenmesi kesikli üretim çalışmalarının yapılmış olabileceği sonucunu düşündürmektedir." İfadesi, mahkeme kararlarına, İzmir Valiliğinin ve Bergama Kaymakamlığının resmi tebligatına rağmen Eurogold firmasının altın madenini kesikli olarak çalıştırdığını, siyanür kullandığını, dolayısıyla altın ürettiğini: yasalara, yasaklara, mahkeme kararlarına karşı geldiğini açıkça göstermektedir.
  Alıntı ile Cevapla