Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 15:41   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bakır Sülfatın Kristalleştirilmesi

Amaç:
Bakır sülfatın, çözelti içerisinde çökmesini sağlayarak kristallendirmek.

Kuramsal Temeller:
İki veya daha fazla bileşenin birbirleri içerisinde çözünerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir.Çözeltilerde miktarca fazla olana çözücü, diğerlerine ise çözünen denir.Bizim yapacağımız bakır sülfatın kristallendirmesi, sıvı bir çözeltiden elde edilmektedir. Burada bakır sülfat çözünen, su çözücüdür.
İlk önce yalnızca çözünme meydana gelir fakat hemen arkasından çökelme meydana gelir ve gittikçe artar.Yani çözünmüş olan atom,iyon ve moleküller yeniden çözünmemiş hale dönerler.Çökelmenin hızı başlangıçta az iken zamanla artar.Bir süre sonra çözünmenin hızı ile çökelmenin hızı eşit olur.Bu durumda çözünenin çözeltideki derişimi sabit kalır.İçinde bir miktar çözünmemiş madde bulunduran çözeltilere doygun çözeltiler denir.
Çözünürlük sıcaklıkla değişir.Doygun çözeltide bulunması gerekenden daha az bir çözünen ile bir çözelti hazırlarsak çözünenin hepsi çözünür ve bu çözelti doymamıştır.


Kimyasal tepkimelerde sentezlenen bileşikler genellikle saf değildirler.Ama çoğu bileşiklerin çözünürlüklerinin sıcaklıkla artması,saflaştırmalarda büyük yararlar sağlar.Hem bileşiğin hem de safsızlıkların belli bir çözücüde çözünebildiğini ve yüksek sıcaklıkta doygun bir çözelti hazırlarız.Bu çzöeltiyi soğumaya bıraktığımızda ,düşük sıcaklıklarda istenen bileşik yönünden bu çözelti doygun hale gelecektir.Bu durumda ,bileşğin fazlası kristallenecek ve safsızlıklar çözeltide kalacaktır.Bir katıyı saflaştırmak için uygulanan bu yönteme ayrımsal kristallendirme ya da yeniden kristallendirme denir.

Madde ve Malzeme:
-Bakır sülfat
-Su
-Kantitatif huni
-Beher
-Deney tüpü
-Süzgeç kağıdı
-Isıtıcı
-Baget
Deneyin Yapılışı :
Belli bir miktar bakır sülfat ile çözelti hazırlandı.Su içinde çözünmeye başlayan bakır sülfat,beher içerisinde baget ile karıştırıldı.Daha sonra bu çözeltinin saflaşmasına yardım etmek amacıyla, kantitatif huni kulalnıldı. Süzgeç kağıdından geçen çözelti bir deney tüpünde toplandı.Elimizde bulunan deney tüpü soğuk su altında bekletildi.Çok az bir madde çöktüğünden dolayı aşılama met****a başvuruldu. Bu met**** çökme işlemine ortam hazırladığı söylendi.Aşılama metoduyla çökme işlemi biraz daha hızlandı fakat yeterli olunamadı.İstediğimiz miktarda çökmenin olması amacılığıyla deney tüpü laboratuvarda bırakıldı.

Yorum :
Bu deneyde görüldüğü üzere çok fazla çökme olayı göremedik.Hocamızın bize dediği kadar miktar çökme görebilmek için deney tüpünü laboratuvarda bıraktık.Bence bu miktarın görülememesinin sebebi çok fazla çözücü kullanılmasıydı.

Sonuç :
Deneyin sonucunda kristallendirmenin bir saflaştırma metodu olduğunu gördük.Çözeltinin mavi renginin Cu+2 den dolayı olduğunu öğrendik.Aşılama met****un ne işe yaradığını ve tanımı hakkında bilgi sahibi olduk.

  Alıntı ile Cevapla